РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _24.02._ 2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и четвърти феврури _ две хиляди и двадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_30_ по описа на съда за _2020 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Ф.В.Г. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.191, ал.1 от НК за това, че от неустановен ден на 2017 г. до 07.06.2018 г. в с.***, община Левски, област Плевен, в дом на ул.„*****, като пълнолетно лице, без да е сключило брак, е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – Д.Ф.В., ЕГН **********.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава обстоятелствата, изложени в постановлението и моли съда да му наложи минималното, предвидено в закона наказание.  

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Ф.В.Г. е роден на *** ***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

На неустановен ден през 2017 г. обвиняемият и свидетелката Д.Ф.В., се запознали, харесали се и по-късно заживели заедно в дома на обвиняемия в *****************. Двамата установили фактически отношения като съпрузи, тъй като заживели в едно домакинство, с обща издръжка и грижи в бита. Поради непълнолетието обаче на В., не са сключили граждански брак. По-късно, на 28.07.2019 г. В. родила дете, като видно от приложеното към досъдебното удостоверение за родствени връзки е, че детето има за свои родители свидетелката Д.Ф.В. – майка и баща – Ф.В.Г. – обвиняемият. Във връзка с раждането на детето от непълнолетна родилка, в отдел „Закрила на детето” при ДСП-Левски постъпил сигнал и по случая била извършена проверка. Била сезирана и прокуратурата.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

 За извършеното от обвиняемия престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

Тъй като Ф.В.Г. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Г. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА Ф.В.Г., роден на *** ***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.191, ал.1 от НК за това, че от неустановен ден на 2017 г. до 07.06.2018 г. в с.Обнова, община Левски, област Плевен, в дом на ул.„Витоша” № 3, като пълнолетно лице, без да е сключило брак, е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – Д.Ф.В., ЕГН **********, и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: