Мотиви към присъда №3/27.01.2014 г., постановена по НОХД №1 по описа за 2014 г. на Районен съд – Левски;

 

            Срещу подсъдимия A.A. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че за периода от 21.07.2013 г. до 29.10.2013 г., в *, в частен дом на ***, като пълнолетен, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – Е.С., ЕГН **********,***.

            Престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

По искане на подсъдимия и назначеният му служебен защитник – адв.М.С. ***, производството по делото е проведено по реда на глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие пред първата инстанция, като е открита процедура по предварително изслушване на страните.

Представителят на Районна прокуратура - Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа повдигнатото обвинение срещу подсъдимия А.. Счита обвинението за доказано по безспорен и несъмнен начин. Моли за осъдителна присъда, като пледира за наличие на предпоставките по чл.78а от НК. Предлага на подсъдимия да бъде наложено административно наказание глоба в минимален размер, при превес на смекчаващите вината и отговорността му обстоятелства.

            Подсъдимият A.A. по време на предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК, признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

Защитата пледира подсъдимия да бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение, като счита същото за доказано по безспорен и несъмнен начин. Моли съда да го освободи от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК и да му наложи административно наказание глоба в минимален размер, при превес на смекчаващите вината и отговорността му обстоятелства.

            Съдът като съобрази, че действията по разследването са извършени при условията и по реда на НПК, както и обстоятелството, че с протоколно определение съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието на подсъдимия, без да се събират доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Подсъдимият A.A. ***, с ЕГН **********.

През месец септември 2012 г., в *, свидетелката Е.С. се запознала с подсъдимия. Двамата се сприятелили и започнали да излизат заедно. На 21.07.2013 г., А., заедно със семейството си, отишли в дома на свидетелката С. ***, когато със съгласието на нейните родители я взели в *, където направили годеж по техните си обичаи. От тази дата, до 29.10.2013 г., подсъдимият заживял на съпружески начала със свидетелката Е., без да имат сключен граждански брак.

По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на обвинителен акт в Районен съд – Левски срещу А., за престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

Изложената фактическа обстановка се подкрепя от събраните доказателства на досъдебното производство, при условията и по реда, предвиден в НПК, а именно от пълните и подробни показания на разпитаните в качеството на свидетели Е.С. и нейните родители – Н.М. и М.И., обективирани в съставените протоколи за разпит на досъдебното производство, които съдът кредитира като достоверни, предвид логическата им последователност и липсата на противоречия между тях.

 Предвид обстоятелството, че самопризнанията на подсъдимия напълно се подкрепят от събраните на досъдебното производство доказателства, съдът приема за безспорно установено, че A.A. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.191, ал.1 от НК. Касае се за едно продължено престъпление, като трайното престъпно състояние е траяло през целия период - от 21.07.2013 г. до 29.10.2013 г. Към инкримирания период, А. е бил навършил пълнолетие, а свидетелката Е.С., и към момента няма навършена 16-годишна възраст, на каквато възраст би могла да сключи граждански брак, ако важни причини налагат това. Последното обстоятелство е било известно на подсъдимия, но въпреки това, съобразно техните обичаи и традиции, след направен годеж, заживял заедно със С. на съпружески начала, в дома на родителите си в ***.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и обществено порицание. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Към момента на извършването му А. не е осъждан, не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което са налице условията за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК.

При определяне размера на административното наказание глоба, съдът взе предвид наличието само на смекчаващи вината и отговорността обстоятелства по отношение на А.. Като такива следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, тежкото му имотно състояние – същият е безработен, съжителства в едно домакинство със своите родители, които го издържат, както и изразеното разкаяние за постъпката си. Предвид наличието на изброените по – горе смекчаващи обстоятелства съдът счита, че по отношение на подсъдимия, превантивна роля за в бъдеще да се въздържа от извършване на престъпни деяние от същия вид, ще окаже административно наказание глоба в минимален размер, а именно в размер на 1000 лева.

Предвид гореизложеното, съдът с присъдата си е признал А. за виновен по повдигнатото му престъпление и на основание чл.305, ал.5, във вр. с чл.374 от НПК, във вр. с чл.78а от НК, го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева.

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът е осъдил подсъдимия да заплати по сметка на РС-Левски направените в съдебната фаза на процеса деловодни разноски в размер на 15 лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                                                                      

                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: