ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 09.02. 2016 г.

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на девети февруари 2016 г. в състав:

          Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                         Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря Р.П. и прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.о.х.д. ­33 по описа за 2016г. докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Г.И.Г. – редовно призован – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адв. С.Х. – назначена за служебен защитник на основание чл.94, ал.1, т.6, предл. второ от НПК по досъдебно производство №ЗМ 126/2015г. по описа на РУ на МВР - Белене, пр.пр. №1310/2015г. по описа на РП-Левски.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

АДВ. Х. – Моля да се даде ход на делото. Съгласна съм да поема защитата на подсъдимия и в съдебната фаза на процеса.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото. Съгласен съм същият адвокат да ме представлява и в съдебната фаза на процеса.

 

          Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з. Следва да бъде назначен за служебен защитник на подсъдимия и в съдебната фаза на процеса определения му и назначен за такъв на ДП. Настоящото производство срещу подсъдимия е образувано по повод внесено предложение за решаване на делото със споразумение и защитата му е задължителна, поради което и основанието, на което следва да бъде назначена за служебен защитник на подсъдимия, е чл.382, ал.3 от НПК.

          Предвид гореизложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

НАЗНАЧАВА на основание чл.382, ал.3 от НПК за служебен защитник на подсъдимия Г.И.Г. – адв. С.Х. от ПлАК.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Г.И.Г. – роден на ***г. в ***, с постоянен и настоящ адрес:***, понастоящем в Затвора гр.Белене, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, осъждан, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ Г-жо съдия, отводи не правя на състава на съда, нови искания по доказателствата нямам. Моля да бъде отразено в споразумението, че на подсъдимия не се налага по-лекото предвидено в състава на престъплението наказание глоба, наред с наказанието лишаване от свобода, на основание чл.55, ал.3 от НК.

АДВ. Х. – Не правя отводи, нямаме нови искания. Да, в този смисъл постигнахме съгласие, наказанието е определено при условията на чл.55, не сме се договаряли за глоба.

ПОДСЪДИМИЯТ   Не правя отводи. Нямам нови искания. Съгласен съм с направеното уточнение да не ми се налага глоба.

 

АДВ. Х. Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОРЪТМоля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

          Съдът, като взе предвид направеното искане за изрично вписване в постигнатото между страните споразумение, че на основание чл.55, ал.3 от НК е постигнато съгласие на подсъдимия да не се налага предвиденото по-леко наказание в състава на престъплението, наред с наказанието лишаване от свобода, а именно глоба, намира, че с изричното включване в споразумението и на това обстоятелство, постигнатото между страните споразумение се явява пълно и не следва да бъдат внасяни други промени в него, поради което                                      

                                                    ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д.№33/2016г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №ЗМ 126/2015г. по описа на РУ на МВР - Белене, пр.пр.№1310/2015г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Г.И.Г. и защитника му адв. С.Х. ***, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Г.И.Г. се признава за виновен в това, че на 13.11.2015г. в гр.Белене, обл.Плевен, на паркинга на Автогара-Белене, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия Закон, държал високорискови наркотични вещества - хероин с общо тегло 3,857 грама, със съдържание на активния наркотично действащ компонент – диацетилморфин /DAM/ - от 24,2% до 50,5%, всичко на обща стойност 325.34 лева, както следва:

- 2,500 гр. хероин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент – диацетилморфин /DAM/ - 24,2% на стойност 162.50 лв.;

- 1,357 гр. хероин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент – диацетилморфин /DAM/ - 50,5% на стойност 162.84 лв.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Г.И.Г.. Извършено е виновно при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди.

За извършеното престъпление на Г.И.Г. се налага наказание при условията на чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието, като осъденият бъде настанен в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл.55, ал.3 от НК НЕ НАЛАГА на подсъдимия Г.И.Г. кумулативно предвиденото в състава на престъплението по-леко наказание „глоба”, наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл.354а, ал.6 от НК СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА – предмет на престъплението – остатъчно количество след експертно изследване: 2,480 гр. хероин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент – диацетилморфин /DAM/ - 24,2%, и остатъчно количество след експертно изследване: 1,337 гр. хероин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент – диацетилморфин /DAM/ - 50,5% - поставени в два полиетиленови плика /1 и 2/ означени с №1, с надпис ВД хероин към ХЕ №Н-175/26.11.2015 на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен и към ДП № ЗМ 126/15г. на РУМВР-Белене; Извършил изследването: /И.П./, и запечатани със силиконов печат с надпис в него „105-РДВР-ПЛЕВЕН” – предадени с приемо-предавателен протокол на М.Д. – ст.разследващ полицай при ОД на МВР – Плевен, които след влизане в законна сила на споразумението, да се предадат на ЦМУ – Отдел „Борба с наркотрафика” към Агенция „Митници” за унищожаване.

На основание чл.354а, ал.6 от НК се ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство – средство на извършване на престъплението: 1 бр. зарядно устройство за мобилен телефон, поставено и запечатано в бял хартиен плик с надпис на него „ВД №3 ЗМ 126/13.11.15г.”.

Веществените доказателства: опаковки ФХЕ Н-175/26.11.2015г., поставени в полиетилено плик, означен с №2 с надпис: ВД опаковки към ХЕ №Н-175/26.11.2015 на БНТЛ-ОДМВР гр.Плевен и към ДП № ЗМ 126/15г. на РУМВР-Белене и запечатани със силиконов печат с надпис в него „105-РДВР-ПЛЕВЕН”; 1 бр. тъмно влакно, наподобяващо косъм, поставено в кафяв хартиен плик с етикет с надпис: „ВД №1 Дата:13.11.2015г. Час:20:55 РУП-Белене ЗМ №126” и запечатан с восъчен печат с надпис в него „237-РДВР-ПЛЕВЕН”, да останат приложени към делото.

Направените разноски по досъдебното производство в размер на 78.63 лв. се възлагат върху подсъдимия Г.И.Г., които следва да се заплати по сметка на ОД на МВР - Плевен.

 

ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

(Ч. Мънев)                     (адв. Х.)                         (Г. Г.)

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д. №33/2016г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №ЗМ 126/2015г. по описа на РУ на МВР - Белене, пр.пр.№1310/2015г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Г.И.Г. и защитника му адв. С.Х. *** споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по н.о.х.д. №33/2016г. по описа на РС – Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

Протоколът написан в с.з. и приключи в 10:50 часа.

 

 

          СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: