Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 16.02. 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Левски, в съдебно заседание на осемнадесети януари две хиляди и осемнадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Ваня Димитрова_ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №_438_ по описа на съда за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                            

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от А.П.М., с ЕГН**********, с пост. адрес: ***, чрез адв. Д.М. от ВАК, против НП №51/27.09.2017 г. на зам. кмета на Община Левски.

          Жалбоподателят е останал недоволен от издаденото против него наказателно постановление, като счита същото за необосновано и немотивирано. Твърди се, че същото като тези до номер 51 са написани „под индиго”, че в диспозитива на същото било отразено, че жалбоподателят е нарушил обществения ред, като е имало силна музика и увеселението е било до стадиона, който пък се намира на 2 км от първата къща на гр. Левски. Твърди, че жалбоподателят в 22 часа се е прибрал в дома си.

          Сочи се в жалбата, че М. е имал разрешение от общината за празненство до 24 часа и от РУП на МВР до 23 часа.

          Изброява издадените НП с наложените имуществени санкции, увеличаващи се с всяко издадено НП, като не са посочени мотиви.

          Моли съда да отмени обжалваното НП.

 За административнонаказващия орган – община Левски –   явява се  адв. Б., който изразява становище, че жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение, а НП – потвърдено като законосъобразно и издадено от компетентен орган, в кръга на представените му по закон правомощия и в съответствие със съдопроизводствените правила.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН против жалбоподателя за това, че на 21.08.2017 г., около 01:45 часа като организатор на семейно тържество, проведено на общински терен – зелена площ на 50 м. източно от стадион „Берлик”, нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23:00 часа, с което е нарушил чл.2, т.2 от Наредба №1 на Общински съвет Левски.

За нарушенията, констатирани с АУАН, зам. Кметът на община Левски е наложил на основание чл. 44, ал.1, т.1 от наредбата  имуществена санкция в размер на 1550 лв.

Нормата на чл. 44, ал.1, т.1 от Наредба №1 предвижда наказание глоба до 5000 лева за физически лица, нарушили наредбата.

Разпоредбата на чл.44, ал.1, т.2 от наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на общината, предвижда имуществена санкция в размер до 50 000 лева за еднолични търговци и юридически лица, нарушили наредбата, а при повторно нарушение и временно лишаване от правото да се упражнява определена професия или дейност.

Видно е, че за субектите на административното нарушение – физически лица, е предвидена самостоятелна специална разпоредба като основание за ангажиране на административно наказателната им отговорност.

Имуществената санкция е изведена в специална разпоредба в ЗАНН в самостоятелна глава. Тя е отделен правен институт, въведен с разпоредбата на чл. 83 от ЗАНН като обективна, безвиновна отговорност на юридическите лица и едноличните търговци. Съгласно цитираната разпоредба, в предвидените в съответния закон, указ, постановление на МС или наредба на общинския съвет случаи на юридически лица и еднолични търговци може да се налага имуществена санкция за неизпълнение към държавата или общината при осъществяване на тяхната дейност.

Законодателят прави разграничение между глобата и имуществената санкция като правни институти, доколкото същите са самостоятелно регламентирани и въведени с различни нормативни разпоредби. Имуществената санкция не е сред административните наказания, визирани в чл.13 от ЗАНН, които се налагат за административни нарушения, за които административно наказателна отговорност могат да носят само физически, но не и юридически лица. Поради това правилата, приложими към глобите, налагани на физически лица, не следва механично да се прилагат към имуществените санкции, налагани на ЮЛ и ЕТ. По отношение на ЮЛ и ЕТ налагането на имуществена санкция няма характер на глобата като реализиране на административнонаказателна отговорност, която както вече бе посочено, е лична и може да се носи само от физически лица, тъй като за да бъде определено като административно нарушение едно деяние, то трябва да бъде извършено виновно – чл.6 от ЗАНН, а вина могат да формират само физическите лица.

Предвид горното съдът намира за неоснователни възраженията на процесуалния представител на ответника по жалбата, че допуснатата „техническа грешка” е единствено в изписване на наименование на конкретно наложена санкция и че двете санкции са идентични – парична, и допуснатата техническа грешка в наименованието на конкретно наложената санкция не може да доведе до порок на издаденото НП.

В случая с налагане на имуществена санкция на физическо лице е допуснато съществено нарушение на материалния закон и след като в случая се касае за физическо лице, то наложеното наказание следва да е глоба, а не имуществена санкция.

По аргумент на разпоредбата на чл. 6 от ЗАНН и принципа, въведен в административно наказателния процес за законоустановеност на съставите на административни нарушенията и следващите се от тях наказания, е недопустимо лицето, привлечено към административнонаказателна отговорност да не знае какво точно наказание му е наложено - глоба или имуществена санкция.

Поради изложеното съдът намира, че въведеното в чл. 57, ал.1, т.7, предложение първо от ЗАНН изискване да се посочи вида на наказанието, е императивно  и нарушаването му е основание за отмяна на НП.

Поради което съдът приема, че правото на защита на привлеченото към административнонаказателна отговорност лице е нарушено.

По изложените съображения съдът счита, че издаденото наказателно постановление следва да бъде отменено.

Предвид изложеното, съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 51/27.09.2017г. на ЗАМ. КМЕТ на Община Левски, с което на А.П.М. с ЕГН**********,***, е наложена на основание чл.44, ал.1, т.1 от Наредба №1 на Общински съвет – Левски имуществена санкция в размер на хиляда петстотин и петдесет лева, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

 

                                                                   СЪДИЯ: