ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 25.02. 2015 г.

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на двадесет и пети февруари 2015 г. в състав:

 

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Цветомир Папурков сложи за разглеждане н.о.х.д.45 по описа за 2015 г.,  докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10:45 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ А.К. – редовно призован – явява се лично и с адвокат А.К. ***, с пълномощно към ДП.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Цветомир Папурков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. К. – Моля да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

А.К. - ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ Няма да правим отводи и да сочим други доказателства.

АДВ. К. – Заявяваме, че нямаме искане за отводи и нови доказателства няма да сочим.

ПОДСЪДИМИЯТ – Няма да правя отводи.

 

Съдът като се запозна с внесеното от страните споразумение, констатира, че неправилно са присъдени разноски в размер на 32.61 лв. за извършена балистична експертиза и поради липса на повдигнато такова обвинение в постигнатото споразумение против подсъдимия за престъпление по чл.339 от НК, счита че следва да останат за сметка на държавата и да не бъдат присъждани. В този смисъл предлага на страните да бъдат внесени промени в постиганото споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Съгласен съм с внесените промени.

АДВ. К. – Съгласни сме, считаме, че съдът правилно е направил промяната.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с промените. Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

          Предвид изразеното съгласие от страните с предложените от съда промени, касаещи невъзлагането на подсъдимия на направените разноски в размер на 32.61 лв. за изготвената балистична експертиза на ДП, поради липса на обвинение по чл.339 от НК срещу подсъдимия и на основание чл.189, ал.3 от НПК същите следва да останат за сметка на държавата.

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни други промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение постигнато по н.о.х.д. №45/2015г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ 275/2014г. по описа на РУ на МВР - Левски, пр.пр. №1337/2014г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия А.К. и защитника му адв. А.К. ***, съгласно което:

Подсъдимият А.К., ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на неустановен ден в периода от 01.10.2014г. придобил и до 27.11.2014г. държал в *, в частен дом, находящ се на ***, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКВНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, високорисково наркотично вещество – наркотичен коноп /марихуана/ с общо тегло 3290 гр. на стойност 19 740 лв. /деветнадесет хиляди седемстотин и четиридесет лева/, както следва: наркотичен коноп /марихуана/ с тегло 2750 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол от 2.1% на стойност 16 500 лв. /шестнадесет хиляди и петстотин лева/ и наркотичен коноп /марихуана/ с тегло 540 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол от 2.9% на стойност 3240 лв. /три хиляди двеста и четиридесет лева/, което представлява вещество включено в Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

          Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия А.К.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

За извършеното престъпление на подсъдимия А.К. се налага наказание при условията на чл.354а, ал.3, т.1, във вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „лишаване от свобода” за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на наказанието с три годишен изпитателен срок.

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага предвиденото по-леко наказание „глоба”, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на подсъдимия А.К., живущ в ***, през изпитателния срок се възлага на младши районния инспектор при РУ на МВР – *, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

На основание чл.354а, ал.6 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства:

- от цялото количество /3290 гр./ високорисково наркотично вещество – наркотичен коноп /марихуана/ са отделени представителни проби с общо нетно тегло 50.00 грама, които след извършване на експертизата, поради използването на различни теглови везни и продължаващо намаляване на теглото, поради продължаващо изсушаване, са установени като – оставащите 41.023 грама – наркотични вещества коноп /марихуана/, обект №1 с нетно тегло15.257 грама и обект №2 с нетно тегло 25.755 грама, общо 41.023 грама по ФХЕ № Н – 204/2015г. с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2.1% - 2.9%, представляващи останалото количество, след изготвяне на ФХЕ № Н – 204/2014г. от представителните проби от цялото иззето количество /запечатани в един прозрачен полиетиленов плик с №1, надписан и запечатан със силиконов печат „105 - РДВР – Плевен/, с приемно – предавателен протокол предадени на главен разследващ полицай при ОД на МВР – Плевен, за предаването им на съхранение на Агенция Митници, Централно Митническо управление, Отдел „МРР – НОП”, да бъдат унищожени;

- опаковките по ФХЕ № Н – 204/2014г., които са предадени ведно с представителните проби от високорисковото наркотично вещество – наркотичен коноп /марихуана/, запечатани в полиетиленов плик с №2, надписан и запечатан със силиконов печат „105 – РДВР – ПЛЕВЕН”, да се унищожат;

- един брой гилза от патрон калибър 7.62х39 мм., намираща се на съхранение при домакин при РУ на МВР – Левски, да се унищожи.

Разноските по досъдебното производство в размер на 77.69 лв., представляващи възнаграждение на вещото лице, изготвило физико-химическа, които следва да се преведат по сметка на ОД на МВР Плевен, се възлагат върху подсъдимия А.К..

Разноските в размер на 32.61 лв., представляващи възнаграждение на вещото лице за изготвената на ДП балистична експертиза, следва да останат за сметка на държавата.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

          (Цв. Папурков)              (А. К.)                             (А. К.)

 

 

          Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.  Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №45/2015г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ 275/2014г. по описа на РУ на МВР - Левски, пр.пр. №1337/2014г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия А.К. и защитника му адв. А.К. ***, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д. №45/2015г. по описа на РС - Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11:50 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: