Мотиви към решение от 09.03.2017г., постановено по а.н.д. №49/2017г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия И.Г.Т., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, неженен, работи като общ работник в Мелница гр.Левски, неосъждан, ЕГН **********, за деяние по чл. 325, ал.1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, за това, че през периода 18.11.2016г. – 21.11.2016г. включително, в гр.Левски, обл.Плевен, при условията на продължавано престъпление, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, както следва:

- на 18.11.2016г., около 07.25 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, в близост но сградата на Районен съд град Левски, в присъствието на Е.Л.К. от гр.Левски, извършил непристойни действия, изразяващи се в събуване на панталон и показване на полов орган, с което грубо е нарушил обществения ред и е изразил явно неуважение към обществото;

- на 21.11.2016г., около 07.15 часа, в гр.Левски обл.Плевен, по бул.”България”, в близост до аптека „Марешки”, в присъствието на К.К.К. от гр.Левски, извършил непристойни действия, изразяващи се в събуване на панталон и показване на полов орган, с което е нарушил обществения ред и е изразил явно неуважение към обществото.

Обвиняемият Т. се явява в с. з., който изразява съжаление.

Представителят на РП – Левски намира повдигнатото обвинението спрямо обвиняемия за доказано по безспорен и несъмнен начин. Пледира съдът да приложи разпоредбата на чл. 78а от НК по отношение на него, като му наложи административно наказание глоба в справедлив размер.

 

Назначеният служебен защитник адвокат С. счита, че постановлението на РП – Левски хармонира с доказателствата и закона. Счита, че следва да бъде уважено предложението, като съдът освободи от наказателна отговорност обвиняемия и му наложи административно наказание съгласно чл. 78а от НК. Моли съдът да наложи на подзащитния му наказание към законовия минимум.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Т. ***, с родителите и сестрите си. Работи като общ работник в мелницата в гр. Левски.

Сутринта на 18.11.2016 г., около 07:25 часа св. Е.Л.К. – ученичка в 7 клас на ОУ „***” се намирала пред стълбите на сградата на РС – Левски, където чакала приятелката си. В този момент към нея се приближил обвиняемият, когото тя не познавала и я пипнал по якето. Тя се обърнала и го видяла със свалени панталони. Наоколо нямало хора. Св. К. звъннала на приятелка и веднага тръгнала, продължавайки по улицата и изпитвайки силно възмущение, уплаха и страх. Обърнала се, но нямало никого.   

На 21.11.2016 г. около 07:15 часа св. К.К.К. – ученичка в 6 клас в СОУ „***” в гр. *** се придвижвала по ул. „България” към аптека „Марешки” в гр. Левски. Видяла обвиняемия Т., когото не познавала да върви срещу нея и си бъркал в гащите. Свидетелката продължила по пътя си. Малко след това се обърнала и видяла, че обвиняемия я гони. Т. бил със свалено долнище на анцуга и си показвал половия орган. Свидетелката се уплашила и побягнала към блока, в който живее приятелката й и се скрила там. Свидетелката К. също изпитала силно възмущение и страх.

В качеството на свидетел по делото е разпитана И.Д. Д. – старши учител в НУ „***” в гр. ***. Същата заявила, че три пъти е виждала непознатия за нея обвиняем Т., със свалени панталони и мастурбирал.

Свидетелката изразила възмущението си от поведението и държането му.

Назначена е съдебно – психиатрична експертиза, от заключението на която се установява, че освидетелстваният И.Г.Т. страда от разстройство на сексуалното влечение. Ексхибиционизъм.

В паметово и интелектуално отношение освидетелстваният се представя в границите на нисък вариант на нормална личностова разновидност.

Установява се, че по време на криминализираното деяние освидетелстваният не е бил в състояние на недоразвитост, краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието по смисъла на чл. 33 от НК, респективно не е бил лишен от способността да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

По време на извършеното деяние осв. Т. не е бил и по време на освидетелстването не е в състояние на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието по смисъла на чл. 33 от НК, което да го лишава от способността да разбира свойството и значението на  постъпките си и да ги ръководи. От психиатрична гледна точка е способен да участва в досъдебното и съдебно производство и да организира защитата си.       

Обвиняемият Т. при условията на продължавано престъпление е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото: 

          - на 18.11.2016 г. около 07:25 часа в гр. Левски, обл. Плевен, в близост до сградата на Районен съд Левски, в присъствието на Е.Л.К. от гр. Левски, обвиняемият извършил непристойни действия, изразяващи се в събуване на панталон и показване на полов орган. С това си действие нарушил грубо обществения ред и изразил явно неуважение към обществото. 

- на 21.11.2016г., около 07.15 часа, в гр.Левски обл.Плевен, по бул.”България”, в близост до аптека „Марешки”, в присъствието на К.К.К. от гр.Левски, извършил непристойни действия, изразяващи се в събуване на панталон и показване на полов орган, с което е нарушил обществения ред и е изразил явно неуважение към обществото.

          Деянието е извършено при условията на чл. 26, ал. 1 от НК.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.325, ал.1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

Доказано е по несъмнен начин, че обвиняемият е извършил непристойни действия, с които е нарушил обществения ред и е изразил явно неуважение към обществото.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият И.Г.Т. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице кумулативно  предвидените в разпоредбата на чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Т..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия И.Г.Т., съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, младата му възраст, причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното, като съобрази и разпоредбата на чл. 78а от НК, съдът освобождава обвиняемия от наказателна отговорност, като му налага административно наказание. Съдът счита, че по отношение на обвиняемия Т. следва да бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв., което ще изпълни целите на административното наказание.

          С оглед на горното съдът освобождава от наказателна отговорност обвиняемия И.Г.Т. и му налага административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв.

При този изход на делото следва обвиняемият  И.Г.Т. да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски по досъдебнбото производство  за изготвена съдебно – психиатрична експертиза в размер на 106.26 лева.

 

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

 

 

СЪДИЯ: