РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _14.02._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _четиринадесети февруари_ 2017 г. в състав:

 

                                Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­_Мая Тончева_, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_36_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

ПРОИЗВОДСТВО ПО РЕДА НА чл. 414Г, ал. 3 НПК във вр. чл.414 А НПК.

Постъпило е предложение  от районна прокуратура – Левски да бъде освободен от наказателна отговорност И.Г.В., ЕГН ********** срещу когото се провежда дознание по смисъла на НПК за извършено от него престъпление по чл. 343в от НК. В постановлението, по реда на чл. 414А НПК се излагат доводи за наличието на всички предпоставки по смисъла на чл. 78А НК, поради което  на В.  следва да бъде определено и наложено административно наказание в рамките, предвидени от закона.

          Районна прокуратура – Левски, редовно призована по делото, явява се прокурор Мая Тончева, която поддържа така направеното предложение.

          Обвиняемия И.Г.В. – редовно призован поделото не се явява. Представлява се от адвокат М. С. ***, който  не оспорва фактическите констатации, изложени в постановлението на РП-Левски. МОЛИ съда да постанови решение, с което да му  наложи наказание в минимален размер като съобрази младата му възраст и конкретната степен на обществена опасност на извършеното деяние.

          СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства, взе предвид изложеното в постановлението на РП- Левски, взе предвид становището на защитника на уличения, намира за установено следното:

Обвиняемият И.Г.В. е роден на *** ***, ЕГН**********, български гражданин, българин, ученик в ***, неженен, неосъждан, безработен, с основно образование, адрес за призоваване в страната: ***.

Досъдебното наказателно производство е образувано на 30.01.2017 година на основание чл. 362, ал. 3 от НПК срещу И.Г.В., ЕГН **********, за това, че на 29.01.2017г. в гр.Левски, общ.Левски, обл.Плевен, около 13.10 часа по ул.”Кирил и Методий”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №16-0293-000328/26.09.2016г. на Началник РУМВР-Левски /влязло в законна сила на 07.11.2016г. /за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Опел *” с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление-престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

И.Г.В. е привлечен в качеството на обвиняем на 30.01.2017 година, за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

След приключване на разследването делото е изпратено в Районна прокуратура- град Левски с мнение за предаване на обвиняемия на съд.

С влязло в сила Наказателно постановление №16-0293-000328/26.09.2016година на Началник група към РУМВР-Левски, обвиняемият И.Г.В. бил наказан по административен ред

затова, че на 30.08.2016 година в 19.20 часа в гр.Левски на кръстовището на ул.”Ал.Стамболийски” и ул.”Кирил и Методий”, като водач на лек автомобил - „Форд *” с рег.№ *, държава България при обстоятелства: управлява лек автомобил „ВАЗ”, без да притежава свидетелство за управление на МПС-неправоспособен С Наказателното постановление влязло в сила на 07.11.2016 година

             Макар и да бил наказан с Наказателното постановление влязло в сила на 07.11.2016 година на 29.01.2017г. обвиняемият И.Г.В. управлявал МПС-лек автомобил - „Опел *” с рег.№ * в гр. Левски. По същото това време и място там се намирали служителите на РУ МВР Левски В. и К.. Около 13.10 часа служителите при РУ на МВР-Левски М.В.М. и Н.С.К. спрели движещия се в посока центъра на града лек автомобил - „Опел *” с рег.№ *, тъй като водача не ползвал обезопасителен колан.Направили му проверка. При извършената проверка установили, че водача на автомобила е обв.И.Г.В., ЕГН ********** ***, тъй като същия не представил свидетелство за управление на МПС направили проверка в ОДЧ. При извършена проверка в ОДЧ установили, че обв.В. е неправоспособен водач.За това  на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. В. подписал акта без възражения.

От така установената фактическа обстановка и с оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл. 343в, ал. 2 от НК.

От обективна страна на 29.01.2017г. в гр.Левски, общ.Левски, обл.Плевен, около 13.10 часа по ул.”Кирил и Методий”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №16-0293-000328/26.09.2016г. на Началник РУМВР-Левски /влязло в законна сила на 07.11.2016г. / за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Опел *” с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление - престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината-пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателствени средства- протоколи за разпит на свидетелите –  Тази  фактическа обстановка се потвърждава от: показанията на свидетелите М.В.М. /л.6-7/, Н.С.К. /л.8-9/, Наказателно постановление №16-0293-000328/26.09.2016г. на Началник РУМВР-Левски, акт за установяване на административно нарушение /л.10/ и бюлетин за съдимост/л. 16/.ПРИОБЩЕНИ  като доказателства по делото чрез тяхното прочитане по реда на чл. 281 НПК.

При така приетото за установено от фактическа страна е видно , че с деянието си обвиняемия В.  осъществил както от обективна, така и от субективна страна признаците  от състава на престъпление по по чл. 343в, ал. 2 от НК.

За така извършеното от страна на обвиняемия И.Г.В. за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК,  се предвижда наказание лишаване от свобода до две години. Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.От престъплението няма причинени имуществени вреди.

Обвиняемия   е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван досега от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава деветнадесета на НПК. Ето защо СЪДЪТ счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл. 78 А от НК, поради което обвиняемия В. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание – глоба.

При определяне размера на административната санкция, която следва да бъде наложена на уличеният В.  съдът съобрази младата му възраст, конкретната сравнително ниска степен на обществена опасност на извършеното, както и факта, че същият е безработен, учащ.Ето защо съдът счита, че на обвиняемия В.  следва да бъде наложена глоба към минималният размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78 А НК, а именно –1000 лв. в полза на държавата.

При този изход на делото следва  на основание чл. 21 ал.І т. 7 от НПК да бъде прекратено наказателното производство, образувано срещу обвиняемия В. за престъпление по чл. 343в, ал.ІІ НК незабавно производство пр.пр. № 113/2017 г. по описа на РП-Левски, № ЗМ-21/2017 г. по описа на РУ на МВР Левски.

Водим от горното и на основание чл. 414 Г ал.ІV т.1 НПК, СЪДЪТ

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВ И.Г.В. роден на *** ***, ЕГН-**********, български гражданин, българин, ученик в ***, неженен, неосъждан, безработен, с основно образование, адрес за призоваване в страната: *** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 29.01.2017 г. в гр.Левски, общ.Левски, обл.Плевен, около 13.10 часа по ул.”Кирил и Методий”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №16-0293-000328/26.09.2016г. на Началник РУМВР-Левски (влязло в законна сила на 07.11.2016г.) за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Опел *” с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление,престъпление по чл. 343в, ал.ІІот-НК,като на основание чл. 78А НК ГО  ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000 (хиляда лева ) лева.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 21, ал.1, т. 7 НПК наказателното производство, провеждано срещу И.Г.В. роден на *** *** за престъпление по чл. 343в,  ал.ІІ от НК.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ПлОС.

 

                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: