Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

         

Днес, 16.01.2014 г., в гр.Левски, МАРГАРИТА ДИМИТРОВА, съдия-докладчик по НОХД № 9/2014 г.  на Левченски Районен съд, след като се запозна с материалите по делото, намира за установено следното:

В Районен съд - Левски е внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Левски, срещу Д.Н. ***, понастоящем изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора – Белене, за престъпление по чл.211, предл.3, във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.26, ал.5, във вр. с ал.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

Съдията – докладчик счита, че с оглед процесуална икономия, делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив. Видно от приложения към обвинителния акт списък на лицата за призоваване е, че трима от свидетелите живеят на територията на гр.Пловдив, а двама от тях в непосредствена близост до това населено място – гр.Ихтиман и гр.Стара Загора. Друга част от свидетелите, включени в списъка на лицата за призоваване - един свидетел от гр.Варна, един от гр.Попово, един от ***, обл.Добрич, живеят в населени места, които се намират на значително по – близко разстояние до района на Пловдивския районен съд, отколкото до този на Левченския районен съд, поради което и придвижването им до първия, би било свързано със значително по – малко средства и време за пътуване. Освен това, района на Пловдивския районен съд е свързан с удобство за пътуване и за двамата свидетели, съответно от гр.София и от ***, обл.София.

Само за двама от свидетелите - от ***, обл.Русе и от ***, обл.Велико Търново, придвижването до гр.Пловдив, би било свързано с по – голям размер на пътните разноски. По отношение на намиращите се в Затвора – Белене трима свидетели, включително и подсъдимия, съдията – докладчик намира, че присъствието им в Пловдивския районен съд, следва да се осигури от органите на ОЗ „Охрана”.

Наред с горното, съдията – докладчик констатира, че всички свидетели, включени в списъка на лицата за призоваване, от които дванадесет имат качеството и на пострадали от престъплението, са разпитани на досъдебното производство по делегация от разследващ полицай. Непровеждането на разпити пред съдия на свидетелите, също би затруднило разглеждането на делото в Левченския районен съд и приключването му в разумен срок.

            Предвид гореизложеното, съдията - докладчик счита, че следва да бъде прекратено съдебното производството по НОХД №9/2014 г. по описа на Районен съд -Левски, а делото изпратено на ВКС на Република България за произнасяне по реда на чл.43, т.1 от НПК, поради което

 

                                                             Р А З П О Р Е Д И:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД №9/2014 г. по описа на Районен съд - Левски.

ИЗПРАЩА НОХД №9/2014 г. по описа на Районен съд – Левски на ВКС на Република България за произнасяне по реда на чл.43, т.1 от НПК.

 

 

                                               

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: