Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 21.12.2015 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на девети декември 2015 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Я.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. №366 по описа за 2015 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Г.В.С. ***, ЕГН **********, против наказателно постановление №15-0293-000194/13.10.2015 г. на Началник Група към ОД на МВР-Плевен, РУ Левски.

            Жалбоподателят твърди, че е налице противоречие между съставения акт и издаденото наказателно постановление, относно местоположението на извършване на нарушението. Счита, че е нарушено правото му на защита, тъй като не може да разбере къде точно е извършил нарушението: на ул.”Фердинанд Дечев” или на кръстовището на ул.”Елин Пелин” и ул.”Александър Стамболийски” в гр.Левски. Твърди, че при извършена справка в интернет, в сайт за карти на България, не е могъл да открие кръстовище между посочените три улици в гр.Левски, поради което не може да организира и обоснове защитата си.

            Моли съда на посоченото основание да отмени обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

            Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН. Наказателното постановление е връчено лично на жалбоподателя на 27.10.2015 г. Жалбата против него е депозирана на 29.10.2015 г., т.е. в предвидения в закона 7-мо дневен срок, считано от датата на връчване, поради което същата се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Административно–наказателното производство против Г.В.С. е започнало със съставяне на АУАН от 29.09.2015 г. за това, че:

На 29.09.2015 г., в 10:55 часа, в гр.Левски, на кръстовище с ул.”Елин Пелин” и „Александър Стамболийски”, като водач на МПС - лек автомобил „Фолксваген Голф” с рег. №****, нарушава зоната на пътен знак „Б-2”, като не спира, управлява без поставен обезопасителен колан и при извършената полицейска проверка се установи, че не носи контролен талон към СУМПС.

Посочени са като нарушени разпоредбите на чл.6, т.1, чл.100, ал.1, т.1 и чл.137а, ал.1 от ЗДвП. Актът е предявен и връчен лично на жалбоподателя, срещу подпис, без възражения от негова страна по направените в него констатации.  

Въз основа на така съставения акт, административно-наказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което му наложил административни наказания, както следва:

1. На основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 20 лева, за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП;

2. На основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 50 лева, за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП;

3. На основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 10 лева, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

С наказателното постановление е постановено отнемане на общо 14 контролни точки на жалбоподателя, на основание Наредба №Із-2539 на МВР.

Съдът намира, че актът и наказателното постановление са издадени от компетентни органи, съобразно представената Заповед №8121з-748/24.06.2015 г. на министъра на вътрешните работи, при спазване на преклузивните срокове по чл.34 от ЗАНН. При издаването им не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и на материалния закон, които да съставляват основание за цялостна или частична отмяна на санкционния акт.

По отношение на първото вменено на жалбоподателя нарушение, съдът намира следното:

От всички събрани доказателства по делото се установява, че жалбоподателят, като водач на процесния автомобил е навлязъл в кръстовището, образувано от улиците „Елин Пелин” и „Александър Стамболийски” в гр.Левски, без да спре на пътен знак „Б-2”. Свидетелите А. и Н. са категорични, че от съвсем близко разстояние: от 30-40 метра, при отлична видимост и в светлата част на денонощието, пряко и непосредствено са възприели извършеното нарушение от жалбоподателя, изразяващо се в неспиране на пътен знак „Б-2”, именно на описаното в акта кръстовище, поради което последният е бил спрян за извършване на полицейска проверка, в хода на която му е съставен и процесния акт. Показанията на свидетелите са последователни, точни и непротиворечиви, поради което съдът ги кредитира с доверие. Те кореспондират и на събраните писмени доказателства по делото. Видно от представената справка от Община-Левски е, че към дата 29.09.2015 г., на ул.„Елин Пелин” е имало поставен знак „Б-2”, регулиращ кръстовището на ул.”Елин Пелин” и ул.”Александър Стамболийски” в гр.Левски.

Съдът намира, че в обстоятелствените части на акта и на наказателното постановление са очертани всички признаци на деянието от обективна и субективна страна. Разпоредбата на чл.6, т.1 от ЗДвП вменява в задължение на всички участници в движението да съобразяват своето поведение, освен със сигналите на съответните длъжностни лица и пътната маркировка, но и с пътните знаци. Съгласно разпоредбата на чл.46, ал.2 от ППЗДвП, пътен знак „Б-2” – „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство”, указва на водачите на ППС, че са длъжни да спрат на „стоп-линията”, очертана с пътна маркировка, или ако няма такава: на линията, на която е поставен знака. Правилно е посочена в наказателното постановление и санкционната разпоредба на чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП. Същата съдържа едновременно конкретен състав на административно нарушение и санкция - глоба в строг размер от 20 лева, в какъвто е наложената на жалбоподателя.

Неоснователно се явява направеното възражение от С., че е нарушено правото му на защита, тъй като не може да разбере точното място в гр.Левски, където е извършил нарушението. Вярно е, че в обстоятелствената част на наказателното постановление има излишни данни, тъй като фигурира наименование и на улица, която въобще не се съдържа в словесното описание на акта. В обстоятелствената му част обаче е описано точното място на извършване на нарушението, което напълно съответства на посоченото такова в съставения акт, а именно: в гр.Левски, на кръстовището, образувано от ул.”Елин Пелин” и ул.”Александър Стамболийски”. По смисъла на легалната дефиниция на понятието „кръстовище”, дадена в параграф 6, т.8 от ЗДвП, това е мястото, където два или повече пътя се пресичат, разделят се или се събират на едно ниво. Непротиворечиви са събраните по делото гласни и писмени доказателства, че описаното в акта и в наказателното постановление кръстовище е образувано само от две пресичащи се улици, като данни за трета, пресичаща кръстовището улица с наименование „Фердинанд Дечев”, няма. Очевидно е, че не се касае за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при издаване на санкционния акт, а за явна техническа грешка, която сама по себе си не е годна да накърни правото на защита на наказаното лице, до степен да не може да разбере мястото на извършване на нарушението. Спазването на материалния закон е гарантирало в пълна степен организиране на адекватна защита от страна на жалбоподателя, тъй като му е дало възможност да разбере: кое точно негово поведение е квалифицирано като административно нарушение. Същевременно, по делото няма данни, които да водят на извод за други съставени актове на същата дата, в същото населено място и по отношение на същото лице, но констатирани на различни улици и/или кръстовища, което да е ограничило възможността на жалбоподателя да разбере точното място на извършване на всяко едно от нарушенията.

Правилно на основание чл.6, т.7 от Наредба №Із-2539 на МВР, с наказателното постановление е постановено отнемане на 8 контролни точки на жалбоподателя за това нарушение. Наказателното постановление следва да бъде потвърдено в тази му част, като правилно и законосъобразно

По отношение на второто вменено на жалбоподателя нарушение на разпоредбата на чл.137А, ал.1 от ЗДвП, съдът намира следното:

По делото безспорно се установява, че жалбоподателят е управлявал процесния автомобил и без поставен обезопасителен колан. Законът - материален и процесуален, е приложен правилно. Чрез бездействието си, С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на административно нарушение по чл.137А, ал.1 от ЗДвП. При индивидуализиране на наказанието, административно-наказващият орган е съобразил, че предвиденото наказание глоба в правилно приложената санкционната разпоредба на чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП е в размер строго фиксиран от закона, а именно: глоба в размер на 50 лева, от какъвто вид и размер е наложеното на жалбоподателя административно наказание.

Правилно на основание чл.6, т.9 от Наредба №Із-2539 на МВР, с наказателното постановление е постановено отнемане на 6 контролни точки на жалбоподателя за нарушението на чл.137А, ал.1 от ЗДвП. Наказателното постановление следва да бъде потвърдено и в тази му част, като правилно и законосъобразно.

По отношение на третото вменено на жалбоподателя нарушение на разпоредбата на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, съдът намира следното:

Видно от приложената справка за нарушител от региона е, че жалбоподателят е правоспособен водач към датата на извършване на деянието – 29.09.2015 г. С. е притежавал издадено на 05.06.2013 г. СУМПС и контролен талон към него, валидни до 21.05.2020 г., и същите не са били отнети принудително, поради загубване на всички контролни точки или на друго основание по ЗДвП. При това положение, актосъставителят правилно е установил, че извършеното нарушение от жалбоподателя се изразява именно в неносене на контролния талон към свидетелствато за управление на МПС. Правилно е отразена констатацията в акта, че с поведението си С. е нарушил разпоредбата на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, която задължава водачите на МПС да носят определени документи, един от които е и контролния талон към свидетелството за управление на МПС. Предвид виновното неизпълнение на това задължение, административно-наказващият орган е ангажирал отговорността на жалбоподателя и за това нарушение, като на основание санкционната разпоредба на чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, му е наложил предвиденото в строг размер административно наказание - глоба в размер на 10 лева. Като правилно и законосъобразно, наказателното постановление следва да бъде потвърдено и в тази му част.

Водим от горните мотиви, съдът   

                                                           

    

        Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №15-0293-000194/13.10.2015 г. на Началник Група към ОД на МВР-Плевен, РУ Левски, с което на Г.В.С. ***, ЕГН **********, са наложени административни наказания, както следва: на основание чл.183, ал.2, т.3, пр.1 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 20 лева, за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП; на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 50 лева, за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП; на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 10 лева, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са отнети общо 14 контролни точки, КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено.

 

                                                

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: