РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 05.08. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на осемнадесети юли 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №211 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от „Холдинг БДЖ” ЕАД – гр.София, представляван от Д.Д. в качеството му на Директор на Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица, против наказателно постановление №122/16.05.2011 г. на Кмета на Община Левски.

            В жалбата се твърди, че не е извършено описаното в акта и наказателното постановление административно нарушение, поради което моли обжалвания акт да бъде изцяло отменен. Бланкетно е посочено, че са допуснати съществени процесуални нарушения, без да се сочат конкретни такива.

Счита, че дори и да се приеме, че е извършено нарушение, то същото е маловажно, тъй като не са настъпили вреди за бюджета нито на Държавата, нито на Общината, поради което алтернативно моли да се приложи разпоредбата на чл.28 от ЗАНН. 

Ответната страна по жалбата - Община Левски, се представлява в съдебно заседание от упълномощен адвокат – адв.А.А. от ПлАК, който взема становище за недопустимост на жалбата, поради депозирането й от лице, което не е от кръга на оправомощените да подава такава срещу наказателното постановление. Моли съда, ако прецени, че жалбата е допустима и бъде разгледана по същество, да се произнесе с решение, с което да остави без уважение жалбата, като неоснователна.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в законоустановения 7-мо дневен срок по чл.59 от ЗАНН, считано от връчване на наказателното постановление, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

Срещу „Холдинг БДЖ” ЕАД – Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица е започнало административно – наказателно производство със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №124/03.05.2011 г., за това, че не е деклариран в срок до 24.11.2010 г. придобит недвижим имот – земя в гр.Левски, местност „Шаварна”. Отразено е, че имотът е придобит при преобразуване, вписано в търговския регистър на 24.09.2010 г., а декларацията по чл.14 от ЗМДТ е подадена с вх.№0416000157 от 07.04.2011 г. Посочена е като нарушена законова разпоредба, тази на чл.17, ал.2, във вр. с чл.123, ал.1 от ЗМДТ.

Въз основа на така съставеният акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.123, ал.1 от ЗМДТ, на едноличното акционерното дружество – Локомотивно депо гр.Горна Оряховица, на основание чл.123, ал.1 от ЗМДТ е наложена имуществена санкция в размер на 100 лева, за нарушение на чл.17, ал.2 от същия закон.

Съдът намира, че при издаване на наказателното постановление е допуснато съществено процесуално нарушение, което съставлява самостоятелно основание за цялостна отмяна на обжалваното наказателно постановление, без да се разглежда спора по същество.

Както в съставения акт, така и в издаденото наказателно постановление е изписано словесно само наименованието на санкционираното юридическо лице – „Холдинг БДЖ” ЕАД – Локомотивно депо гр.Горна Оряховица. Никъде обаче не фигурира името на представляващият това юридическо лице, поради което в обжалваното наказателно постановление липсва задължителен реквизит в нарушение на императивните изисквания на чл.57, ал.1, т.4 от ЗАНН. Това е довело до липса на пълна индивидуализация на санкционирания с имуществена санкция правен субект, а оттам и до опорочено връчване на издаденото наказателно постановление. Видно от същото е, че фигурира някакъв подпис за получател на „Д.”, но не е отразено името на физическото лице, което представлява холдинга по закон или по пълномощие. Юридическите лица се представляват от физически лица. Издадените срещу юридически лица наказателни постановления се връчват именно, чрез техните законни представители или, чрез лица с изрично делегирана представителна власт. Поради тази причина е неоснователно направеното възражение от процесуалния представител на ответната страна, че Д.Д. не е представил доказателства, че е лицето, което има право да депозира жалба срещу издаденото наказателно постановление. Административно – наказващият орган носи доказателствената тежест в производството по налагане на административни наказания. Именно той следва да докаже по безспорен и несъмнен начин, както извършеното нарушение, така и неговия извършител. Да се приеме, че жалбата е недопустима на посоченото основание, би означавало да се претендират права, вследствие на допуснати в хода на производството съществени нарушения на процесуалните правила, касаещи липсата на пълната индивидуализиция на наказания субект. В този смисъл съдът приема, че констатираното нарушение е довело до нарушаване правото на защита на жалбоподателя. На практика физическото лице е било лишено от възможността да разбере, че е санкционирано именно юридическото лице, което представлява, а това е пречка да осъществи и адекватна защита срещу издаденото  наказателно постановление.

Очевидно е, че допуснатото нарушение се дължи на факта, че с издаденото наказателно постановление е санкционирано юридическо лице, което не е длъжно да декларира посочените обстоятелства. Локомотивно депо – гр.Горна Оряховица не е самостоятелен правен субект, а поделение на „Холдинг БДЖ” – гр.София по силата на преобразуване, вписано в търговския регистър на 24.09.2010 г. По делото са представени писмени доказателства за извършено преобразуване, чрез вливане на „БДЖ - Тягов подвижен състав /Локомотиви” ЕООД, ЕИК: 175406884 в „Холдинг БДЖ” ЕАД, с ЕИК: 130822878. С вписване на извършеното преобразуване, първото дружество е прекратено като правен субект, а второто е правоприемник на правата, задълженията му и фактическите отношения, включително и на придобитият, преди вливането с констативен нотариален акт за собственост №34, том VІ, дело №855/2009 г. недвижим имот – земя в гр.Левски, в местността „Шаварна”. При това положение новият собственик е „Холдинг БДЖ” ЕАД – гр.София, по силата на вписаните в Търговския регистър отбелязвания по партидата на дружеството. Като такъв, именно неговите законни представители в лицето на управителите му, са данъчно задължени лица по смисъла на ЗМДТ, включително и да декларират новопридобити имоти.

При това положение, макар и безпредметно, следва да се отбележи, че с влезли в законна сила на 01.07.2011 г. изменения на ЗМДТ /редакция ДВ бр.98/2010 г./, разпоредбата на чл.17 от същия закон е изцяло отменена. Визираното в него административно нарушение е било такова до датата на влизане в законна сила на новия закон. Санкционната разпоредба на чл.123, ал.1 от ЗМДТ също е изцяло отменена и е била в сила до 30.06.2011 г. Тази отмяна, представлява по – благоприятен закон за нарушителя, който макар и да не е индивидуализиран от административно – наказващият орган, не следва да носи административно – наказателна отговорност за деяние, което по силата на самия закон, макар и в един последващ момент, не съставлява вече административно нарушение, поради което е отпаднало и основанието за неговото санкциониране. 

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №122/16.05.2011 г. на Кмета на Община – Левски, с което на „Холдинг БДЖ” ЕАД – Локомотивно депо гр.Горна Оряховица, за нарушение на чл.17, ал.2 от ЗМДТ, е наложена имуществена санкция в размер на 100 лева на основание чл.123, ал.1 от ЗМДТ, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                              

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: