МОТИВИ към решение №8/13.02.2013 г., постановено по АНД №33/2013 г. по описа на Районен съд – гр.Левски;

 

В Районен съд – гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на И.С. ***, с ЕГН **********, за това, че на 15.01.2013 г., около 16:25 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Васил Априлов”, пред дом  №*, управлявал МПС – лек автомобил „БМВ *” с рег. № *, собственост на Н.С., с ЕГН ********** ***, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №169/03.04.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в сила на 11.05.2012 г., за същото деяние.

Престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Представителят на Районен съд – гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, моли съда да признае обвиняемия за виновен и да го освободи от наказателна отговорност. Пледира на С. да бъде наложено административно наказание глоба в минимален размер от 1000 лева.

Обвиняемият С., в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, изразява съжаление за извършеното и моли за минимално по – размер администратино наказание глоба, предвид обстоятелстовото, че е безработен и няма никакви доходи.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

На инкриминираната дата – 15.01.2013 г., полицейските служители при РУП - Левски - Н.Н. и М.М., при изпълнение на служебните си задължения по контрол на автомобилното движение на територията на гр.Левски, обл.Плевен, около 16:20 часа, спрели за проверка, движещ се по ул.”Васил Априлов”, пред дом №*, лек автомобил „БМВ *” с рег.№ *, управляван от обвиняемия С.. В хода на проверката установили, че С. не притежава свидетелство за управление на МПС. Извършили служебна проверка, при която било установено, че по отношение на това лице никога не е било издавано свидетелство за правоуправление, както и че лекия автомобил е собственост на неговия баща – Н.С.. За така констатираното нарушение по ЗДвП, свидетелят М. съставил против обвиняемия акт за установяване на административно нарушение, в присъствието на свидетеля Н.. От извършена справка в информационните масиви на МВР се установило още, че С. има наложено административно наказание за управление на МПС без съответно свидетелство, с влязло в законна сила на 11.05.2012 г. наказателно постановление №169/03.04.2012 г. на Началник РУП – Левски. По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на постановление от РП – Левски с предложение за освобождаване на И.С. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК, за престъпно деяние по чл.343в, ал.2 от НК.

Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

Видно от приложения по делото АУАН №12/15.01.2013 г. е, че на С. е съставен такъв за нарушение на чл.150 от ЗДвП, а именно за това, че на посочените в него дата – 15.01.2013 г., час и място, управлявал процесния автомобил, без да е правоспособен водач. Приложено е и наказателно постановление №169/03.04.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 11.05.2012 г., издадено срещу С. за това, че управлява МПС, без да пригежава свидетелство за управление на МПС /неправоспособен/. Към досъдебното производство е приложена справка за нарушител от региона, издадена от Сектор КАТ при ОДП – Плевен. Видно от същата е, че С. няма отпечатано свидетелство за управление на МПС, няма регистрирана нито една категория. Непротиворечат на писмените доказателства по делото, показанията на разпитаните на досъдебното производство свидетели, поради което съдът ги кредитира с доверие.

От всички събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че обвиняемият С., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 11.05.2012 г., за това, че е управлявал МПС като неправоспособен водач, в едногодишен срок от наказването му по административен ред, е извършил същото деяние на 15.01.2013 г., с което е осъществил съставът на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

 За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията на чл.78а, ал.1 от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на административното наказание, което следва да се наложи на С., съдът взе предвид признанието на вината и оказаното съдействие от същия на досъдебното производство за разкриване на обективната истина по делото, изразеното от него съжаление за извършеното, младата му възраст, както и тежкото му семейно и имотно състояние, предвид обстоятелството, че е безработен и го издържат неговите родители. При това положение, съдът е определил на С. административно наказание глоба в полза на държавата към минималния размер, предвиден в закона, а именно в размер на 1000 лева, което счита, че ще окаже необходимото съдействие за постигане на целите на административното наказание, визирани в ЗАНН.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.

 

 

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: