МОТИВИ към решение №47/16.03.2018 г., постановено по а.н.д. № 81/2017г. по описа на РС - Левски

                  

В Районен съд гр.Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против А.С.В., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със завършен трети клас, неженен, работи, неосъждан, ЕГН ********** и

Н.А.И., родена на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, българска гражданка, с основно образование, омъжена, работи, неосъждана, ЕГН **************,

за това, че на 16.03.2018г., в гр.Левски, обл.Плевен, на ул.”***” пред дом №***са нарушили обществения ред, изразяващо се в оскърбително отношение към Н. П. А. и А.П. Ю., двамата от с.***, което деяние поради своята по – ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл. 325 от НК, поради което и на основание чл.1, ал.2, във вр. с ал.1, т.2 от УБДХ:

В съдебно заседание нарушителите са изслушани. Не признават всички факти от обстоятелствената част на процесния акт.

РП – Левски уведомена, не изпраща представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите, приложени към преписката, приема за установено следното:

На 16.03.2018 г. А.С.В. и Н.А.И.,*** пред дом 2 са нарушили обществения ред с непристойни прояви, изразяващи се в ругатни и неприлични изрази на публично място пред повече хора с оскърбително отношение към Н. П. А. и А.П. Ю., двамата от с.***.

Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от представената преписка и обясненията на нарушителите.

В хода на съдебното следствие нарушителите признава вината си, съжаляват за постъпките си.

Съдът кредитира с доверие приобщените в административно наказателния процес писмени доказателства.

С оглед на събраните по делото писмени доказателства съдът приема, че с поведението си В. и И. са извършили непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение и държане към Н. П. А. и А.П. Ю., двамата от с.Обнова – отправени обидни думи ругатни и псувни, с което са нарушили обществения ред.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че извършеното от нарушителите от обективна страна представлява дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал.2 УБДХ.  

При това положение съдът приема, че с описаното деяние В. и И. са нарушили обществения ред, но деянието е с по – ниска степен на обществена опасност, поради което не осъществява белезите на престъпление по чл. 325 от НК.

С оглед на изложеното съдът намира, че е установено по несъмнен и безспорен начин, че нарушителите са извършили деянието по смисъла на чл. 1, ал.2 от УБДХ.

Съдът намира, че по отношение на нарушителите целите на наказанието биха се изпълнили с налагане на предвиденото в УБДХ наказание глоба.

При индивидуализиране на наказанието съдът взе предвид процесуалното поведение на нарушителя В., обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършването на проявата.

Като съобрази изложеното съдът счита, че на А.С.В. за извършената проява следва да бъде наложено наказание „глоба” в размер на 150 лв.

При индивидуализиране на наказанието по отношение на Н.А.И. съдът взе предвид процесуалното поведение на нарушителката, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършването на проявата.

Като съобрази изложеното съдът счита, че на Н.А.И. за извършената проява следва да бъде наложено наказание „глоба” в размер на 150 лв.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: