ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.03. 2013 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _петнадесети март _ 2013 г.  в състав:

 

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _Чавдар Мънев сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 117, по описа за 2013 г.  докладвано от съдия _Димитрова_

На именното повикване в _14.15_ часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ В.М. – редовно призован - явява се лично и с назначеният на досъдебното производство за служебен защитник адв. Д.М..

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.М. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ М. – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                      ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

          НАЗНАЧАВА на основание чл.382, ал.3 от НПК за служебен защитник на подсъдимия В.М.адв.Д.М. ***.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

В.М. – ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи, нямаме искания. Моля да одобрите споразумението.

АДВ.М. - Не правим отводи, нямаме искания.

ПОДСЪДИМИЯТ М. - Не правя отводи, нямаме искания.

 

АДВ.М. - Постигнали сме споразумение с РП – Левски, което моля да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ М. - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

Съдът констатира, че така постигнатото между страните споразумение противоречи на закона.

Внесено е споразумение постигнато по н.о.х.д.№117/2013 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №8/2013 г. по описа на РП – Левски) между РП-Левски, подсъдимият В.М., ЕГН ********** и служебният му защитник адв.М. ***, съгласно което:

           

Подсъдимият В.М., с ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 05.12.2012 г., в землището на с.Градище, обл. Плевен, без редовно писмено позволително (без да притежава превозен билет, доказващ произхода им), извозил (транспортирал с конска каруца) от горски фонд 0.7 пространствени куб. метра незаконно добити от другиго дърва за огрев на стойност 42 лв., като деянието представлява маловажен случай.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия М.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на В.М., ЕГН **********, се налага наказание при условията на чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 и чл.54 от НК, а именно ГЛОБА в полза на държавата в размер на СТО ЛЕВА.

 

Щетите от престъплението са обезпечени, но невъзстановени.

 

Направените разноски по делото в размер на 70.00 лв. се възлагат на подсъдимия В.М..

 

Съдът констатира, че за престъплението, за което е постигнато споразумение се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация или глоба от сто до триста лева. В състава на престъплението не са предвидени съставомерни имуществени вреди, като предметът на престъплението съгласно разпоредбата на чл.235, ал.7 от НК се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност.

Видно от справката за съдимост по отношение на подсъдимия, приложена по досъдебното производство е, че същият е неосъждан. При това положение съдът намира, че са налице предпоставките на чл.78а от НК, предвид предвиденото наказание лишаване от свобода в състава на извършеното умишлено престъпление до три години, деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел и в състава на престъплението по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК не са предвидени съставомерни имуществени вреди, които да бъдат възстановени. Приложението на чл.78а от НК е задължително, когато са налице предпоставките за това, поради което, съдът счита, че не следва да одобри внесеното споразумение, а делото да бъде върнато на прокурора за внасяне на предложение за освобождаване от наказателна отговорност по отношение на В.М. за престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК с налагане на административно наказание.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ОДОБРЯВА на основание чл.382, ал.8 от НПК внесеното споразумение между РП-Левски, подсъдимият В.М., ЕГН ********** и служебният му защитник адв.М. ***

ВРЪЩА делото на прокурора с указание за внасяне на предложение за освобождаване от наказателна отговорност по отношение на В.М. за престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК с налагане на административно наказание.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда на основание чл.382, ал.9 от НПК е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 14.30 часа.

 

         

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: