Мотиви по НОХД 1/2018 г.

          Срещу подсъдимия А.И.Ч. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 18.08.2017 г., в гр. Левски, област Плевен, по ул.„Веселина Геновска” на кръстовището с ул. Христо Ботев” управлявал МПС – мотопед ******** без регистрационна табела, с рама № ********** - престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи минималното предвидено в закона наказание глоба.

          Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          А.И.Ч. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:*** с българско гражданство, със средно образование, женен, безработен, осъждан, с ЕГН **********.

          На 18.08.2017 г. подсъдимият А.Ч. консумирал алкохол. Около 16.40 тръгнал да се прибира и се качил на мотопеда си. На кръстовището на ул.******* и ул.********* възникнало ПТП с негово участие. ПТП-то било посетено от св. В.С. – младши автоконтрольор при РУ на МВР Левски, който установил, че мотопеда е без  регистрационна табела. При извършена проверка в база данни на КАТ било установено, че мотопедът не е регистриран в РБ.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по делото свидетели и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода след настъпилата преди това реабилитация, прави пълни признания, има добро процесуално поведение, съжалява и се разкайва за стореното. Съдът преценява и обстоятелството, че подсъдимият е пенсионер по болест – т.е. с изключително ниски доходи и без възможност да реализира допълнителни такива. При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено  наказание глоба, като се приложи разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, тъй като и най-лекото за този вид престъпление наказание би се оказало несъразмерно тежко. Подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода след настъпилата преди това реабилитация и по отношение на него, съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение разпоредбата на този текст от закона, поради което на основание чл.345 ал.2 във връзка с ал.1 от НК във връзка с чл. 55, ал.1, т.1 от НК го е осъдил на глоба в размер на 100 лв.

          По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: