М О Т И В И по НОХД №2/2017

Срещу подсъдимият С.М.И. ***, е повдигнато обвинение по чл. 346, ал.2, т.1, пр.2 вр. с ал.1 НК и по чл.194 ал.1 НК затова, че:

На 02.11.2016 год. в гр.Левски, противозаконно отнел чуждо МПС -лек автомобил „Ауди *” с peг. № *, на стойност 2000,00 лева, собственост на Е.С.Г. ***, от владението на И.М.И. ***, без негово съгласие с намерение да го ползва, като автомобила е изоставен без надзор на ул.”Хан Омуртаг” в гр.Левски – чл.346, ал.2, т.1, пр.2 вр. с ал.1 НК;

На 02.11.2016 год. от лек автомобил „Ауди *” с peг. № *, собственост на Е.С.Г. ***, отнел чужди движими вещи - лична карта № * на стойност 18.00 лв. и СУМПС № * на стойност 25.00 лв. на името на М.И.М., лична карта № * на стойност 18.00 лв. и СУМПС № * на стойност 25.00 лв. на името на И.М.И. и 3 бр. калъфи за документи на стойност 3 лв., на обща стойност на вещите 89.00 лв., от владението на И.М.И. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.194 ал.1 НК.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства- показанията на свидетелите и приложените писмени доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимия  С.М.И. е роден на *** ***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, разведен, безработен, нееосъждан с  ЕГН **********.

На 02.11.2011г. сина на св.И.М.И. *** – М.И.М. паркирал л.а.”Ауди *” с peг. № * пред гаража на ***. Автомобилът се води на името на покойния братна съпругата на св. И. Е.Г.С. ***. В паркираното моторно превозното средство имало лични документи на името на св.И. и сина му М.И.М. – лични карти на имената на  двамата, СУМПС на на имената на двамата, Застрахователна полица, три калъфа за документи.

На 02.11.2016г. подсъдимия С.М.И. бил употребил алкохол в компания с приятелката си. Вечерта около 21.00 часа се наложило да я закара до ***, в домът й. Поискал от родителите си да му дадат ключовете на техния автомобил, но родителите му, с оглед на алкохолното му опиянение ,му  отказали да му дадат ключовете от тяхното МПС. Ядосан от това им поведение подсъдимия излязъл извън домът си. Тръгнал по улицата и минавайки  покрай дома на св.И. и видял паркираният лек автомобил „Ауди *” с peг. № * пред гаража. Забелязал, че същият е отключен. Влязъл в автомобила и видял, че ключа е на таблото. Решил да се повози, да го използва, запалил двигателя и потеглил с автомобила. Управлявал автомобила от мястото, от което я видял и където бил паркиран автомобила педдома на св.И. ***, където го изоставил. Преди да напусне л.а. подсъдимия взел от негонамирщите се в жабката лични документи – лична карта и СУМПС на името на М.И.М. и лична карта и СУМПС на името на св.И.М.И., като и три броя калъфи за документи. Също така подсъдимия демонтирал от автомобила двете регистрационни табели с номера * и ги оставил в един двор в близост, след което се прибрал в дома си. Около 21.00 часа на същия този денна  св.И. се наложило да ползва автомобилът си. Излязъл на улицата и  забелязъл, че автомобила му не се намира на мястото, на което той бил го паркирал. Подал сигнал на телефон 112 за кражбата на автомобила,като уведомил за това  и  органите на РУ на МВР Левски. След около 15-20 минути от подаване на сигнала органите на реда го уведомили, че автомобила е намерен установен в гр.Левски на ул.”Хан Омуртаг” в близост до дом №*. Органите на РУ МВР Левски извършили оглед на местопроизшествие /л.17-20/ и бил  изготвен фотоалбум /л.22-25/.

На 03.11.2016 г. в 00.50 часа в гр.Левски на кръстовището на ул.”Христо Ботев” и ул.”Опълченска”, полицейски служители  видели  опрени на знак „Стоп” са установени 2 бр. регистрационни табели с № * с 2 бр. пластмасови стойки. В тази връзка е извършен оглед на веществени доказателства, за което съставен Протокол от 03.11.2016г. /л.26-27/ и изготвен фотоалбум /л.29-30/.Иззети били и дактилоскопски следи. От заключението на вещото лице по назначената дактилоскопна експертиза е видно, че по представените за изследване обекти, иззети с Протокол за оглед на веществени доказателства от дата 03.11.2016г. в гр.Левски, ул.”Христо Ботев” – 2 бр. регистрационни табели за МПС с № * има наличие на дактилоскопни следи, но те не са годни за идентификация /л.48/.

На 09.11.2016г. било извършено претърсване и изземване на адрес -***, обитаван от обв.С.М.И., при което са намерени и иззети вещи, имащи значение за делото, подробно описани в изготвения Протокол /л.33-34/, който е одобрен с Разпореждане на съдия в PC Левски /л.32/. Във връзка с извършеното процесуално-следствено действие е изготвен фотоалбум /л.37-41/. За намерените вещи, обв.И. обяснил, че ги взел от автомобил „Ауди”.

 По делото е назначена също така стоково-икономическа експертиза. От заключениетона Вещото лице /л.57/ потази експертиза  е видно, че стойността на следните движими вещи е: 1 брой лек автомобил „Ауди *” с peг. № *, ***, година на първа регистрация * – 2000,00 лева; 1 брой лична карта № * – 18,00 лева; 1 брой лична карта № * – 18,00 лева; 1 брой СУ на МПС № * – 25,00 лева; 1 брой СУ на МПС № * – 25,00 лева; 3 броя калъфи за документи -3,00 лева; 1 брой малък талон на МПС, 2 броя полици за сключена гражданска отговорност, 1 брой карта Булстат и 1 брой карта за намаление на горива от бензиностанция на Петрол са вид документи, на които не може да се определи цена, тъй като те се предоставят служебно на лицата, които ги притежават за определена дейност. Общо 2089,00 лева.

Разследващ полицай П.Ц. при РУ на МВР Левски срещу разписка от 16.11.2016г. /л. 14/предал на пострадалият св.И.М.И.   и последния  получил следните вещи: 1 бр. калъф за лични документи с намиращите се в него – СУМПС № * на името на М.И.М. и талон, 1 бр. калъф за лични документи със съдържащи се в него – 1 бр. СУМПС № * на името на И.М.И. и талон, картон за Булстат, 1 бр. калъф за лични документи със съдържащи се в него – 1 бр. полица за гр.отговорност, 1 бр. малък талон за „Ауди *” с peг. № *, 1 бр. полица за гр.отговорност и отрязъка за винетка и 1 бр. карта Грифон; 2 бр. peг. табели с № *.

Разследващ полицай П.Ц. при РУ на МВР Левски с Приемо-предавателен протокол от 08.12.2016г. /л.64/ предал на служител в паспортна служба при РУ на МВР Левски – 2 бр. лични карти, както следва – № * на името на М.И.М. и лична карта № * на името на И. М. И..

По случая било образувано досъдебно производство ЗМ270/2016по описана РУна МВР Левски, пр.пр.№1188/2016г., по описа на РП- Левски. Обвиняемият в това производство бил разпитан в това му качество в присъствието на служебен защитник – адв.М.С. *** /л.10/ се признал за виновен и дал обяснение по повдигнатото му обвинение.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от: показанията на обв.С.М.И. /л.4/, показанията на св.И.М.И. /л.13/, Протокол за оглед на местопроизшествие /л. 17-20/, Албум /л.22-25/, Протокол за оглед на ВД /л.26-27/, Албум /л.29-30/, Протокол за претърсване и изземване /л.33-34/, Албум /л.37-41/, Заключението на стоков-икономическата експертиза /л.57/ и др. писмени документи.

При така изложената фактическа обстановка съдът намира за установено от правна страна, че с деянието си подсъдимия С.М.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.346, ал.2, т.1, пр.2, вр. ал.1 НК.

От обективна страна  деянието е  извършено с действие: на 02.11.2016г. в гр.Левски, подсъдимия С.М.И. противозаконно отнел чуждо МПС – лек автомобил „Ауди *” с pег. № *, на стойност 2000.00 лева, собственост на Е.С.Г. ***, от владението на И.М.И. ***, без негово съгласие с намерение да го ползва, като автомобила е изоставен без надзор на ул.”Хан Омуртаг” в гр.Левски.

От субективна страна деянието е извършено виновно при форма на вина пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2, пр. 1 от НК. Подсъдимия С.М.И. съзнавал общественоопасния характер на деянието като същият е съзнавал общественоопасния характер на същото, предвиждал е неизбежното настъпване на общественоопасните последици, които именно последици е целял. Поради което го призна за виновен в това, че на 02.11.2016 год. в гр.Левски, противозаконно отнел чуждо МПС -лек автомобил „Ауди *” с peг. № *, на стойност 2000.00 лева, собственост на Е.С.Г. ***, от владението на И.М.И. ***, без негово съгласие с намерение да го ползва, като автомобила е изоставен без надзор на ул.”Хан Омуртаг” в гр.Левски и му наложи наказание, за извършеното престъпление по чл.346, ал.2, т.,1 пр.2, вр. с ал.1 НК, като вид лишавене от свобода.

При така изложената фактическа обстановка съдът намира за установено от правна страна, че с деянието си подсъдимия С.М.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.194, ал 1 от НК. С деянието си на 02.11.2016 година подсъдимия С.М.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.194 ал.1 НК.  От обективна страна, деянието е извършено с действие подсъдимия е прекратил фактическата власт върху вещите, които до момента на деянието се е осъществявала от собствениците им, без тяхно съгласие и е установил своя такава с отдалечаването си от местопрестъплението, като на 02.11.2016 г. от лек автомобил „Ауди *” с peг. № *, собственост на Е.С.Г. ***, отнел чужди движими вещи – лична карта № * на стойност 18,00 лева и СУМПС № * на стойност 25,00 лева на името на М.И.М., лична карта № * на стойност 18,00 лева и СУМПС № * на стойност 25,00 лева на името на И.М.И. и 3 броя калъфи за документи на стойност 3 лв., обща стойност на вещите 89,00 лв., от владението на И.М.И. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.От субективна страна деянието е извършено виновно при форма на вина пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2, пр. 1 от НК. Съзнавал е общественоопасния характер на деянието – че лишават от фактическа власт собствениците на вещите, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици – преминаването й в негова фактическа власт, като е целял настъпването на престъпния резултат – да установи своя фактическа власт върху тях. Налице е и специфичното за този род престъпни посегателства намерение за противозаконно присвояване на отнетото, поради което го призна за виновен по това обвинение и му наложи наказание, като вид лишаване от свобода.

Причина за извършване на престъплението е незачитането от страна на подсъдимия на установения в страната правов ред, както и неизграденото му правно съзнание.

При определяне на наказанието, при неговата индивидуализация съдът съобрази сравнително ниската степен на обществена опасност на престъплението и дееца като постанови присъдата си при условиятаи реда на чл.55, ал.1, т.1 от НК, т.е. при наличието на  следнитесмегчаващивината му обстоятелста: младостта му, критичното му отношение към извършеното и чистото съдебно минало.

Подсъдимия е неосъждан. Ето защо, съпоставяйки и преценявайки смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства съдът намира,че следва на основание чл.346, ал.2  от НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца на  С.М.И., чието изтърпяване бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с тригодишен изпитателен срок. За престъплението по чл.194 от НК  съдът съобрази, че подсъдимия не е осъждан и съпоставяйки и преценявайки смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства съдът намира,че следва на основание чл.194 от НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца на С.М.И., чието изтърпяване бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с тригодишен изпитателен срок. 

На осноание чл. 23 от НК съдът определи едно общо най-тежко наказание  на подсъдимия, лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изтърпяване бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с тригодишен изпитателен срок.

  С оглед личността на подсъдимия С.М.И. съдът възложи възпитателните мерки по чл.67 от НК да се изпълняват от МлРПИ по местоживеене.

Съдът лиши подсъдимия С.М.И.  на основание чл. 346, ал. 4 от НК от право да управлява МПС за срок тедин месец, считано от  фактическото отнемене на СУМПС.

Така наложеното наказание ще постигне необходимия поправително-възпитателен ефект от една страна, а от друга с оглед генералната превенция – ще въздействат предупредително и превъзпитателно върху останалите членове на обществото.

По така изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: