П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _12.11.  2015 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на _дванадесети ноември  през две хиляди и петнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:

                                                            

при секретаря _В.Д., в присъствието на прокурора _, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_132_ по описа на съда за _2015 год._, и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.А.Н., роден на *** г. в ***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, със средно-специално образование, работи, неженен, живее на семейни начала, неосъждан, ЕГН **********,

за ВИНОВЕН  в това, че  на 31.07.2014г. в гр. Белене, около 17:00 часа, пред КПП на Военно формирование 28880 – Белене, публично – в присъствието на военнослужещи и цивилни в поделението и в присъствието на тъжителя Н.Р.Ч. ***, ЕГН**********, изрекъл по отношение на Ч. унизителни за честта и достойнството му думи, поради което и на основание чл. 148, ал.1, т.1, във вр. с чл. 146, ал.1, във вр. с чл. 78а  от НК, във вр. с чл.305, ал.5 от НПК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

На основание чл.78а от НК налага на подсъдимия Н.Н. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

На основание чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия Н. ***, ЕГН ********** да заплати на тъжителя Н.Р.Ч. ***, ЕГН ********** сумата от хиляда и петстотин лева, представляваща обезщетение за причинените в резултат на деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на увреждането - 31.07.2014 г., до окончателното й изплащане.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Н.А.Н. със снета по-делото самоличност да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, сумата от 60 лв.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Н.А.Н. със снета по-делото самоличност да заплати на тъжителя Н.Р.Ч. направените деловодни разноски в размер на 482 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: