Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 20.02. 2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на двадесети януари  две хиляди и петнадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №_334_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

В жалбата си Е.А., ЕГН********** *** сочи, че с обжалваното НП №14-0938-002559/11.08.2014г. на началник сектор към ОДМВР Плевен сектор Пътна полиция – Плевен, са му наложени две административни наказания:глоба в размер на 10 лв. и глоба в размер на 50 лв. Счита, че издаденото наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно, тъй като не било ясно на какво основание му е наложена глобата в размер на 50 лв., тъй като издаденото наказателно постановление е нечетливо, което се отнасяло и за съставения АУАН. На следващо място счита, че е нарушена процедурата в чл. 40 от ЗАНН и изискването актът да бъде съставен в присъствието на свидетели.

Сочи, че е наказан два пъти за едно и също нарушение и че издаденото наказателно постановление е издадено в противоречие на разпоредбата на чл. 183, ал.1,т.2 от ЗДвП. Според жалбоподателя изначалната порочност в действията на наказващия орган предопределят недопустимостта на да се правят правни изводи дали изобщо е налице нарушение на разпоредбите на ЗДвП.

          Моли съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Съдът приема, че жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН затова, че на 30.07.2014г., около 13:10 часа в с. Обнова, обл. Плевен,  управлява тов. автомобил „Форд *”, като  не представя документ за сключена застраховка гражданска отговорност за 2014г.; не е залепил в долния ляв ъгъл стикер на знак за сключена застраховка гражданска отговорност и не носи контролен талон  към знака. Посочени като нарушени са разпоредбите на чл. 100, ал.1,т.3 и ал.3 от ЗДвП.

 Въз основа на съставения АУАН е издадено и наказателното постановление, с което на основание чл. 183, ал.1, т.2 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10 лв. Жалбоподателят е санкциониран и с глоба от 50 лв., която обаче не е ясно на какво основание е наложена, тъй като представените по делото екземпляри от наказателното постановление са нечетливи. В наказателното постановление е вписана като нарушена разпоредбата на чл. 100, ал.3 от ЗДвП.

В съдебно заседание са разпитани свидетелите Ц.Ц. и П.М..

От показанията на свидетелите се установява, че са изпълнявали служебните си задължения, като в с. Обнова е спрян за проверка управлявания от жалбоподателя автомобил. При извършената проверка водачът не представил полица за застраховка „ГО”, и не е поставен в долен ляв ъгъл на предното стъкло стикер. За констатираните нарушения е бил съставен АУАН.

В НП е посочена като нарушена разпоредбата на чл. 100, ал.1, т.3 от ЗДвП, според която водачът на МПС е длъжен да носи документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство.

В НП е посочена като нарушена и разпоредбата на чл. 100, ал.3 от ЗДвП, според която разпоредба водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на МПС валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност” на автомобилистите и да носи контролен талон към знака.  

Съдът не споделя възражението, съдържащо се в жалбата, че е нарушена разпоредбата на чл. 40, ал.3 от ЗАНН. В съставения АУАН в качеството на свидетел при установяване на нарушението е вписан свидетелят П.М., който е разпитан в с.з., поради което не може да се приеме, че при установяване на нарушението са липсвали свидетели, поради което да е необходимо да се съставя АУАН в присъствие на други двама свидетели. 

Административнонаказващият орган е наложил административно наказание глоба на жалбоподателя на основание чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП.

Цитираната разпоредба предвижда наказание глоба в размер на 10 лв. за водач, който не носи документ за сключена задължителна застраховка «гражданска отговорност» на автомобилистите, ако водачът е  изпълнил задължението по чл. 100, ал.3 и поставеният от него стикер е валиден към датата на установяване на нарушението.

От събраните по делото доказателства и възприетата от съда фактическа обстановка безспорно се установява, че водачът не е изпълнил задължението си по чл. 100, ал.3 от ЗДвП. Самият наказващ орган е приел в наказателното постановление, че водачът не е залепил  на съответното указано в закона място валиден стикер на знак за сключена застраховка „ГО”. Същата констатация се съдържа и в съставения акт за установяване на административно нарушение.     

Съдът споделя възражението на жалбоподателя, че не е ясно на какво основание му е наложена глобата в размер на 50 лв., което води до нарушаване правото на защита на жалбоподателя. Безспорно е, че нарушеното право на защита във всички случаи води до незаконосъобразност на НП и съставлява съществено процесуално нарушение. Наказващият орган следва да опише конкретното нарушение и съответно да подведе дееца под правилната санкционираща норма.  В противен случай се нарушава правото на защита на дееца да научи в какво нарушение е обвинен и за какво нарушение му се налага наказание.

Изброените нарушения са съществени и водят до незаконосъобразност на наказателното постановление, поради което същото следва да бъде отменено като такова.

На основание изложеното съдът счита, че издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. 

 

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №14 – 0938 - 002559/11.08.2014г. на 11.08.2014г. на началник сектор към ОДМВР Плевен сектор Пътна полиция – Плевен, с което на Е.А., ЕГН**********,***, на основание чл.183, ал.1, т.2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на ДЕСЕТ ЛЕВА и административно наказание глоба в размер на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

СЪДИЯ: