ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 14.01. 2016 г.

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на четиринадесети януари 2016 г. в състав:

 

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                         Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Мая Тончева сложи за разглеждане н.о.х.д.9 по описа за 2016 г.,  докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 13:30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ В.А.И. – редовно призован – явява се лично

За него се явява назначеният му за служебен защитник на ДП адвокат Х.Т. от ВТАК.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Мая Тончева.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. Т. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з. Подсъдимият се явява без упълномощен защитник, тъй като настоящото производство, внесено по предложение на РП-Левски за решаване на делото със споразумение, съдът намира, че следва да бъде назначен на подсъдимия за служебен защитник в съдебната фаза на процеса, тъй като защитата му е задължителна, адвокат Х.Т. от ВТАК на основание чл.382, ал.3 от НПК, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

          НАЗНАЧАВА  на основание чл.382, ал. 3 от НПК за служебен защитник на подсъдимия В.А.И. адвокат Х.Т. от ВТАК.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

В.А.И. - роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, циганин, български гражданин, с начално образование, женен, безработен - пенсионер по болест, неосъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ Не правя отводи на съда и на съдебния секретар, няма да соча нови доказателства. Представили сме споразумение, постигнато между РП-Левски и защитника на подсъдимия И.. Моля след като счетете, че същото непротиворечи на закона и морала, да го одобрите.

АДВ. Т. – Уважаема г-жо председател, искане за отводи на съда и на съдебния състав нямаме. По отношение на доказателствата и доказателствените искания неправя искания за събиране и представяне на нови доказателствени искания. В съда е представено споразумение, с което И. е запознат, същият е съгласен с неговите условия, разписал го е собственоръчно и съзнава последиците от него. Същият осъзнал вината си, не са претърпени имуществени вреди. Моля на основание чл.382, ал.7 да го одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ – Отводи няма да правя, нови доказателства няма да соча. Моля да одобрите постигнатото с прокуратурата споразумение.

Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

            Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение постигнато по н.о.х.д. №9/2016 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ 68/2015г. по описа на Митница Свищов, пр.пр. №971/2015г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия В.А.И. и защитника му адв. Х.Т. от ВТАК, съгласно което:

Подсъдимият В.А.И. се признава за виновен в това, че на 25.08.2015г. в ***, в дома си, находящ се на *** в същото село, държал акцизни стоки, тютюневи изделия – общо 20.600 кг. тютюн с пазарна стойност в размер на 3 605 лева, без поставен български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон - чл.2, т.2 във вр.  чл.12, ал.1, т.1, във вр. с чл.64 от Закона за акцизите и данъчните складове във вр. с чл.28 от Закона за тютюните и тютюневите изделия, с размер на нанесената на републиканския бюджет вреда от незаплатения дължим акциз 3 131,20 лева и случаят е немаловажен.

          Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия В.А.И.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.234, ал.1 от НК.

От деянието няма причинени съставомерни имуществени вреди.

За извършеното престъпление на подсъдимия В.А.И. се налага наказание при условията на чл.234, ал.1 във вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК се ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

На основание чл.55, ал.3 от НК НЕ СЕ НАЛАГА кумулативно предвидените по-леки наказания - „глоба” и „лишаване от права” по чл.37, ал.1, т.7 от НК.

На основание чл.234, ал.3, във вр. с чл.53, ал.1, б.”б” от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства: 20.600 кг. тютюн, намиращи се на съхранение в Митница Свищов ТМУ Свищов.

Разноските по досъдебното производство в размер на 40.00 лв., за назначената по делото съдебно-оценителна експертиза, се възлагат върху подсъдимия В.А.И. и следва да се преведат по сметка на Митница Свищов ТМУ Свищов.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

          (М. Тончева)                 (Х. Т.)                             (В. И.)

 

          Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.  Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №9/2016 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ 68/2015г. по описа на Митница Свищов, пр.пр. №971/2015г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия В.А.И. и защитника му адв. Х.Т. от ВТАК, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по н.о.х.д.№9/2016г. по описа на РС - Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 13:50 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: