Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

          Днес, 29.02.2016 г., в гр.Левски, Маргарита Димитрова, съдия-докладчик по НОХД №66 по описа за 2016 г. на Районен съд гр.Левски, в закрито съдебно заседание, след като се запозна с материалите по досъдебно производство №ЗМ-82/2015 г. по описа на РУ на МВР-гр.Белене, пр.пр. №801/2015 г. по описа на Районна прокуратура гр.Левски, намира за установено следното:

          Внесен е обвинителен акт против И.В.Б. ***, ЕГН **********, с който му е повдигнато обвинение за престъпление по чл.343, ал.1, б.”а”, във вр. с чл.342, ал.1 от НК, във вр. с чл.5, ал.1, т.1, чл.16, ал.1, т.1, чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП.

В проведеното закрито разпоредително заседание по делото, съдът констатира, че на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на обвиняемия. Те се изразяват в това, че в словесното отразяване на обвинението в постановлението за привличане на Б. в качеството на обвиняем и в заключителната част на обвинителния акт липсва задължителен реквизит – не е посочено пострадалото физическо или юридическо лице, в чийто патримониум са настъпили посочените съставомерни вреди. В двата акта е отразена следната словесна формулировка: на посочените дата и място, при управление на лек автомобил, Б. е нарушил съответните правила за движение по пътищата, в резултат на което е причинил ПТП с насрещно движещото се МПС – л.а. марка „Фолксваген *” с рег. № *, „с което му причинил по непредпазливост значителни имуществени вреди в размер на 72 000 лева”. 

Престъплението, за което е повдигнато обвинение на Б. е резултатно. Задължителен елемент от обективната му страна са причинените в резултат на деянието „значителни имуществени вреди”. Последното предполага пълна индивидуализация и на пострадалото физическо или юридическо лице, собственик на процесния автомобил, както в постановлението за привличане, така и в заключителната част на обвинителния акт. В Тълкувателно решение №2/2002 г. на ОСНК на ВКС е отделено подробно внимание на елементите, които задължително следва да фигурират в постановлението за привличане в качеството на обвиняем и в акта на обвинението. Към тях се отнасят всички съставомерни белези на съответното престъпление от особената част на НК, включително и данните, касаещи пълната индивидуализация на пострадалото лице, тъй като в случая има такова, предвид наличието на конкретизирани по размер съставомерни имуществени вреди, които не са причинени на процесното МПС, а на неговия собственик. В този смисъл, наличието на данни за собственика на процесния автомобил в обстоятелствената част на обвинителния акт, не санира липсата на словесно отразяване на пострадалото лице в постановлението за привличане и заключителната част на обвинителния акт. То само навежда на извод, че това обстоятелство е известно на разследващите органи, но няма обяснение за липсата му. Пропускането му е пречка да бъде разбрано в пълнота обвинението от привлеченото към наказателна отговорност лице по отношение на пострадалото лице, съответно дали е физическо лице или ощетено юридическо лице, респективно препятства възможността му да се защитава по него. Допуснатото съществено процесуално нарушение не може да бъде отстранено в съдебната фаза на процеса, но може да бъде отстранено от прокурора, чрез повтаряне на съответните процесуални действия: привличане в качеството на обвиняем и изготвяне на обвинителен акт, като двата акта следва да съдържат пълния обем информация, необходима за пълноценно осъществяване правото на защита на обвиняемия. Горното налага съдебното производство да бъде прекратено, а делото да бъде върнато на прокурора.

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.248, ал.1, т.3, във вр. с чл.249, ал.1 от НПК СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО по н.о.х.д. №66/2016 г. по описа на Районен съд гр.Левски.

          ВРЪЩА делото на Районна прокуратура гр.Левски за отстраняване на допуснатите на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, съгласно изложените мотиви по-горе.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок, считано от получаване на препис от страните.

 

                              СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: ____________________

                                                 (Маргарита Димитрова)