Мотиви към Решение  №12 от 22.01.2020г., постановено по АНД №441/2019г. по описа на РС - Левски.

 

В Районен съд – Левски е внесено мотивирано постановление от Районна прокуратура – Левски за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на К.Г.К., за това, че на 15.09.2019г. около 17.00ч. в гр.Левски, по ул."***", управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „***" с поставени регистрационни табели с № *** и номер на рама ***, без същото да е регистрирано по надлежния ред, посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП - престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК.

В проведеното по делото съдебно заседание представител на Районна прокуратура – Плевен не се представлява.

Обвиняемият се явява лично, дава обяснения относно вмененото му обвинение.  При упражняване на предоставеното му от съда право на последна дума моли да му бъде наложена глоба.

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, приема за установено следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият К.Г.К. е роден на ***г***, с постоянен адрес ***, българин, с българско гражданство, с висше образование, работи като учител в ***, неженен, неосъждан, с ЕГН:**********.

На неустановен ден в началото на месец август 2019 година обвиняемият К.Г.К. закупил лек автомобил „***" с поставени на него регистрационни табели с № *** и номер на рама ***. Процесният автомобил бил с немска регистрация и обвиняемият знаел, че следва да го регистрира по надлежния ред в България с валидни регистрационни табели, но към момента не бил извършил това.

Въпреки, че обв.К. бил запознат с обстоятелството, че превозното средство не е регистрирано по надлежния ред, на 15.09.2019г. се качил на него и започнал да го управлява.

В гр.Левски, по ул."*** управляваният от обвиняемия К. лек автомобил с peг. №*** и номер на рама **** бил забелязан от св.В. С. - служител при РУ Левски, който бил съвместно с колега и спрели същия за извършване на служебна проверка.

В хода на реализираната проверка полицейските служители установили, че инкриминираният автомобил не е регистриран по надлежния ред в България.

За констатираните нарушения св.С. съставил на обв.К. -АУАН ***, който бил подписан без възражения.

По случая било образувано и проведено настоящото наказателно производство. В хода на същото било приобщено писмо на ДМОС, съгласно което автомобил „***", с номер на рама ***, с peг. табели с №*** е бил регистриран в Германия за периода от 22.01.2018г. до 11.06.2018г. /статус: невалиден/. Регистрацията е прекратена поради неплатена гражданска отговорност. Автомобилът е без валиден технически преглед. По данни от регистрите, същият е изтекъл през май 2018г.

По доказателствата:

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните в хода на досъдебното производство и ценени на основание чл.378, ал.2 от НПК, както и събраните в съдебната фаза доказателства и доказателствени средства: гласни доказателствени средства -  показанията на свидетеля В. Н. С., обясненията на обвиняемия; писмени доказателства и доказателствени средства – справка по история на регистрация на МПС с рама № ***, писмо от ДМС към МВР относно регистрация на лек автомобил „***", с номер на рама ***, с peг. табели с №**, АУАН сер. ***, копие на СРМПС №***, справка в централна база КАТ за регистрация на МПС рама № ***, копие на СРМС №***, справка за нарушител/водач, справка за съдимост.

Събраните по делото доказателства са еднопосочни и безпротиворечиви по отношение на описаната в мотивираното постановление на РП – Левски и приета за установена от съда фактическа обстановка.

Съдът даде изцяло вяра на депозираните по делото свидетелски показания, като логични и безпротиворечиви, от лице, даващо показания за непосредствено възприетото от него по време на изпълнение на служебните му задължения. От тях се установява по безспорен начин, датата и мястото на осъществяване на деянието, че именно обвиняемият е лицето, управлявало процесния л.а., както и установеното от полицейския служител по време на осъществената проверка.

Кредитирани бяха изцяло и дадените от обвиняемия обяснения,  тъй като по делото не са налице доказателства, които да ги опровергават. Напротив, същите се подкрепят от останалия доказателствен материал, предвид на което съдът ги цени като годни гласни доказателствени средства по делото, освен като израз на правото му на защита. В обясненията си обвиняемият признава, че на инкриминираната дата е управлявал л.а., както и че е знаел, че същият не е регистриран, ходил е да го регистрира в КАТ, но след като разбрал за еко-таксата, която трябвало да плати, не го регистрирал, поради липса на финансова възможност към този момент.

В подкрепа на гласните доказателствени средства са и приобщените по делото писмени доказателства и доказателствени средства, които се възприеха изцяло като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред. Съгласно приетото като доказателство писмо на ДМОС, автомобил „***", с номер на рама ***, с peг. табели с №*** е бил регистриран в Германия за периода от 22.01.2018г. до 11.06.2018г. /статус: невалиден/. Регистрацията е прекратена поради неплатена гражданска отговорност. Автомобилът е без валиден технически преглед. По данни от регистрите, същият е изтекъл през май 2018г. От приложената справка в Централна база КАТ се установява по безспорен начин, че автомобилът не е регистриран в Република България.

От правна страна:

С оглед установената по делото фактическа обстановка се налага изводът, че обвиняемият К.Г.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК.

От обективна страна, на 15.09.2019г. около 17.00ч. в гр.Левски, по ул."***", управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „***" с поставени регистрационни табели с № *** и номер на рама ***, без същото да е регистрирано по надлежния ред, посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Съгласно чл.140, ал.1, изр.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

В чл.3, ал.1 от издадената въз основа на закона Наредба №1-45 от 24.03.2000г. е предвидено, че моторните превозни средства и ремаркетата се регистрират в срок до един месец от придобиване на собствеността.

Авторството на деянието е категорично установено от обсъдените по-горе гласни доказателствени средства.

От субективна страна престъплението е извършено при форма на вината пряк умисъл. Същото представлява такова на формално извършване. Обвиняемият е съзнавал, че управляваното от него МПС не е било регистрирано по надлежния ред, но въпреки това не го регистрирал, поради липса на финансови средства. Същият е съзнавал общественоопасния характер на деянието си и неговите обществено опасни последици, нарушаващи обществените отношения свързани с безопасността на транспорта, но въпреки това е осъществил същото.

По наказанието:

Налице са предпоставките на чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба.

За престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК се предвижда наказание до три години лишаване от свобода – лишаване от свобода до една година или глоба.

Обвиняемият не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и не е неосъждан.

От процесното престъпление няма съставомерни имуществени вреди.

При определяне размера на административното наказание глоба съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства доброто процесуално поведение на обвиняемия, който дава обяснения, в които признава вината си, както в хода на досъдебното производство, така и в хода на съдебното следствие, трудово ангажиран е, с добри характеристични данни, както и че след съставения му АУАН същият е регистрирал процесното МПС по надлежния ред, за което е представил доказателства в хода на ДП. Като отегчаващи отговорността обстоятелства съдът взе предвид наличието на предходни нарушения по ЗДвП. Като взе предвид изложеното, съдът намери, че при превес на смекчаващите отгооврността обстоятелства, както и при съобразяване с материалното положение на обвиняемия, следва на същия да бъде наложено наказание в минималния предвиден в закона размер – 1000 лева, като намери, че в конкретния случай същото е от естество да постигне целите на наказанието.

Относно веществените доказателства:

Съдът намери, че следва да бъдат отнети в полза на държавата веществените доказателства: 2 броя рег. табели с *** и СРМПС №***, иззети с АУАН сер.GA №*** от 15.09.2019г., а приобщеният като веществено доказателство със същият АУАН Контролен талон №***, да се върне на обвиняемия К.Г.К.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: