Р Е Ш Е Н И Е

гр. Левски, 17.12.2018г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на четвърти декември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                      

при участието на секретаря Илияна Петрова, и в присъствието на прокурора ……………., като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №356 описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Образувано е по подадена в Районен съд – гр.Левски жалба от Н.Ф.П. *** против Наказателно постановление №18-0938-002978/09.05.2018г. на Началник СПП при ОД на МВР-Плевен, с което на жалбоподателя е наложено наказание глоба в размер на 400 лв. за извършено нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ.

Наведени са доводи, че НП е незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице. Твърди се, че жалбоподателят е в невъзможност да се защитава срещу неизвестни факти, какъвто в процесния случай се явявало мястото на извършване на нарушението. Изложени са подробни съображения за разминаване между мястото на деянието, посочено в АУАН и НП, като и в двата случая липсвало конкретизиране на мястото, от значение и за компетентността на лицата, съставили АУАН и НП.  Моли обжалваното НП да бъде отменено.

         В проведеното по делото съдебно заседание жалбоподателят се представлява от адв.Е.Р. – ПлАК, която поддържа жалбата. Допълва съображенията относно разминаване на посоченото място на нарушението в акта и НП, съобразно анализ на събраните в хода на производството доказателства. Навежда довод за съществено нарушение на процесуалните правила, доколкото мястото на нарушението е съществен елемент от същото и абсолютно задължително да бъде посочено, както в АУАН на основание чл.42, т.3 от ЗАНН, така и в НП, по силата на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Навежда довод за липсата на компетентност на актосъставителя и административно-наказващия орган. Моли обжалваното наказателно постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно.

         Ответната страна по жалбата - ОДМВР – Плевен изразява писмено становище, че жалбата следа да бъде оставена без последствие и да бъде потвърдено наложеното наказание. В съдебно заседание не се представлява.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

По делото не са представени доказателства за върната разписка за връчване на жалбоподателя на обжалваното наказателно постановление, предвид на което, съдът приема, че жалбата е подадена в срок. Същата е депозирана от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, предвид на което е ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 22.04.2018г. свидетелите В.Н.С. и М.Д.М.,***, изпълнявали служебните си задължение по контрол спазване на правилата за движение по пътищата, по предварително утвърден график, като се намирали на територията на Община Левски – на пътя между гр.Левски и село Градище.

Около 14,55 часа същите спрели за проверка лек автомобил *** с рег.№***, управляван от жалбоподателя Н.Ф.П., собственост на Ф. А. П.. При извършената проверка полицейските служители констатирали, че по отношение на посочения автомобил няма сключена и валидна към този момент застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. За така установеното, свидетелят В.Н.С. съставил на водача на автомобила – жалбоподателя Н.П. АУАН сер.Д №0725667/22.04.2018г. за това, че на 22.04.2018г., в 14,55 ч., в община Левски, на път (гара Бяла - Плевен) – Морава – Драгомирово – Българско сливово – Царевец, като водач на посочения лек автомобил го управлява, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, валидна за 2018г., с което виновно нарушил чл.638, ал.3 от КЗ.

Актът бил подписан от полицейския служител М.М., като свидетел. Същият бил връчен лично на жалбоподателя и подписан от него на 22.04.2018г. без възражения.

Въз основа на акта за установяване на административно нарушение административно-наказващият орган издал обжалваното наказателното постановление, с което наложил на Н.Ф.П. на основание чл.638, ал.3 от КЗ административно наказание глоба в размер на 400 лв. за това, че на 22.04.2018г., в 14,55ч., в община Левски, на път ТРЕТИ КЛАС №303, като водач на процесния лек автомобил го управлява без сключена задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, с което виновно нарушил чл.638, ал.3 от КЗ – лице, което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена от събраните по делото гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите В.Н.С. и М.Д.М., както и от писмените доказателства – АУАН сер.Д №0725667/22.04.2018г., НП №18-0938-002978/09.05.2018г. на Началник СПП при ОД на МВР-Плевен, Заповед рег.№316з-770/18.03.2016г. на Директора на ОД МВР – Плевен, проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ от Гаранционен фонд, справка в регионална база данни – КАТ относно МПС, рег.№***, застрахователна полица от 23.04.2018г., Заповед за прилагане на ПАМ, справка за нарушител/водач, писмо от Началник РУ Левски към ОДМВР – Плевен, писмо от Агенция „Пътна инфраструктура“, областно управление Плевен, ведно с приложени към него извадка от Географска информационна система на АПИ за път III-302  и за път III-303.

Съдът даде вяра на показанията на свидетелите, тъй като същите са последователни, логични, не са в противоречие помежду си, както и с останалия доказателствен материал. Изложените от свидетелите факти се подкрепят напълно от приобщените по делото писмени доказателства, на които съдът даде изцяло вяра, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН, актът е предявен лично на нарушителя и подписан от него.

Съдът намира обаче, че в хода на административно-наказателното производство, при съставянето на АУАН и при ангажирането на административно-наказателната отговорност на жалбоподателя с обжалваното НП, са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правото на защита на санкционираното лице.

Основателен е наведения от жалбоподателя довод за неяснота относно мястото на извършване на нарушението, с оглед посоченото такова в АУАН и НП. Производството по издаване на наказателно постановление е строго формално, което е гаранция за неговото законосъобразно развитие, респективно за законосъобразното ангажиране на административно-наказателната отговорност на съответното лице.

Мястото на извършване на деянието е съществен елемент от вмененото на санкционираното лице нарушение и задължителен реквизит, както на АУАН, съгласно чл.42, т.3 от ЗАНН, така и на издаденото въз основа на него НП, на основание чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. В процесния случай, действително е налице разминаване между посоченото в АУАН и НП място на извършване на деянието. В АУАН е посочено, че нарушението е извършено в община Левски, на път (гара Бяла - Плевен) – Морава – Драгомирово – Българско сливово – Царевец, докато в НП мястото на нарушението е посочено, като община Левски, на път ТРЕТИ КЛАС №303. Така посоченото несъответствие е довело да нарушаване правото на защита на санкционираното лице, доколкото същото не е било наясно с фактическите рамки на вмененото му нарушение, и по-специално мястото, където се твърди същото да е извършено.

Едва в хода по проверка законосъобразността на обжалваното НП, въз основа на събраните писмени доказателства, изискани от Агенция „Пътна инфраструктура“, ОУ Плевен, се установи, че третокласен републикански път с цифрово означение 303 /посочен в НП/, представлява път (Гара Бяла – о.п. Плевен) Българене – Левски – Бутово – о.п. Павликени – Мусина – Пушево – Керека – (Дряново - Гостилица), който минава през населените места Българене, Малчика, Аспарухово, Левски, Градище, Бутово, Павлкени, Михалци, Мусина, Пушево, Керека.

Установявява се, че посочените в АУАН населени места, след означението път (гара Бяла - Плевен): Морава – Драгомирово – Българско сливово – Царевец, съответстват на друг третокласен републикански път с цифрово означение  302, различен от посочения в НП път 303.

На следващо място, мястото на нарушението, така както е посочено в НП, не е достатъчно индивидуализирано и конкретизирано, съобразно императивните изисквания на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Посочването на община Левски, на път трети клас – 303, не може да се приеме за точно място на извършване на нарушението, доколкото не е конкретизирано населеното място или участък между две такива, където нарушението е извършено. Конкретизирането по посочения начин е гаранция за реализиране правото на защита на наказаното лице, още повече, че в процесния случай се установява, че посочения в НП път III-303, преминава през територията на три области – Плевен, Велико Търново и Габрово.

Едва в хода на производството пред съда, от показанията на разпитаните по делото свидетели се установява, че нарушението е било установено на пътя между гр.Л. и с.Г., което съобразно представената информация от АПИ попада в обхвата на път III-303.

Съдебната практика обаче е безпротиворечива, че попълване на празнотите и несъответствията в наказателното постановление чрез тълкуване на фактите, установени от гласните доказателства по делото, е недопустимо и не може да санира допуснатото съществено процесуално нарушение от страна на административно-наказващия орган. Изискването за описване на всички елементи от състава на нарушението е гаранция за това санкционираното лице да разбере за какво точно е наказан, съответно за упражняване правото му на защита. Процесуалното нарушение от страна на административно-наказващия орган не може да бъде санирано в съдебното производство по проверка законосъобразността на издаденото наказателно постановление.

Предвид на изложеното, обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено от съда.

Мотивиран от горното, съдът  

  

                                          Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18-0938-002978/09.05.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, с което на Н.Ф.П., ЕГН:**********, с адрес: ***, на основание чл.638, ал.3 от КЗ е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 400 лева, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

        

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: