МОТИВИ по присъда, постановена по н.о.х.д. № 557/2012г. по описа на РС гр. Левски

 

          Обвинението, повдигнато срещу Б.А., *** и настоящ адрес: ***, ЕГН **********, е по чл.183 ал.1 и чл.183, ал.4, във вр. с ал.1 от НК за това, че:

- за периода от месец декември 2011г. - месец май 2012г. включително, като осъдена с протоколно определение /спогодба/ №1160/19.12.2011г. на  Левченски районен съд, влязло в сила на 19.12.2011г., да издържа свой низходящ - малолетното си дете И.И., с ЕГН ********** - по 40 лв. на месец, чрез баща му И.И., с ЕГН **********, съзнателно не изпълнила задължението си в размер на повече от две месечни вноски - 6 месечни вноски в размер на 240.00 лв.

Подсъдимата е получила препис от обвинителния акт, разбира обвинението, дава обяснения. Заявява, че е извършила частично плащане на сумата, дължима за издръжка в размер на 80 лв. за два месеца. Представя вносна бележка за изплатена издръжка в размер на 180 лв.

Прокурорът счита, че вината на подсъдимата е безспорно доказана. Предлага съдът да отчете като смекчаващо вината обстоятелство, че е внесла сума от 180 лв. и да й наложи по – леко наказание.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Подсъдимата Б.А. и свидетелят И.И. живеели на семейни начала в ***. През 1999г. се преместили да живеят в ***. По време на съвместното им съжителство на *г. се родило детето им – И.И., с ЕГН **********. През месец юли 2011г. подсъдимата А. напуснала дома си, като за детето И. продължил да се грижи неговият баща.

          С протоколно определение (спогодба) №1160/19.12.2011г. по гр.д. № 713/2011г. по описа на Районен съд гр. Левски, упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете И.И. били предоставени на нейния баща св. И.И.. Със същото определение подсъдимата А. била осъдена да заплаща по 40.00 лв. месечна издръжка за малолетното дете чрез нейния баща и законен представител И.И., считано от 19.12.2011г.  

          Видно от свидетелските показания на разпитания по делото свидетел И. е, че подсъдимата  не е изпълнила нито веднъж задължението си да дава издръжка на детето си.

          Съдът дава вяра на показанията на свидетеля, тъй като дава добросъвестно показанията си. Те са логични, последователни, непротиворечиви и кореспондират с писмените доказателства, събрани по делото.

          Подсъдимата А. съзнателно не изпълнила задължението си да изплаща издръжка на детето си в размер на повече от две месечни вноски - за времето от месец декември 2011г.- м. май 2012г. - по 6 месечни вноски. Така размерът на задължението на подсъдимата възлязло на 240.00 лв.  

          По повод възраженията на подсъдимата, че е внесла по изпълнителното дело сумата от 80.00 лв., съдът е изискал справка от СИС при РС гр. Левски. От същата се установява, че по образуваното изпълнително дело №3/2012г. по описа на СИС при РС – Левски е постъпила еднократно на 23.02.2012г. сумата от 80.00 лв. от длъжника Б.А.. От посочената сума 14.80 лв. са преведени по банковата сметка на взискателя И.И. – като законен представител на детето И. за вземането му разноски по изпълнителното дело (които са  в размер на 14.88 лв.), а останалата сума в размер на 65.20 лв. е преведена на РС гр. Левски за държавни такси по изпълнителното производство. 

          Видно от гореизложеното, подсъдимата Б.А. е осъществила от обективна и от субективна страна състава на престъплението по чл.183, ал.1 от НК.

          За периода от месец декември 2011г. - месец май 2012г. включително, като осъдена с протоколно определение /спогодба/ №1160/19.12.2011г. на  Левченски районен съд, влязло в сила на 19.12.2011г., да издържа свой низходящ - малолетното си дете И.И. по 40 лв. на месец, чрез баща му И.И., с ЕГН **********, съзнателно не изпълнила задължението си в размер на повече от две месечни вноски - 6 месечни вноски в размер на 240.00 лв

          Субективно подсъдимата е съзнавала общественоопасния характер на деянието, предвиждала е общественоопасните последици и е искала тяхното настъпване.

          Налице е умисъл на дееца - при осъществяването на действията си е имала съзнанието, че извършва престъплението, като е искала от тази дейност да настъпят желаните общественоопасни последици - действала е виновно при форма на вината пряк умисъл.

          Подсъдимата в разпита си пред съдия заявява, че е наясно, че от внесената от нея сума в размер на 80 лв. са удържани разноските по делото.

Безспорно установено, че подсъдимата А. съзнателно не е изпълнила задължението си да изплаща месечна издръжка на нейната низходяща. Следва да се отбележи, че издръжката се дължи, независимо с какви възможности разполага дължащият издръжка.

          От така изложената фактическа обстановка е видно, че с деянието си подсъдимата е осъществила от обективна и субективна страна състава на чл.183 ал.1 от НК.   

При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимата съдът взе предвид степента на обществена опасност на деянието и дееца, доброто й процесуално поведение, както и обстоятелството, че е погасила задължението за издръжка в размер на 180 лв.

При това положение съдът счита, че наказанието по отношение на А. следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

С оглед на изложеното, съдът налага по отношение на подсъдимата Б.А. наказание пробация със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимата пред пробационен служител - два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

 

          Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: