Мотиви по нохд 32/2014 г.

 

          Срещу подсъдимия П.Ч. е повдигнато и предявено обвинение, затова, че: 

на 04.02.2014 г. в гр. Левски , управлявал МПС –лек автомобил БМВ * с рег. № * без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, с наказателно постановление № 252/16.04.2013 г. на Началника на РУП гр. Павликени, влязло в законна сила на 16.08.2013 г., - престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи административно наказание с приложение разпоредбата на чл. 78а от НК в минималният предвиден в закона размер.

          Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          П.Ч. ***, с ЕГН **********.

          С наказателно постановление № 252/16.04.2013 г. същият е наказан по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление.

          На 04.02.2014 г. Ч. управлявал посоченото в обвинителния акт МПС без свидетелство за управление на МПС. Това обстоятелство е установено от разпитания  свидетел по делото. За констатираното нарушение е съставен акт на подсъдимия. Тъй като, обаче, Ч. е управлявал автомобила в едногодишният срок от наказването му по административен ред, деянието му съставлява престъпление по смисъл на чл. 343в ал.2 от НК.       

По делото е представено и цитираното НП – издадено от Началника на РУП Павликени, с което подсъдимия е наказан по административен ред.

          При това положение, съдът счита, че П.Ч. е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Деянието и дееца са с ниска степен на обществена опасност. Подсъдимият е млад човек, не е осъждан, прави пълни признания, има добро процесуално поведение както по време на предварителното производство, така и по време на съдебната фаза. Видно от приложеното към делото свидетелство за съдимост на подсъдимия е, че същият не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност. От деянието няма настъпили имуществени вреди и за престъплението което е извършил се предвижда наказание лишаване от свобода до две години.

Предвид данните по делото и цитираното по-горе, съдът приема, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК и му е наложил административно наказание глоба.

При определяне размера на наказанието, съдът освен горните обстоятелства – които смекчават отговорността и вината му е преценил и обстоятелството, че Ч. е безработен и не разполага с парични средства от трудови доходи, поради което му е определил минималния предвиден в закона размер на глобата, а именно хиляда лева.

Тъй като подсъдимият е неправоспособен, на същия не е налагано наказание лишаване от право да управлява МПС.

          По делото няма направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: