РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 30.01.2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на тридесети януари 2013 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №305 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Б.Б. ***, ЕГН **********, против наказателно постановление №4/15.05.2012 г. на Началник РУП – гр.Левски.  

            Жалбоподателят твърди, че с обжалваното наказателно постановление му е наложено на основание чл.218б от НК административно наказание глоба в размер на 300 лева, като не е съгласен с мотивите за налагането му, както и със самото наказание. Излага доводи, че не е извършил описаното в санкционния акт деяние, не е правил и опит да го извърши, тъй като липсват събрани от разследващите органи доказателства за това.

Моли съда да се произнесе с решение, с което да отмени изцяло обжалвания санкционен акт.

            Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище в съдебно заседание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

С Определение №632/10.12.2012 г., постановено по к.а.д. №990/2012 г. по описа на Административен съд – Плевен, е отменено решение с характер на определение от 22.10.2012 г., постановено по н.а.х.д. №305/2012 г. по описа на Районен съд – гр.Левски. Делото е върнато за продължаване на съдопроизводствените действия по депозираната жалба от Б., с указания същата да бъде разгледана по същество като процесуално допустима, поради подаването й в срока за обжалване на наказателното постановление.

Разгледана по същество жалбата е основателна, но не по изложените в нея съображения.

От приетото по делото, като писмено доказателство н.о.х.д. №98/2011 г. по описа на Районен съд – гр.Левски се установява, че в Районна прокуратура – гр.Левски е било образувано досъдебно производство №400/2010 г. против жалбоподателя Б.Б. и А.А., което е приключило с внасяне на обвинителен акт за престъпление по чл.201, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.18, ал.1 от НК. По повдигнатото обвинение, съдът ги е признал за виновни и осъдил с присъда №37/20.09.2011 г., постановена по горецитираното дело, като последната е отменена с Решение №9/11.01.2012 г., постановено по в.н.о.х.д. №1016/2011 г. по описа на ПлОС, а делото е върнато на Районна прокуратура – гр.Левски за ново разглеждане. Съгласно дадените указания от въззивната инстанция при връщане на делото, с Постановление от 01.02.2012 г. на прокурор при Районна прокуратура – гр.Левски, жалбоподателят Б. бил привлечен в качеството на обвиняем за престъпно деяние с правна квалификация по чл.204, б.”а”, във вр. с чл.201, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.18, ал.1 от НК, изразяващо се в това, че на 21.12.2012 г., на път ІІІ – 301, гр.Левски – с.Козар Белене, обл.Плевен, при км. 5+000, в съучастие като съизвършител, в качеството на длъжностно лице – шофьор на товарен автомобил „Волво” с рег. № *, с ремарке № *, към фирма „Т.” ЕООД – *, и като помагачи П.П., с ЕГН ********** ***, и Ц.С., с ЕГН ********** ***, осъдени с протоколно определение от 07.03.2011 г. по н.о.х.д. №78/2011 г. по описа на РС – Левски, направил опит да присвои чужди движими вещи – 708.48 кг. соев шрот на стойност 430.22 лева, собственост на „Ф.” ЕАД – *, поверени на Б. да ги пази, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини.

На основание правната преквалификация на деянието, с Постановление от 07.02.2012 г., наказателното производство по ДП №400/2010 г. по описа на РП – Левски било прекратено, като е постановено след влизането му в законна сила да бъде изпратено на Началник РУП – Левски, който с наказателно постановление на основание чл.425, ал.5 от НК, при условията на чл.424, ал.1, във вр. с чл.218б, ал.1 и ал.2 от НК, да наложи административно наказание „глоба” на Б.Б. и А.А., за извършено от тях престъпление по чл.204, б.”а”, във вр. с чл.201, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.18, ал.1 от НК, както и за произнасяне по въпроса с веществените доказателства, иззети на досъдебното производство.    

На основание Постановление от 07.02.2012 г. за прекратяване на наказателното производство по ДП №400/2010 г. по описа на РП – Левски, е образувано административно – наказателното производство срещу жалбоподателя Б.. На същият бил съставен акт за установяване на административно нарушение №4/05.04.2012 г. за това, че на 21.12.2010 г., около 18:30 часа, на път ІІІ-301, гр.Левски – с.Козар Белене, обл.Плевен, при км. 5+000, в съучастие като съизвършител, в качеството на длъжностно лице – шофьор на товарен автомобил „Волво” с рег. № *, с ремарке № *, към фирма „Т.” ЕООД – *, и като помагачи П.П., с ЕГН ********** ***, и Ц.С., с ЕГН ********** ***, осъдени с протоколно определение от 07.03.2011 г. по н.о.х.д. №78/2011 г. по описа на РС – Левски, направил опит да присвои чужди движими вещи – 708.48 кг. соев шрот на стойност 430.22 лева, собственост на „Ф.” ЕАД – *, поверени на Б. да ги пази, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини, с което е нарушил чл.218б от НК. Жалбоподателят е направил възражения против констатациите в акта и писмено е отразил, че не е нарушил закона, не е присвоил посоченото количество шрот, а истината е казал пред Районен съд – гр.Левски. Б. е отказал да подпише съставения против него акт, което обстоятелство е удостоверено с подписа на един свидетел - М.Й. от ***.

На основание така съставения акт, наказващият орган издал обжалваното наказателно постановление №4/15.05.2012 г., с което за нарушение на чл.218б от НК и на същото основание, е наложил на жалбоподателя Б. административно наказание глоба в размер на 300 лева.  

Въпреки, че актът и наказателното постановление са съставени от компетентни длъжностни лица, в рамките на техните правомощия, съдът констатира, че при съставянето на акта и при издаването на наказателното постановление не са спазени императивните изисквания на разпоредбите на чл.42, т.5 и чл.57, ал.1, т.6 от ЗАНН. Допуснатото процесуално нарушение се изразява в неправилно посочване на законовите разпоредби, които са били нарушени виновно от жалбоподателя, което от своя страна е равнозначно на липсата на такива.

Както в акта, така и в наказателното постановление е посочена като нарушена единствено разпоредбата на чл.218б от НК. Същата обаче не представлява отделен състав на престъпление, а регламентира правната възможност, при наличието на строго определени предпоставки да се ангажира не наказателна, а административно – наказателна отговорност само за определени деяния, изчерпателно посочени в нея. От събраните по делото писмени доказателства, в съответствие с които е направено и словесното описание на нарушението в акта и в наказателното постановление се установява, че вмененото на жалбоподателя деяние е с правна квалификация чл.204, б.”а” от НК, т.е. деяние, което попада в кръга на тези, за които може да се приложи разпоредбата на чл.218б от НК. Поради тази причина, последната може да бъде само основание за ангажиране на административно – наказателната отговорност на жалбоподателя, но не и виновно нарушена от него правна норма.

Допуснатото процесуално нарушение е особено съществено, тъй като накърнява правото на защита на наказаното лице, което не може да разбере за какво нарушение всъщност е санкционирано. То не може да бъде отстранено и от съда при осъществения съдебен контрол от настоящата инстанция, поради което съставлява самостоятелно основание за отмяна на санкционния акт, като незаконосъобразно издаден, без да се разглежда спора по същество, относно извършено ли е административно нарушение, авторството и вината на нарушителя.    

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                                                Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №4/15.05.2012 г. на Началник РУП – гр.Левски, с което на Б.Б. ***, ЕГН **********, на основание чл.218б от НК е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева за нарушение на чл.218б от НК, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                                

        

 

       РАЙОНЕН СЪДИЯ: