РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.08._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _седемнадесети август_ 2011 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова АН дело № ­­_282_ по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл.375 и сл.от НПК.

В РС Левски е постъпило постановление на РП Левски, с предложение Д.Ч. *** да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание за това, че на 24.12.2010 г. в * осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система, с която създал условия за непълно отчитане на потребената вода - престъпление по чл. 234в ал.1 от НК.

          За РП Левски, редовно призована, не се явява представител.      

Обвиняемият  не е дал обяснения в съдебно заседание. Същия е напуснал адреса, който е посочил пред органите на досъдебното производство без да уведоми за новия си адрес, поради което призовката му е върната в цялост и е приложена към делото, след което съдът е приел, че обвиняемия е редовно призован и предвид разпоредбата на чл. 269 ал. 3 т.1 от НК, че неявяването му в съдебната зала няма да попречи за разкриване на обективната истина и е разгледал делото в негово отсъствие.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 30.09.2010 г. от служители на В и К Плевен било прекъснато водоснабдяването на абонат с адрес ***, където живеел обвиняемият Ч..

На 24.12.2011 г. обв. Д.Ч. заедно със съпругата и сина си се прибрали от * в дома си. Установили, че водоснабдяването в къщата било спряно. Тогава обв. Ч. проверил в шахтата, в която се намирал водомера и констатирал, че хидрофорната помпа, която се намирала там била замръзнала, а тръбата на централното водоснабдяване затапена, като водомера липсвал. Той махнал тапата на водоснабдителната тръба и сложил на нейно място нова тръба, като възстановил централното водоснабдяване в къщата.

На 19.03.2011 г. свидетелите Д.А. и М.Т. – служители при В и К Плевен извършили контролна проверка и установили, че е възстановена водоснабдителната система.

Тази фактическа обстановка се установява от събрания в хода на досъдебното производство доказателствен материал – приобщен към доказателствата по настоящото дело.

С оглед на така възприетата от съда фактическа обстановка е видно, че с деянието си обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 234в ал.1 от НК.

За извършеното от обвиняемия престъпление законът бил в сила към момента на извършване на деянието предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба до 10 000 лв. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди, деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел 4, глава 8 от НК, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на адм. наказание на обвиняемия.

Съдът, съобразявайки всички данни по делото счита, че следва да бъде наложено на Ч. минималното предвидено в закона наказание, а именно глоба в размер на 1000 лв.

Предвид изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл.78 а ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност Д.Ч., с последен известен адрес ***, с ЕГН ********** за извършено от него деяние по чл. 234в ал.1 от НК - за това, че на 24.12.2010 г. в * осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система, с която създал условия за непълно отчитане на потребената вода.

НА ОСНОВАНИЕ чл.78 а ал. 1 от НК НАЛАГА ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА на Д.Ч. с последен известен адрес ***, с ЕГН **********.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: