О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

               гр. ЛЕВСКИ, 22.01.2015 г.

 

                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в ЗАКРИТО съдебно заседание на двадесет и втори януари 2015 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:                    

 

при участието на секретаря _ и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова ч.н.д. №­­14 по описа за 2015 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Производството е по реда на чл.244, ал.5 от НПК.

В Районен съд-Левски е постъпила жалба от Ж.К. ***, ЕГН **********, против Постановление от 12.01.2015 г. за спиране на наказателното производство по досъдебно производство ЗМ №211/2014 г. по описа на РУ на МВР-Левски, пр.пр. №481/2014 г. по описа на РП-Левски.

Жалбаподотелката оспорва правната квалификация на деянието. Счита, че извършеното престъпление осъществява състава на квалифицирана измама в особено големи размери, а не по основния състав. Оспорва отразения факт в постановлението, че деянието е извършено на неустановена дата.

Твърди, че от постановлението не става ясно дали в хода на разследването по досъдебното производство са изискани и събрани относими към предмета на доказване писмени и гласни доказателства. Счита, че не са обсъдени от прокурора и наличните по делото писмени доказателства.

Съдът, като прецени материалите по делото, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в законоустановения 7-мо дневен срок и от лице, което според възприетото работно обвинение е претърпяло имуществени вреди от резултатното престъпление по чл.209, ал.1 от НК – измама, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Досъдебното производство е образувано с Постановление от 09.09.2014 г. на РП-Левски, срещу „неизвестен извършител” за това, че на неустановена дата през месец май 2012 г., в гр.Велико Търново, с цел да набави за себе си имотно облага, възбудил заблуждение у лицето Г.П. от ***, че е пълномощник на собственика на два броя земеделски имоти в землището на *, с което причинил имотна вреда на Ж.К. ***.

В хода на досъдебното производство били извършени следните действия по разследването – разпитани са част от лицата, имащи отношение по случая, изискани са справки от нотариус Х.К. относно броя на заверените оригинали на договорите за доброволна делба, касаещи процесните земеделски земи, от Службата по вписванията в гр.Левски - за придобити от Г.Г. недвижими имоти за периода от 01.01.2012 г. до 06.10.2014 г., от нотариус Г.Х. – заверено копие от неистинското пълномощно, послужило като основание за изповядване на разпоредителната сделка със земеделските земи, собственост на К., както и копие от неистинската лична карта на името на Ж.К., послужила за нотариалното заверяване на пълномощното. Изпратено е специално съобщение с цел установяване на лицето, използвало личната карта. Изпратено е постановление за разпит по делегация на нотариус Г.Х., който към 31.10.2014 г. не бил получен.

Предстояло извършване на други процесуално-следствени действия – разпит на други свидетели, анализ на събраните по делото доказателства, привличане към наказателна отговорност на виновното лице, разпит и предявяване на разследването. Горното наложило удължаване с два месеца на изтичащия законоустановен срок за приключване на разследването, считано от 09.11.2014 г.

В периода от време – от 09.11.2014 г. до 09.01.2015 г., са разпитани в качеството на свидетели – купувачът на земеделските земи, собственост на К., нотариусите Г.Х. и С.Л., въведеното в заблуждение лице, Д.К. и жалбоподателката Ж.К..

От проведените процесуално-следствени действия в удължения срок на разследването по образуваното досъдебно производство прокурорът е приел, че извършителят на престъплението не е разкрит и установен, поради което с Постановление от 12.01.2015 г. спрял наказателното производство по досъдебното производство и възложил на органите на РУ на МВР-Левски да извършат  оперативно-издирвателните мероприятия за установяване извършителя на престъплението, като представят в срок от 10 дни план за действие. 

Съдът намира, че действията на прокурора са обосновани и законосъобразни.

Относно наведените доводи в жалбата за неправилна квалификация на деянието следва да се отбележи, че не е в правомощията на съда да указва на разследващите органи на досъдебното производство по кои текстове от Наказателния кодекс да квалифицират престъплението.

Положени са необходимите усилия от разследващите органи да бъде установена обективната истина по делото, съответно - разкрит извършителя на престъплението. Въпреки това, на този етап, поради изтичане и на удължения срок за разследване, липсва каквато и да е процесуална възможност да бъдат разпитвани други лица в качеството на свидетели или събирани други относими писмени доказателства. Това е така, тъй като самото изтичане на срока за разследване е от кръга на абсолютните основания за спиране на наказателното производство. Съгласно разпоредбата на чл.234, ал.7 от НПК, действия по разследването, извършени извън сроковете за това, не пораждат правни последици, а събраните доказателства не могат да се ползват от съда при постановяване на присъдата. Следователно липсва процесуална възможност, до установяване извършителя на престъплението, разследването по делото да продължи законосъобразно.

Предвид изложеното по-горе, съдът намира, че следва да бъде потвърдено обжалваното постановление на РП-Левски, като правилно и законосъобразно.

Водим от горните мотиви, съдът

 

             О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА на основание чл.244, ал.5, от НПК Постановление на РП-Левски от 12.01.2015 г. за спиране на наказателното производство по досъдебно производство ЗМ №211/2014 г. по описа на РУ на МВР-Левски, пр.пр. №481/2014 г. по описа на РП-Левски, образувано срещу „неизвестен извършител”, за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

           

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: