Мотиви към Решение  12 от 24.01.2019г., постановено по АНД №446/2018г. по описа на РС - Л..

 

В Районен съд – гр. Л. е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – гр. Л. за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на Д.Г.И., за това, че на 11.12.2018 г. около 13:25 часа в гр.Л., обл.Плевен, по ул.”***”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, без свидетелство за управление на МПС, управлявал товарен автомобил „***” с рег. №***, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №***г. на Началник СПП-Ловеч, влязло в законна сила на 11.05.2018г., за същото деяние - престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание Районна прокуратура – гр.Л., редовно призована – не се представлява.

Назначеният за служебен защитник на обвиняемия – адв.В.П. – ПлАК, изразява становище, че обективната истина е безспорно доказана по делото. Посочва, че обвиняемият признава вината си, съжалява за извършеното, осъзнава, че не бива да продължава по този начин. Твърди, че И. ще направи опит да се сдобие с шофьорска книжка, ходи редовно на училище, показва самосъзнание и наказанието, което ще му бъде наложено в настоящото производство, ще изиграе превантивна роля, за да не извършва повече нарушения.

Обвиняемият се явява лично и със своя родител – Г.Д.И., като заявява, че ще вземе мерки за предотвратяване на противозаконното поведение на сина си.

Обвиняемият лично заявява, че съжалява за извършеното и че повече няма да шофира без книжка. Твърди, че осъзнава извършеното, като няма да го повтори. При упражняване на предоставеното му от съда право на последна дума заявява, че моли да му бъде наложено възможно най-лекото наказание.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият Д.Г.И. е роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, неженен, неосъждан,  с ЕГН:**********. Същият е ученик в 11 клас на ПГССТ „***” гр.Л.. Обивянемият И. не притежава свидетелство за управление на МПС.

С Наказателно постановление №****. на Началник Сектор „Пътна полиция” – Ловеч, обвиняемият И. бил наказан по административен ред за това, че на 16.03.2018г., около 18,00 часа, в с.Ч., на изход за гр.Л., като неправоспособен водач, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „***” с рег.№***, без съответно свидетелство за правоуправление. Наказателното постановление му било връчено лично на 03.05.2018г. Същото влязло в законна сила на 11.05.2018г.

На 11.12.2018г., около 13,25ч., в гр.Л., по ул. „***”, въпреки че бил неправоспособен водач, обвиняемият управлявал товарен автомобил „***” с рег.№***. По същото време свидетелят В. С. – мл.автоконтрольор при РУ Л., съвместно с колегата си Л. Л., изпълнявали служебните си задължения на територията на гр.Л., като патрулирали със служебен автомобил. Около 13,25ч. същите забелязали движещия се по ул.”***” и управляван от обвиняемия автомобил и спрели същия за проверка. В хода на извършената проверка била установена самоличността на водача – обвиняемият Д.Г.И., както и че същият няма издадено свидетелство за управление на МПС. За констатираното нарушение – че управлява МПС без да е правоспособен водач, на обвиняемия бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №074415/11.12.2018г., с който били иззети СРМПС с №009156151 и 2бр. рег. табели с №***. Актът бил подписан от обвиняемия без възражения.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК гласни и писмени доказателствени средства: гласни доказателствени средства -  показанията на свидетеля В. Н. С., обясненията на обвиняемия; писмени доказателства и доказателствени средства – Наказателно постановление №*** на Началник Сектор „Пътна полиция” – Л., Акт за установяване на административно нарушение №074415/11.12.2018г., справка за нарушител / водач, характеристична справка, справка за съдимост, както и дадените в хода на съдебното следствие обяснения от обвиняемия.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Л. и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, като логични и безпротиворечиви – вътрешно и помежду си, от лице, даващо показания за непосредствено възприетото от него по време на изпълнение на служебните му задължения, без наличието на данни за каквато и да било заинтересованост от изхода на делото. От свидетелските показания се установява по безспорен начин, датата и мястото на осъществяване на деянието, че именно обвиняемият е лицето, управлявало процесния автомобил, както и установеното от полицейските служители по време на осъществената проверка.

Кредитирани бяха изцяло и дадените от обвиняемия обяснения,  тъй като по делото не са налице доказателства, които да ги опровергават. Напротив, същите се подкрепят от останалия доказателствен материал, предвид на което съдът ги цени като годни гласни доказателствени средства по делото, освен като израз на правото му на защита. В обясненията си, дадени, както на досъдебното производство, така и в хода на съдебното следствие, обвиняемият признава, че извършил вмененото му във вина деяние – че е управлявал процесното МПС, както и че съзнава извършеното от него правонарушение.

В подкрепа на гласните доказателствени средства са и приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред. От приложената по делото справка за нарушител/водач се установява по категоричен начин, че обвиняемият няма издадено свидетелство за управление на МПС. В същия смисъл са и показанията на свидетеля С. относно установяване на същото обстоятелство по време на извършената полицейска проверка след справка с ОДЧ.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемият Д.Г.И., е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343в, ал.2, вр. чл.63, ал.1, т.4 от НК.

От обективна страна, на 11.12.2018г. около 13:25 часа в гр.Л., обл.Плевен, по ул.”***”, обвиняемият управлявал МПС - товарен автомобил „***” с рег. №*** без да притежава свидетелство за управление на МПС. Налице е и другият елемент от обективната страна на състава на престъплението по чл.343в, ал.2 от НК, а именно деянието е било осъществено в едногодишен срок от наказването на И. по административен ред за същото деяние - с Наказателно постановление №***г. на Началник СПП-Л., влязло в законна сила на 11.05.2018 г.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства.

От субективна страна престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Макар и непълнолетен, от дадените от обвиняемия обяснения се установява безспорно, че същият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Установява се, че И. е съзнавал, че е неправоспособен водач, съзнавал е общественоопасния характер на извършваното от него деяние – управление на МПС без да е правоспособен водач, както и неговите общественоопасни последици, но въпреки това е целял престъпния резултат. В подкрепа на този извод е и обстоятелството, че обвиняемият е бил вече наказван по административен ред за същото нарушение на ЗДвП. И. е съзнавал и другия елемент от фактическия състав на престъплението – а именно, че управлява процесното МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, тъй като видно от приложените по ДП писмени доказателства, същият е получил лично издаденото спрямо него Наказателно постановление №***г. на Началник СПП-Ловеч.

По наказанието:

Налице са предпоставките на чл.78а, ал.1 от НК за освобождаване на Д.Г.И. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

За престъплението по чл.343в, ал.2 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода – лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и двеста лева. Обвиняемият е неосъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

Съгласно разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК, когато са налице основанията по чл.78а, ал.1 от НК и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка.

При определяне видът на административното наказание, съдът взе предвид обстоятелството, че обвиняемият е с добри характеристични данни, проявява критичност към извършеното от него, като признава вината си и съжалява, проявява добро процесуално поведение в хода на досъдебното и съдебното производство. От друга страна, съдът отчете, че макар и непълнолетен и неправоспособен водач, обвиняемият има вече няколко нарушения по ЗДвП, освен инкриминираните такива. Като взе предвид посочените обстоятелства съдът намери, че от естество да постигне целите на индивидуалната и генералната превенция в процесния случай е административно наказание „Обществено порицание”, което да бъде изпълнено чрез прочитане диспозитива на решението пред учителския и ученическия колектив на учебното заведение, където обвиняемият е ученик – ПГССТ „***”, гр.Л.. Съдът намери, че така посоченото наказание, в съвкупност с младата възраст на обвиняемия и самият факт на изправянето му пред съд, ще имат необходимото превъзпитателно и поправително въздействие спрямо личността му, а от друга страна наказанието ще има възпитателно и предупредително въздействие и върху другите граждани и по-специално връстниците му.

Предвид на изложените мотиви съдът постанови решението си.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: