Мотиви към решение  №36 от 28.02.2018г., постановено по а.н.д. №41/2018г. по описа на РС - Левски.

         

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Д.Д.И., с адрес ***, за извършено престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за това, че на 22.11.2017г., около 19.15 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Кирил и Методий”, в посока на ул.”Александър Стамболийски”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба №І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркета теглени от тях – лек автомобил ***” с монтирана транзитна регистрационна табела №*** с изтекъл срок на валидност ***., съгласно Разрешение за временно движение №*** – престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Обвиняемият И. е редовно призован за съдебното заседание. Явява се, дава обяснения.

 За РП гр. Левски не се явява представител.

  Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Д.Д.И., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с начално образование, живее на семейни начала, безработен, неосъждан, с ЕГН **********.

На неустановен ден през 2017г. обвиняемият Д.И. закупил от свой познат от гр.Левски лек автомобил „***”, който автомобил бил без регистрационни номера. Обвиняемият И. *** да регистрира автомобила, като му било издадено разрешение за временно движение №*** и монтирани транзитни регистрационни табели с №*** със срок на валидност ***.

На 22.11.2017г. обвиняемият И. ***. Обвиняемият бил забелязан от свидетелите М. М. и В. Х. – служители при РУ – Левски, които го спрели за извършване на проверка. В хода на проверката била установена самоличността на обвиняемия, който заявил, че е неправоспособен водач на МПС. Свидетелите М. и Х. констатирали, че лек автомобил „***” е бил с монтирани временни регистрационни табели с №*** и са с изтекъл срок на валидност на ***.

За констатираните нарушения свидетелят М. М. – служител на РУ – Левски съставил АУАН, в който били описани извършените нарушения. Със съставеният АУАН са били иззети като веществено доказателство разрешение за временно движение с №*** 2 бр. рег. табели с №***

По случая е образувано досъдебно производство.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 3/2018 г. по описа на  РУ Левски, пр.пр.№1522/2017 г. по описа на РП Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

На 22.11.2017г. обвиняемият И. управлявал лек автомобил „***”, който е бил с монтирани временни регистрационни табели с №*** и са с изтекъл срок на валидност на ***

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство, лек автомобил „***”, който е бил с монтирани временни регистрационни табели с №*** и са с изтекъл срок на валидност на ***.

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици, целейки настъпването на вредоносния резултат. Обвиняемият е знаел, че лекият автомобил е с монтирани временни регистрационни табели с №***, които са с изтекъл срок на валидност на ***.

Обвиняемият Д.Д.И. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. За извършеното от И. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева. Към момента на извършване на деянието не е бил осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия И..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Д.Д.И. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

          Следва да бъдат отнети в полза на държавата веществените доказателства: 2 бр. рег. табели №*** на лек автомобил „***”, като след влизане в сила на решението, същите да се предадат на Сектор ПП при ОД на МВР – Плевен.  

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: