Мотиви по НОХД 464/2016 г.

          Срещу подсъдимия В.П.С. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на неустановен ден през периода от 20.06.2016 г. до 30.06.2016 г. в гр. Левски, в района на Районен съд гр. Левски намерил чужда движима вещ – 1 брой мобилен телефон „Айфон 6+” с ИМЕИ * на стойност 1680 лв., собственост на В.Д.Д. от *** и в продължение на една седмица не съобщил за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубилпрестъпление по чл. 207, ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание към предвидения в закона минимум.   Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното. Съгласен е с предложеното от прокурора.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          В.П.С. e роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

          На 20.06.2016 г. В.В.Д. *** се намирала със своя приятелка пред Районен съд гр. Левски. В по-късен момент, след като Д. си била тръгнала, установила, че телефонът й го няма.  На неустановен ден след 20.06.2016 г. подсъдимият С. отивал към сградата на Районен съд гр. Левски. Преди да влезе в сградата, на стъпалата забелязал мобилен телефон „Айфон 6+” и го взел. Въпреки, че не бил негов и не знаел на кого е, С. решил да го задържи. Тъй като С. установил, че телефона е кодиран и не може да го разкодира и използва, около десетина дни след това го продал на св. В.Б. *** за сумата от 100 лв., който от своя страна също не успял да го разкодира и използва, поради което го продал на непознато лице в гр. Ловеч.  

          До настоящия момент вещта не е намерена и не е върната на собственика.          Стойността на   същата е 1680 лв.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по делото свидетели, заключението на вещото лице и от събраните на досъдебното производство писмени доказателства.

          Предвид изложеното, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.207, ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият е осъждан, прави пълни признания, има добро процесуално поведение. При това положение, съдът е приел, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено минималното предвидено в закона наказание и го е осъдил на глоба в размер на 100 лв.

По делото са направени деловодни разноски общо в размер на 68,64 лв. и предвид изхода на делото подсъдимият е осъден да ги заплати.

Воден от горните мотиви, съдът е постановил присъдата.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: