МОТИВИ към присъда, постановена по н.о.х.д. №217/2015 година по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението, повдигнато от РП – Левски по отношение на Д.М., роден на ***г***, с постоянен адрес ***, и настоящ адрес ***, понастоящем в Затвора – Плевен, обл.Плевен, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********е за това, че на 30.09.2013г., в Затвора гр.Белене, в 3-та килия на 6-ти отряд, извършил полово сношение (проникнал с ****** си в аналното му отверстие) и действие на полово удовлетворение – фелацио (орален секс – проникнал с ****** си в устната му кухина) с лице от същия пол И.Д. ***, като употребил за това сила – нанесъл му удари с юмруци в областта на главата и като употребил за това заплашване „ако кажеш нещо, ще те претрепем, ще ти *** майката, жив няма да излезеш от затвора”.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Обвинението, повдигнато от РП – Левски по отношение на К.Х., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, понастоящем в Затвора – Плевен, обл.Плевен, български гражданин, без образование – грамотен, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** е за това, че на 26.12.2013г., в Затвора гр.Белене, в 4-та килия на 6-ти отряд, извършил полово сношение (проникнал с ****** си в аналното му отверстие) и действие на полово удовлетворение – фелацио (орален секс – проникнал с ****** си в устната му кухина) с лице от същия пол И.Д. ***, в съучастие като съизвършител с И.И., ЕГН **********, който употребил за това сила – нанасяне на удари в главата с юмруци и нанасяне на удари в областта на гръдния кош (ребрата) с крак.

- за това, че  на 24.12.2013г., в Затвора – Белене, в неустановена килия на 6-ти отряд, в съучастие като съизвършител с Д.М., ЕГН **********, принудил К.С. ***, като употребил за това сила – нанесъл му побой, да претърпи нещо противно на волята му – да понесе нанасяне на удари с ***** по врата от страна на И.Д. *** и да извърши нещо, противно на волята му – да нанася удари с ***** в областта на врата по отношение на И.Д. *** – клип „Видео001000.3gp”

- за това, че на 24.12.2013г., в Затвора – Белене, обл.Плевен, в неустановена килия на 6-ти отряд, в съучастие като съизвършител с Д.М., ЕГН **********, принудил И.Д. ***, като употребил за това сила – нанесъл му побой, да претърпи нещо противно на волята му – да понесе нанасяне на удари с ***** по врата от страна на К.С. *** и да извърши нещо, противно на волята му – да нанася удари с ***** в областта на врата по отношение на К.С. *** – клип „Видео001000.3gp”

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Обвинението, повдигнато от РП – Левски по отношение на И.И., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, понастоящем в Затвора – Плевен, обл.Плевен, български гражданин, с начално образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** е за това, че на 26.12.2013г., в Затвора гр.Белене, в 4-та килия на 6-ти отряд, в съучастие като съизвършител с К.Х., ЕГН **********, който извършил полово сношение (проникнал с ****** си в аналното му отверстие) и действие на полово удовлетворение – фелацио (орален секс – проникнал с ****** си в устната му кухина) с лице от същия пол И.Д. ***, като И.И., ЕГН ********** употребил за това сила – нанасяне на удари в главата с юмруци и нанасяне на удари в областта на гръдния кош (ребрата) с крак.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Представителят на РП гр. Левски поддържа обвинението срещу  подсъдимите М., Х. и И. така както им е предявено, счита същото за доказано по безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. Моли съда да ги признае за виновен по така повдигнатите обвинения, като предлага наказание лишаване от свобода към максималния размер, като наказанието се редуцира с 1/3.

Защитникът на подсъдимия К.Х. пледира при определяне на наказанието по отношение на подзащитния й, съдът да отчете смекчаващите вината и отговорността обстоятелства и за трите престъпления следва наказанието да бъде определено към минимума и редуцирано.

Защитникът на подсъдимия Д.М. счита, че по отношение на неговия подзащитен следва да бъде определено наказание лишаване от свобода към минимума и да бъде приложена разпоредбата на чл. 58а от НК.

Защитникът на подсъдимия И.И. пледира, че ако подзащитният му е извършил това деяние, то би било с оглед средата, в която се е намирал. Моли съда да определи наказанието около минимума и редуцира с 1/3.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

За времето от 30.09.2013г. до 26.12.2013г. в затвора Белене изтърпявали наказание лишаване от свобода Д.К., Д.Г., подсъдимите М., Х. и И..

На 30.09.2013г. подсъдимият Д.М. извикал при себе си св. И.Д., при което подсъдимият пожелал от свидетеля сексуални услуги срещу заплащане с цигари и кафе. Свидетелят Д. няма склонност към осъществяване на еднополови контакти, поради което не се съгласил. М. не приел отказа му и за да сломи съпротивата на свидетеля му нанесъл удари с юмруци в главата и му отправил заплахи, че няма да излезе жив от затвора, в случай, че продължава да се съпротивлява. Подсъдимият сломил съпротивата на свидетеля и осъществил с него полов акт (анален) и проникнал с ****** си в устната му кухина. Свидетелят Д.К., който присъствал, заснел с притежавания от него мобилен телефон действията на подсъдимия върху Д..  

На 24.12.2013г. чрез нанасяне на удари с ръце и крака в областта на тялото подсъдимите М. и Х. принудили свидетелите Д. и С. да нанасят с половите си органи последователно един на друг удари с *****и в областта на вратовете, които действия били заснети от неустановено лице с камера на мобилен телефон.

На 26.12.2013г., в Затвора гр.Белене, в 4-та килия на 6-ти отряд влязъл подсъдимият И. и събудил св. И.Д.. Заявил му, че трябва да осъществи по отношение на неуточнено лице от същия пол действия по полово удовлетворение – фелацио и анално сношение. Свидетелят Д. отказал, при което, за да сломи волята му и да го принуди да извърши исканото подсъдимият И. ме нанесъл удари в главата с юмруци и удари с крак в областта на гръдния кош. В това време в килията влезли подсъдимите М. и Х. и лицето, идентифицирано като А.. Подсъдимият Х. обяснил на свидетеля Д., че ще трябва да влезе в ролята на жена и да извърши действия на полово удовлетворение спрямо Х.. В резултат на принудата, извършена от И., съпротивата на свидетеля била сломена и той извършил исканото, като осъществил орален секс, а последният – и хомосексуално полово сношение. Тези събития били заснети с камера на мобилен телефон от подсъдимия И..

Подсъдимите и защитниците им са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият Д. К. М. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

Подсъдимият К.Х. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

Подсъдимият И.И. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимите, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от тях самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин от приобщените справки, оглед на веществено доказателство – СД карта памет. От изготвената по делото съдебно – техническа експертиза на иззетата като веществено доказателство картна памет, де установява, че не са установени следи от манипулации върху съдържащото се в картата памет.  

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимият Д.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.157, ал.1, пр.1 и пр.2 от НК. Подсъдимият извършил полово сношение и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол – И.Д. ***, като употребил за това сила – нанесени удари с юмруци в областта на главата и употребил заплашване.

Подсъдимият М. е съзнавал, че за действията по полово удовлетворение и полово сношение, които извършва по отношение на свидетеля, е приложил сила и принуда.

Подсъдимият е съзнавал, че извършва обществено опасно деяние, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването им. Подсъдимият е действал при форма на вина пряк умисъл.

Подсъдимият К.Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.157, ал.1, пр.1 и пр.2, във вр. с чл.20, ал.2 от НК;

Х. е извършил полово сношение и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол – свидетелят И.Д., в съучастие, като извършител с И.И., който употребил за това сила – нанасяне на удари в главата с юмруци и нанасяне на удари в областта на гръдния кош с крак.

В съучастие като извършител с Д.М., подсъдимият Х. принудил И.Д., като употребил за това сила – нанесъл му побой, да претърпи нещо противно на волята му – да понесе нанасяне на удари с ***** по врата от страна на К.С. и да извърши нещо противно на волята му – да нанася удари с ***** в областта на врата по отношение на К.С. – престъпление по чл.143, ал.1, пр.3 и пр.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

В съучастие като извършител с Д.М., като употребил за това сила – нанесъл му побой, подсъдимият Х. принудил И.Д. да претърпи нещо противно на волята му – да нанася удари с ***** в областта на врата по отношение на К.С. *** – престъпление по чл.143, ал.1, пр.3 и пр.1, във вр. с чл.20 от НК.

Подсъдимият Х. е съзнавал, че извършва действия на полово удовлетворение с използване на сила и принуда по отношение на лице от същия пол, както и че действа в съучастие с друг извършител, като е съзнавал, че участва в изпълнението на престъплението заедно с другия извършител.

Х. е съзнавал, че извършва обществено опасно деяние, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването им, т.е  действал е виновно, при форма на вина пряк умисъл.

Подсъдимият И.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.157, ал.1, пр.1 и пр.2, във вр. с чл.20, ал.2 от НК. Същият е извършил полово сношение и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като И. употребил за това сила – нанасяне на удари в главата с юмруци и нанасяне на удари в областта на гръдния кош с крак, като е действал в съучастие, като извършител с Х..

Подсъдимият И. е съзнавал, че извършва действия на полово удовлетворение с използване на сила и принуда по отношение на лице от същия пол, както и че действа в съучастие с друг извършител, като е съзнавал, че участва в изпълнението на престъплението заедно с другия извършител.

И. е съзнавал, че извършва обществено опасно деяние, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването им, т.е  действал е виновно, при форма на вина пряк умисъл.

При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия Д.М., съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието. Съдът съобрази и високата степен на обществена опасност на деянието дееца.   

Предвид изложеното съдът приема, че следва подсъдимият Д.М. да бъде осъден на наказание лишаване от свобода за срок от шест години, което да изтърпи при първоначален  режим в затвор от закрит тип. На основание чл. 58а от НК е намалено така наложеното на Д.М. наказание лишаване от свобода с 1/3 и му определя наказание лишаване от свобода за срок от четири години, при първоначален строг режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип.

Следва да бъде приложена разпоредбата на чл.59, ал.1 от НК, при изпълнение на наказанието лишаване от свобода, поради което е приспаднато времето, през което по отношение на подсъдимия Д.М. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” на досъдебното производство, считано от 27.03.2015 г.

При индивидуализацията на наказанията за трите престъпления по отношение на К.Х. съдът съобрази обстоятелствата, имащи значение за определянето им – смекчаващите – признанието на вината и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал за разкриване на обективната истина; отегчаващите – предишните му осъждания, както и високата степен на обществена опасност и на деянието и на дееца.   

Предвид горните мотиви следва подсъдимият да бъде осъден за престъплението по чл.157, ал.1, пр.1 и пр.2, във вр. с чл.20, ал.2 от НК,  на наказание лишаване от свобода за срок от шест години, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип, като на основание чл. 58а от НК е намалено така наложеното наказание с 1/3, и следва да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от четири години, при първоначален строг режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип;

за престъпление по чл.143, ал.1, пр.3 и пр.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК, във вр. с чл.373, ал.2 от НПК и чл.58а от НК следва да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири години, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип, като на основание чл. 58а от НК бъде намалено наказанието лишаване от свобода с 1/3, и следва да бъде определено наказание лишаване от свобода за срок от две години и осем месеца, при първоначален строг режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип;

и за престъплението по чл.143, ал.1, пр.3 и пр.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК, във вр. с чл.373, ал.2 от НПК и чл.58а от НК следва да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири години, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип. Следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 58а от НК, като така определеното наказание лишаване от свобода бъде намалено с 1/3, и е определено да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от две години и осем месеца, при първоначален строг режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип.

Тъй като деянията са извършени преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях, съдът е приложил разпоредбата на чл.23 от НК и по отношение на подсъдимия К.Х. е определено едно общо наказание, като е наложено най – тежкото от тях, а именно лишаване от свобода за срок от четири години, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия И.И. съдът прецени признанието на вината и на всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на досъдебното и съдебното производство и от друга страна - високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, поради което го осъжда за престъплението основание чл.157, ал.1, пр.1 и пр.2, във вр. с чл.20, ал.2 от НК, във вр. с чл.373, ал.2 от НПК и чл.58а от НК на наказание лишаване от свобода за срок от шест години, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор от закрит тип. Следва да бъде приложена разпоредбата на чл. 58а от НК, поради което е намалено наказанието лишаване от свобода с 1/3, като съдът е определил наказание лишаване от свобода за срок от четири години, при първоначален строг режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип.

На основание чл.59, ал.1 от НК, при изпълнение на наказанието лишаване от свобода, е приспаднато времето, през което по отношение на подсъдимия И. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” на досъдебното производство, считано от 31.03.2015 г.

При този изход на делото следва подсъдимите К.Х. и И.И. на основание чл.189, ал.3 от НПК да бъдат осъдени да заплатят направените разноски по досъдебното производство в размер на 1/5 части от 302.32лв., именно сумата от по 60.46лв.

С присъдата съдът се е произнесъл и по веществените доказателства, като е постановил след влизане в сила на присъдата същите да бъдат отнети в полза на държавата и унищожени.

 Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

           

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: