Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Левски, 22.02.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на двадесет и втори януари през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                        

разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №431 описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          Образувано е по жалба от М.Г.А. *** против Наказателно постановление №18-0938-003963/07.08.2018г. на Началник Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР Плевен, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 250 лв. С жалбата е наведен довод за незаконосъобразност на НП. Жалбоподателят твърди, че не е извършил вмененото му нарушение. Моли обжалваното наказателно постановление да бъде отменено.

          В съдебно заседание жалбоподателят не се явява и не се представлява.

          Ответната страна по жалбата - ОДМВР – Плевен не се представлява в проведеното по делото съдебно заседание. С изпращане на административно-наказателната преписка изразява писмено становище, че жалбата следва да бъде оставена без последствие и съда да потвърди наложеното наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е процесуално допустима. Подадена е от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление. Същата е депозирана по пощата, с вх.№ от 26.10.2018г., като пощенското клеймо е нечетливо. Предвид на това, съдът намира, че посоченото следва да бъде тълкувано в полза на жалбоподателя, като приема, че жалбата е подадена в 7-дневния срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН от връчване на НП – на 16.10.2018г.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 29.07.2018г., около 9,00 часа, жалбоподателят М.Г.А., управлявал мотоциклет „***” ***,  рег.№***, с номер на рама JH2PC31A5VM202497, без поставена върху него регистрационна табела. По същото време свидетелите Д.Д. и К.П. – служители в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Плевен, изпълнявали служебните си задължения по контрол на ЗДвП. Поради констатирани нарушения от управлявания от  А. мотоциклет, полицейските служители го последвали с патрулния автомобил. Движението на процесния мотоциклет било следвано от гр.Плевен, кръстовището на „***” с бул.”***”, по пътя в посока към с.Б., общ.Л., като на третокласен път  3002, км. 2+001, по пътя от с.Б. към с.С. жалбоподателят катастрофирал и преустановил движението си. На мястото на произшествието пристигнали свидетелите Д. и П., които извършили проверка. След извършена справка по номер на рама на мотоциклета, било установено, че същият е регистриран по надлежния ред, не е спрян от движение, по отношение на него няма сключен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Жалбоподателят бил отведен от полицейските служители в I РПУ – гр.П., където му бил съставен АУАН, сер.Д №957429/29.07.2018г., за това, че на 29.07.2018г., в 09:00ч., в община Левски, на път III-3002, км.2+001, като водач и нотариален собственик по договор номер *** нотариус 21, на мотоциклет *** с регистриран с номер ***, към часа и датата на проверката няма валиден договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите в Република България, с което виновно нарушил чл.483, ал.1, т.1 от КЗ. Актът бил прочетен лично на жалбоподателя, в присъствието на свидетеля П.К., като А. отказал да го подпише. П.К. подписал акта, като свидетел на отказа на нарушителя да го подпише.

Въз основа на акта за установяване на административно нарушение административно-наказващият орган издал обжалваното наказателното постановление, с което за нарушаване на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, на основание чл.638, ал.1, т.1 от КЗ, вр. чл.461, т.1 от КЗ на М.Г.А. било наложено административно наказание глоба в размер на 250 лв.

Наказателното постановление било връчено лично срещу подпис на жалбоподателя на 16.10.2018г.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена от събраните по делото гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите Д.Л.Д., К.Ч.П., П.Е.К., които съдът кредитира, като подробни, логични и безпротиворечиви – вътрешно и помежду си, както и от писмените доказателства – АУАН, сер.Д №957429/29.07.2018г., НП№18-0938-0003963/07.08.2018г., справка за нарушител/водач, справка за регистрация на МПС, справка за история на ПС от регистрите на КАТ, Заповед №316з-770/2016г., които съдът възприе изцяло, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и неоспорени от страните.

Не са налице каквито и да било противоречия между посочените гласни и писмени доказателства. От същите се установява по категоричен начин, датата и мястото на нарушението, констатираното от полицейските служители при извършената проверка, авторството на деянието.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, както и актът за установяване на административно нарушение, въз основа на което същият е издаден, са съставени в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН, от компетентни длъжностни лица.

Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процеса на ангажиране на наказателната отговорност на жалбоподателя със съставения АУАН, както и при последващото му санкциониране с издаването на обжалваното постановление. Актът е съставен в присъствието на свидетел, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, предявен е лично на нарушителя. Отказът на нарушителя да го подпише е удостоверен с подписа на свидетел, съгласно предвиденото в чл.43, ал.2 от ЗАНН. Всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити съдържа и издаденото въз основа на акта наказателно постановление. Нарушението, описано в него, съответства на това в акта. НП е връчено лично на жалбоподателя срещу подпис.

Налице е конекситет между отделните части на наказателното постановление. Изложените факти в обстоятелствената част на АУАН и на издаденото въз основа на него НП, съответстват на правната квалификация на деянието, като нарушение на разпоредбата на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ.

 Налице са всички елементи от фактическия състав на нарушението, за което жалбоподателят е санкциониран с обжалваното НП. Съгласно чл.483, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на РБ и не е било спряно от движение. В процесния случай от приложените по делото писмени доказателства безспорно се установява, че управляваният от жалбоподателя мотоциклет е негова собственост, както и че по отношение на същия не е имало сключена застраховка „Гражданска отговорност“. От приложените справки от регистрите на КАТ се установява, че към датата на осъществяване на деянието – 29.07.2018г. мотоциклетът е бил регистриран по надлежния ред, няма данни да е бил спрян от движение.

Правилно е приложена и санкционната разпоредба на чл.638, ал.1, т.1 от КЗ, като на нарушителя е наложено административно наказание глоба във фиксиран размер - глоба в размер на 250 лв. Наказателното постановление, като правилно и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Мотивиран от горното, съдът  

  

                                           Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №18-0938-003963/07.08.2018г.  на Началник Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР Плевен, с което на М.Г.А., ЕГН:**********, с адрес: ***, е наложено на основание чл.638, ал.1, т.1, вр. чл.461, т.1 от КЗ административно наказание ГЛОБА в размер на 250 лева за нарушение на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                         

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: