Мотиви към Решение № от 12.02.2013г., постановено по н.а.х.д. №18/2013г. по описа на РС гр. Левски.

                  

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Т.М. ***, ЕГН ********** за това, че на 20.07.2012г. в землището на с.Градище, обл.Плевен, без редовно писмено позволително извозил от горския фонд 0.90 кубични метра церови дърва за огрев, на стойност 63.00 лв., като деянието представлява маловажен случай. 

Обвиняемият М. се явява в с. з., признава се за виновен, изразява съжаление за извършеното.

За РП гр. Левски явява се прокурор Мънев. Същият счита, че обвинението е доказано по безспорен начин от обективна и субективна страна. Моли съдът да признае обвиняемия за виновен, да го освободи от наказателна отговорност и му наложи наказание в минимален размер.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият Т.М. ***, ЕГН **********.

          С постановление на РП-Левски от 14.12.2012г. в качеството на обвиняем е привлечено лицето Т.М., с ЕГН **********,*** за това, че на 20.07.2012г. в землището на с.Градище, обл.Плевен, без редовно писмено позволително извозвал от горския фонд 0.90 кубични метра церови дърва за огрев, на стойност 63.00 лв., като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл.235, ал.6 във вр. с ал.1 от НК.

          На 20.11.2012г. около 20:30 часа обв. М. отишъл с каруца в гората в местността „Куза” /част от горския фонд/, находяща се в землището на с.Градище, с цел да отсече и събере дърва за огрев. Там намерил купчина с отсечени дърва, при което спрял и ги натоварил в каруцата, след което тръгнал за дома си. По пътя в местността „Куза” бил спрян за проверка от Кмета на селото - С.С. и св. С.К. - служител на РУП - Левски. По-късно служители на РДГ - Ловеч съставили на обв. М. акт съгласно ЗГ, който последният подписал без възражения.

Обвиняемият М., разпитан в това му качество, се признал за виновен, като дал обяснение относно механизма на извършеното от него деяние.

При така установената фактическа обстановка, като и от заключението на вещото лице по назначената съдебно-лесотехническа експертиза, от която е видно, че пазарната цена на незаконно добития и транспортиран с конска каруца дървен материал - 0.90 пространствен куб. м. церови дърва за огрев е 63.00 лв., се налага извода, че деянието представлява маловажен случай и обв. Т.М. е осъществил от обективна и субективна страна признаците от състава на престъплението по чл.235, ал.6 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода” до една година или „пробация”, или „глоба” от сто до триста лева. От субективна страна деянието е извършено от обв. М. при пряк умисъл, като форма на вината.

Обвинението се доказва от събраните в хода на досъдебното производство доказателства и доказателствени средства - разпит на обвиняем, разпит на свидетели, съдебно-лесотехническа експертиза и други писмени доказателства. Обвиняемият Т.М. е пълнолетен, не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и с деянието не са причинени имуществени вреди, т.е. налице са предпоставките за приложение на чл.78а, ал.1 от НК.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка е видно, че с деянието обвиняемият Т.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.235, ал.6 във вр. с ал.1 от НК, тъй като на 20.07.2012г. в землището на с.Градище, обл.Плевен, без редовно писмено позволително извозил от горския фонд 0.90 кубични метра церови дърва за огрев, на стойност 63.00 лв., като деянието представлява маловажен случай.  

От субективна страна обвиняемият е съзнавал, че нарушава законоустановен ред в страната, но въпреки това е целял извършването на предприетите от него действия, съзнавайки общественоопасния характер на деянието и неговите общественоопасни последици.

Деянието е извършено от обвиняемия виновно при форма на вината пряк умисъл.    

Видно от писмените доказателства по отношение на обвиняемия има данни за 3 броя издадени по отношение на него наказателни постановления по Закон за горите. В случая съдът приема, че не се касае за инцидентна проява от обвиняемия. Като съобрази горното, както и датата и месеца на извършване на деянието -  месец юли, съдът счита че не са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 9, ал.2 от НК. 

          За извършеното престъпление законът предвижда „лишаване от свобода” до една година или „пробация”, или „глоба” от сто до триста лева. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди. Деецът М. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност, видно от справката за съдимост, поради което съдът счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Т.М. съдът взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението, критичното отношение към извършеното и изразеното разкаяние.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия М. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – хиляда лева.

          При този изход на делото следва Т.М. да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в размер на 60.00 лв.                         

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: