МОТИВИ към присъда №3/23.01.2013 г., постановена по НОХД №656 по описа за 2012 г. на Районен съд-гр.Левски

 

Срещу подсъдимата К.К. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 04.05.2012 г., в гр.Левски, обл.Плевен, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила заблуждение у лицето А.А. ***, че иска да послуша музика от мобилните й телефони – Samsung Galaxy Ace и Nokia 500, след което отказала да й ги върне, като й причинила вреда, изразяваща се в пазарната стойност на мобилните телефони и техните сим – карти /на мобилните оператори „Мтел” и „Глобул”/, общо в размер на 609 лева.

Престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

По искане на подсъдимата К. и назначеният й служебен защитник, производството по делото е проведено по реда на глава 27, чл.370 и следващите от НПК – съкратено съдебно следствие в производството пред първата инстанция, като е открита процедура по предварително изслушване на страните.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в с.з., след приключване на съдебното следствие, поддържа повдигнатото обвинение срещу подсъдимата. Счита, че същото се доказва по безспорен и несъмнен начин от събраните на досъдебното производство доказателства. Моли съда да я признае за виновна и да я осъди, като й наложи наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, при условията на чл.55 от НК, чието изтърпяване да бъде отложено с тригодишен изпитателен срок. Пледира да бъде уважен предявения граждански иск от пострадалата в пълен размер, както и да бъдат върнати на последната приобщените към делото веществени доказателства.

Подсъдимата К.К. и защитникът й – адв.А.А. ***, по време предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК, се съгласяват да не се провежда разпит на подсъдимата и  свидетелите, съгласяват се при постановяване на присъдата, съдът да ползва съдържанието на съответните протоколи от досъдебното производство.

            Защитата на подсъдимата К., пледира същата да бъде призната за виновна и осъдена, като изразява съгласие с предложеното от представителя на прокуратурата наказание.    По отношение на предявеният граждански иск, пледира същият да бъде изцяло уважен, като основателен и доказан, а веществените доказателства да бъдат върнати на собственичката.

Съдът, като съобрази, че действията по разследването са извършени при условията и по реда на НПК, както и обстоятелството, че с протоколно определение е одобрено изразеното от подсъдимата, нейният защитник и граждански ищец съгласие, доказателствата от досъдебното производство и самопризнанията на К. да се ползват при постановяване на присъдата, без да се събират доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимата К.К. ***, с ЕГН **********.

             Подсъдимата и пострадалата – свидетелката А.А., се познавали и били в приятелски отношения. На 04.05.2012 г., двете се намирали в района на ж.п. гарата в гр.Левски, заедно със свидетелите К. и Д.. К. и А. се скарали, като започнали да си отправят взаимно обиди, след което словесното пререкание между тях приключило. Заедно със свидетелката Д., подсъдимата и пострадалата тръгнали към центъра на града. Движели се по ул.”Малчика” и седнали в градинката до пункт на ЧЕЗ за плащане на електроенергия. Подсъдимата поискала от А. двата й мобилни телефона, като обяснила, че ще послуша музика. Пострадалата й ги предоставила, ведно с намиращите се в тях сим-карти. Преди да се разделят, пострадалата си поискала телефоните, но К. категорично заявила, че няма да й ги даде и ги задържала в себе си. На следващия ден, подсъдимата, заедно със свидетелката Д. отишли до гр.Плевен, където К. продала двата телефонни апарата на А. в заложна къща, срещу което получила сумата от 209.50 лева.

            Изложената фактическа обстановка се подкрепя от приложените доказателствени материали към досъдебното производство, събрани при условия и ред, предвиден в НПК. Налице са писмени доказателства, които установяват собствеността на описаните в обвинителния акт два мобилни телефонни апарата, а именно на А.А.. Обвинението се доказва и от показанията на всички разпитани в хода на досъдебното производство лица в качеството на свидетели, както и от обясненията на подсъдимата. Стойността на инкриминираните вещи, съгласно заключението на вещото лице по изготвената съдебно – оценителна експертиза, към момента на деянието, по пазарни цени, възлиза на 609 лева.

Съдът приема за установени обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и с оглед направеното от подсъдимата самопризнание по реда на чл.371, т.2 от НПК,  тъй като същите изцяло се подкрепят от доказателствения материал, събран в хода на  досъдебното производство. 

Деянието извършено от подсъдимата К.К. следва да се квалифицира, като престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Извършено е умишлено при форма на вината – пряк умисъл. Подсъдимата следва да носи наказателна отговорност по посочения текст от НК, като наказанието й следва да се определи при условията на чл.55 ал.1, т.1 от НК, която разпоредба, предвид действителното наличие на многобройни смекчаващи вината и отговорността й обстоятелства, се явява по – благоприятна за нея. При това положение, съдът вземайки предвид обстоятелството, че предвиденото наказание в състава на извършеното престъпление е лишаване от свобода с определен минимум, а именно от една до шест години счита, че следва да й бъде наложено това наказание за срок от шест месеца. При съобразяване с разпоредбата на чл.58а, ал.4, във вр. с ал.1 от НК, съдът е намалил така определеното на К. наказание с 1/3, и с присъдата е постановил да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца. При определяне конкретния размер на наказанието лишаване от свобода по отношение на подсъдимата, съдът взе предвид доброто й процесуално поведение, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, чистото й съдебно минало и най – вече изключително тежкото семейно и имотно състояние на К., изразяващо се в самостоятелно отглеждане на двете си малолетни деца, чийто баща е в затвор, а постоянните й доходи са само от получаваното майчинство.   

Наложеното на подсъдимата наказание лишаване от свобода е до три години, същата не е осъждана за престъпление от общ характер /видно от служебно изисканата справка от РП – Левски, наложеното наказание „обществено порицание” по преходно осъждане е изтърпяно още към 2010 г., и за постигане целите на наказанието и за поправянето й не е наложително да изтърпи така определеното наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК, съдът е отложил изпълнението на определеното на К.К. наказание с три години изпитателен срок.

 

                        ПО ПРЕДЯВЕНИЯ ГРАЖДАНСКИ ИСК

 

В наказателния процес срещу подсъдимата, на основание чл.45 от ЗЗД е предявен и приет за съвместно разглеждане граждански иск от пострадалата А.А. ***, за сумата от 609 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, в резултат на деянието, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 04.05.2012 г., до окончателното изплащане на сумата.

А.А. е конституирана в качеството на граждански ищец по делото.

Съдът, като съобрази, че производството по делото е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, както и, че действията по разследването са извършени при условията и по реда на НПК, а така също и обстоятелството, че с протоколно определение е одобрено изразеното от гражданския ищец, подсъдимата и нейния защитник, съгласие  доказателствата от досъдебното производство и самопризнанията на К. да се ползват при постановяване на присъдата, без да се събират доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, приема, че в резултат на извършеното от подсъдимата престъпление, на А. са причинени имуществени вреди в размер на 609 лева, поради което така предявеният граждански иск следва да бъде уважен в пълен размер, като основателен.

При това положение, и след като съдът е признал К. за виновна по повдигнатото й обвинение, на основание чл.45 от ЗЗД, я е осъдил да заплати на пострадалата обезщетение за причинените й имуществени вреди, в резултат на престъплението в размер на инкриминираната сума от 609 лева. Същата се дължи, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 04.05.2012 г., до окончателното й изплащане.

При този изход на делото, съдът е постановил, приложените веществени доказателства, след влизане в законна сила на присъдата да бъдат върнати на техния собственик – А.А. ***.

На основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът е осъдил подсъдимата К. да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск – сумата от 50 лева, както и направените на досъдебното производство разноски в размер на 60 лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: