ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   27.07.  2011 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми юли_ 2011 г.  в състав:

 

           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели: Л.Н.

Т.П.           

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора _Цветомир Папурков  сложи за разглеждане _н.о.х.д.  _254  по описа за  2011 г., докладвано от съдия _Димитрова._

На именното повикване в   9.30_ часа се явиха:

ПОДСЪДИМИЯТ С.М. – редовно призован –  явява се лично.

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – редовно призован –  явява се лично.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.А. – редовно призован –  явява се лично.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.А. – редовно призован –  явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адвокат Л.А., назначена на досъдебното производство за служебен защитник на подсъдимите.

СВИДЕТЕЛИТЕ К.К., Х.Х. и Г.С. – уведомени да не се явяват, предвид депозираната молба от четиримата подсъдими, че са възстановили стойността на предмета на престъплението и желаят да сключат споразумение с РП-Левски – не се явяват.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.Ч.-К. – уведомена да не се явява – не се явява.

ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ” ЕАД гр.Велико Търново – редовно призовано – уведомени да не се явяват – не се явява представител.

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се прокурор Цветомир Папурков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото..

АДВОКАТ А. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ С.М. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.А. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.А. – Да се даде ход на делото.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

НАЗНАЧАВА на основание чл.382, ал.3 от НПК за служебен защитник на подсъдимите С.М., И.И., Е.А. и Н.А. – адвокат Л.А. от ***.      

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИТЕ:

С.М. – ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

И.И. – ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

Е.А. – ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

Н.А. – ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

        

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи. Постигнали сме споразумение с подсъдимите и техния защитник.

 

АДВОКАТ А. – Не правя отводи. Във връзка с депозираната молба от подсъдимите, същите я поддържат, желаят да сключат споразумение. Моля да бъде приета като доказателства по делото приложената към молбата касова бележка, в уверение, че на управителя на ощетеното юридическо лице К.К. *** е преведена сумата от 447,60 лв., представляваща стойността на предмета на престъплението. Останалата сума са телеграфни разходи.

 

ПОДСЪДИМИЯТ С.М. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение. Поддържам си молбата. Да се приеме касовата бележка.

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение. Поддържам си молбата. Да се приеме касовата бележка.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.А. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение. Поддържам си молбата. Да се приеме касовата бележка.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Н.А. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение. Поддържам си молбата. Да се приеме касовата бележка.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА приложената към молбата касова бележка, издадена от Пощенска станция гр.Левски, в уверение на изпратен телеграфен запис за сумата от 447,60 лв. на управителя на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново – К.К..

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

 

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сключат споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ Преди да предложа споразумение за решаване на настоящото дело, предвид пълното възстановяване на стойността на предмета на престъплението, моля да приемете изменение на обвинението по привилегирования състав на чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2 от НК, като същото следва да се счита за предявено срещу четиримата подсъдими за това, че в периода 18.03.2011 г. – 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски, област Плевен, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършители, чрез използване на технически средства – лопата, кирка и ножовка, отнели от владението на К.К. – Управител на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм – 12.20 л.м. и тръби с диаметър D-630 мм – 6.45 л.м. с общо тегло 1000 кг на обща стойност 447,60 лв. – собственост на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, без съгласието на управителния орган, с намерение противозаконно да ги присвоят, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд стойността на предмета на престъплението е възстановена изцяло и в брой на собственика,  както следва:

         На 18.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „Червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм с общо тегло 440 кг.;

         На 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм, с общо тегло 560 кг.

 

АДВОКАТ А. – Предложеното изменение на обвинението е изцяло в полза на подсъдимите, предвид тяхното добро процесуално поведение и тяхното желание да възстановят вредите, с оглед сключване на споразумение. Моля да бъде прието направеното изменение на обвинението.

ПОДСЪДИМИЯТ С.М. – Да се приеме направеното изменение на обвинението.

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – Да се приеме направеното изменение на обвинението.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.А. – Да се приеме направеното изменение на обвинението.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.А. – Да се приеме направеното изменение на обвинението.

 

         Съдът счита, че следва да бъде прието направеното изменение на обвинението от представителя на РП-Левски, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.287 от НПК ПРИЕМА направеното изменение на обвинението от представителя на РП-Левски, като същото следва да се счита за предявено срещу четиримата подсъдими за това, че в периода 18.03.2011 г. – 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски, област Плевен, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършители, чрез използване на технически средства – лопата, кирка и ножовка, отнели от владението на К.К. – Управител на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм – 12.20 л.м. и тръби с диаметър D-630 мм – 6.45 л.м. с общо тегло 1000 кг на обща стойност 447,60 лв. – собственост на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, без съгласието на управителния орган, с намерение противозаконно да ги присвоят, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд стойността на предмета на престъплението е възстановена изцяло и в брой на собственика,  както следва:

         На 18.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „Червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм с общо тегло 440 кг.;

         На 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм, с общо тегло 560 кг., и същото съставлява престъпление по чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2 от НК по отношение на четиримата подсъдими. 

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. №254/2011 г. по описа на РС-Левски, между РП-Левски, подсъдимия С.М., ЕГН **********, подсъдимия И.И., ЕГН **********, подсъдимия Е.А., ЕГН **********, подсъдимия Н.А., ЕГН **********, и защитника им адвокат Л.А. от ***, в следния смисъл:

Подсъдимите С.М., И.И., Е.А. и Н.А., се признават за ВИНОВНИ в това, че в периода 18.03.2011 г. – 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски, област Плевен, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършители, чрез използване на технически средства – лопата, кирка и ножовка, отнели от владението на К.К. – Управител на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм – 12.20 л.м. и тръби с диаметър D-630 мм – 6.45 л.м. с общо тегло 1000 кг на обща стойност 447,60 лв. – собственост на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, без съгласието на управителния орган, с намерение противозаконно да ги присвоят, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд стойността на предмета на престъплението е възстановена изцяло и в брой на собственика,  както следва:

         На 18.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „Червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм с общо тегло 440 кг.;

         На 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм, с общо тегло 560 кг.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимите С.М., И.И., Е.А. и Н.А.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк общ умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2 от НК по отношение на четиримата подсъдими.  

 

За извършеното престъпление на подсъдимия С.М. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия М. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия И.И. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия И. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Е.А. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия А. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Н.А. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия А. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

Имуществените вреди, в резултат на престъплението са изцяло ВЪЗСТАНОВЕНИ.

 

Направените деловодни разноски в размер на 100 лв., се ВЪЗЛАГАТ поравно на четиримата подсъдими, а именно всеки един от тях следва да заплати по 25 лв.

 

АДВОКАТ А. – Съгласни сме с така предложеното споразумение от РП-Левски. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и Ви моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ С.М. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПОДСЪДИМИЯТ Е.А. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.А. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:                                     ЗАЩИТНИК:                

(Цв.Папурков)                                 (адв.Л.А.)

 

 

ПОДСЪДИМ:                                   ПОДСЪДИМ:

(С.М.)                                              (И.И.)

 

 

ПОДСЪДИМ:                                   ПОДСЪДИМ:

(Е.А.)                                                (Н.А.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВОКАТ А. – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ С.М. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.И. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Е.А. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Н.А. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че така постигнатото между страните е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА  в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д.№254/2011 г. по описа на РС-Левски, между РП-Левски, подсъдимия С.М., ЕГН **********, подсъдимия И.И., ЕГН **********, подсъдимия Е.А., ЕГН **********, подсъдимия Н.А., ЕГН ********** и защитника им адвокат Л.А. от ***, съгласно което:

Подсъдимите С.М., И.И., Е.А. и Н.А., се признават за ВИНОВНИ в това, че в периода 18.03.2011 г. – 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски, област Плевен, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършители, чрез използване на технически средства – лопата, кирка и ножовка, отнели от владението на К.К. – Управител на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм – 12.20 л.м. и тръби с диаметър D-630 мм – 6.45 л.м. с общо тегло 1000 кг на обща стойност 447,60 лв. – собственост на „Напоителни системи” ЕАД гр.Велико Търново, без съгласието на управителния орган, с намерение противозаконно да ги присвоят, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд стойността на предмета на престъплението е възстановена изцяло и в брой на собственика,  както следва:

         На 18.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „Червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм с общо тегло 440 кг.;

         На 20.03.2011 г. в землището на гр.Левски от напорен тръбопровод, от помпена станция „червена основна” до „Червена Д 1”, отнели метални водопроводни тръби с диаметър D-420 мм и тръби с диаметър D-630 мм, с общо тегло 560 кг.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимите С.М., И.И., Е.А. и Н.А.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк общ умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2 от НК по отношение на четиримата подсъдими.  

 

За извършеното престъпление на подсъдимия С.М. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия М. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия И.И. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия И. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Е.А. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия А. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Н.А. СЕ НАЛАГА на основание чл.197, т.3, във връзка с чл.195, ал.1, във връзка с чл.26, във връзка с чл.20, ал.2, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.”б”, във връзка с чл.42а от НК, наказание ПРОБАЦИЯ със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия А. пред пробационен служител – ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО и

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

Имуществените вреди, в резултат на престъплението са изцяло ВЪЗСТАНОВЕНИ.

 

Направените деловодни разноски в размер на 100 лв., се ВЪЗЛАГАТ поравно на четиримата подсъдими, а именно всеки един от тях следва да заплати по 25 лв.

 

 

ПРОКУРОР:                                     ЗАЩИТНИК:                

(Цв.Папурков)                                 (адв.Л.А.)

 

 

 

ПОДСЪДИМ:                                   ПОДСЪДИМ:

(С.М.)                                              (И.И.)

 

 

 

ПОДСЪДИМ:                                   ПОДСЪДИМ:

(Е.А.)                                               (Н.А.)

 

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д.№254/2011 г. по описа на РС-Левски, между РП-Левски, подсъдимия С.М., ЕГН **********, подсъдимия И.И., ЕГН **********, подсъдимия Е.А., ЕГН **********, подсъдимия Н.А., ЕГН **********, и защитника им адвокат Л.А. от *** споразумение.

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. №254/2011 г. по описа на РС-Левски.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

         Протоколът е написан в с.з., което приключи в 10.30 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                           2.