РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 04.08. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на четвърти август 2011 г. в състав:

                                             Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                               Съдебни заседатели:

при участието на секретаря Я.Д. и  прокурора  , като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № 271 по описа  за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.Н. ***, за това, че на 25.05.2011 г., в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Цар Иван Асен ІІ”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №463/05.05.2011 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 20.05.2011 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – мотопед „Б.” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.  

Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

За РП Левски не се явява представител и не взема допълнително становище по внесеното предложение.

Обвиняемият не се явява в съдебно заседание и не взема отношение по внесеното предложение от РП Левски. Защитата пледира Н. да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание обществено порицание, предвид обстоятелството, че е непълнолетен.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

На 25.05.2011 г., свидетелите М.А. и В.С. -служители при РУП – Левски, изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график в гр.Левски, обл.Плевен. Около 18:10 часа, на ул.”Цар Иван Асен ІІ”, спрели за проверка мотопед „Б.” с рег. №*, управляван от непълнолетния обвиняем. При проверка на документите установили, че водачът не притежавал свидетелство за управление на МПС. За констатираното нарушение на Н. бил съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП. При извършена служебна справка в информационните масиви на МВР се установило, че обвиняемият е неправоспособен, тъй като нямал отпечатано свидетелство за управление на МПС, както и че по отношение на същия има влязло в законна сила на 20.05.2011 г. наказателно постановление за извършено в едногодишен срок друго такова нарушение, а именно за управление на МПС, като неправоспособен водач.

По случая било образувано досъдебно производство срещу Н.Н., което приключило с внасяне на постановление от РП Левски с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК за престъпно деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.  

Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

Видно от приложения по делото АУАН №651/2011 г. е, че на Н. е съставен такъв за нарушение на чл.150 от ЗДвП, а именно за това, че на посочените в него дата – 25.05.2011 г., място и време, управлявал процесния мотопед, без съответно свидетелство за управление на МПС.

Приложено е и наказателно постановление №463/2011 г. на Началник РУП - Левски, влязло в законна сила на 20.05.2011 г., издадено срещу обвиняемия Н. за това, че управлява МПС, без да притежава свидителство за управление - неправоспособен.

Към досъдебното производство е приложена справка за нарушител от региона, издадена от Сектор КАТ при ОД на МВР – Плевен. Видно от същата е, че  Н. няма отпечатано свидетелство за управление на МПС, няма регистрирана нито една категория, както и, че общо седем пъти е санкциониран с наказателни постановления и са му налагани административни наказания за нарушения на ЗДвП.

От всички събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че обвиняемия Н., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 20.05.2011 г., за това, че е управлявал МПС като неправоспособен, в едногодишен срок от наказването му по административен ред и само пет дена, след това - на 25.05.2011 г., е извършил същото деяние, с което е осъществил съставът на престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. Н. е непълнолетен към датата на извършване на деянието и към настоящият момент. От събраните по делото доказателства се установява, че е могъл да разбира свойствато и значението на деянието и да ръководи постъпките си, поради което следва да се приложи разпоредбата на чл.63, ал.1, т.4 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията на чл.78а, ал.6, във вр. с ал.1 от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При решаване на въпроса дали да се наложи административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка по отношение на непълнолетния обвиняем, съдът взе предвид данните, съдържащи се в изготвения от Дирекция „Социално подпомагане”, Отдел „Закрила на детето” при Община – Левски, съгласно който Н. живее в семейна среда с *. Ученик е в *. Заключението в доклада е, че извършеното деяние не се дължи на ниския социален статус на семейството му, а на неблагоприятната среда от приятели, в която се намира и най – вече от достатъчното свободно време, с което разполага. От проведен разговор с родителите при извършеното социално проучване е установено, че процесния мотопед е вече продаден, с което считат, че за в бъдеще ще бъде предотвратено извършването от Н. на други деяния от същия вид.

Съдът взе предвид и оказаното съдействие от обвиняемия за разкриване на обективната истина по делото на досъдебното произвадство, признанието на вината, изразеното съжаление за извършеното, както и обстоятелството, че макар и непълнолетен, вече е системен нарушител на ЗДвП, видно от приложената справка. Предвид обстоятелството, че мотопедът е вече продаден от родителите, с което би могло да се счита, че е предотвратена в голяма степен възможността на Н. да извършва този вид престъпление и родителите могат да оказват възпитателно въздействие върху него, съдът счита, че по отношение следва да му бъде наложено наказание обществено порицание, което да бъде изпълнено, чрез прочитане на решението по местната радиоуредба, с което ще бъдат постигнати и целите на наказанието по отношение на непълнолетния извършител.

Предвид изложеното, съдът

 

       Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ Н.Н. ***, с ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК, за това, че на 25.05.2011 г., в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Цар Иван Асен ІІ”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №463/05.05.2011 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 20.05.2011 г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – мотопед „Б.” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление. 

НАЛАГА на основание чл.78а, ал.6, във вр. с ал.1 от НК на Н.Н.  административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено, чрез прочитане на решението по местната радиоуредба.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: