МОТИВИ по н.д.о.х. № 155/2011г. по описа на РС гр.Левски

 

Повдигнатото обвинение против подсъдимите Б.И., ***, ЕГН ********** и Г.Х. ***, ЕГН **********, е по чл. 157, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2 от НК затова, че на 01.01.2011г. в Затвора - Белене, в съучастие като извършители, извършили - подсъдимият Б.И. полово сношение и действия на полово удовлетворение, подсъдимият Г.Х. действия на полово удовлетворение, с лице от същия пол - П.А., с ЕГН **********, като употребили за това сила.

Подсъдимите са получили препис от обвинителния акт, разбират обвинението и признават вината си.

Представителят на РП гр. Левски счита, че безспорно е установена тяхната вина. Моли съда да ги признае за виновни, като им наложи наказание по преценка на съда.

Защитникът на подсъдимите адв. А. счита, че безспорно е установено, че двамата подсъдими са автори на деянието. При индивидуализация на наказанието защитникът на подсъдимите счита, че следва да се намали наказанието с 1/3 от минималния размер съгласно разпоредбата на чл. 58а от НК.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

На 31.12.2010г. лишените от свобода в 6 /шеста/ неработеща група във 2 /втора/ килия в Затвора-Белене след вечерна проверка се почерпили по случай настъпването на Новата 2011 година. В тази килия били настанени подсъдимият Б.И., подсъдимият Г.Х., свидетелят П.А., свидетелят И.К., свидетелят Г.А., свидетелят Ю.А., свидетелят Г.П. и свидетелят С.С.. Около 22:30 часа подсъдимият Г.Х. решил да премести останалите от килията лишени от свобода на различни легла. Те се подчинили, тъй като се страхували от него. След като свидетелите били преместени по други вишки /легла/, осветлението било спряно. Леглата на двамата подсъдими били оградени от тези на другите им съкилийници с параван от чаршаф. Свидетелят П.А. бил преместен на втора вишка, като на леглото под него се намирал свидетелят И.К..

Около 01:00 часа на 01.01.2011г. подсъдимият Х. повикал при себе си в леглото свидетелят А., за да му направи масаж. Свидетелят А. отишъл и започнал да го масажира. Тогава подсъдимият Х. пожелал свидетелят А. да извърши и действия на полово удовлетворение - да го хване за ч**** и да му направи орален секс. Свидетелят А. категорично отказал, преустановил масажа и се върнал в леглото си. Непосредствено след това подсъдимият Б.И. дошъл при него и заповеднически му казал да отиде в карето, където се намирали леглата на подсъдимите И. и Х.. Свидетелят А. отказал, поради което подсъдимият И. му нанесъл няколко удара с юмрук по тялото, издърпал го от вишката и го завлякъл против волята му в карето си. Физическото насилие продължило и пред леглото на подсъдимия И.. От силата на ударите свидетелят А. бил повален в леглото на подсъдимия И.. Към последния се присъединил и подсъдимия Х., който свалил единия дървен крак от масата и започнал да нанася удари по тялото на свидетеля А.. Едновременно с употребата на сила двамата подсъдими му казали: „Мълчи п*******, ще ти е** м******, скрит п*******”. В продължение на около няколко минути двамата подсъдими му нанасяли удари с ръце и крака, които попаднали в различни части на тялото на свидетеля А.. Целта на побоя била да го склонят да извърши желаните от тях действия на полово сношение и полово удовлетворение.

В един момент чули, че по вратата започнало да се хлопа и надзирателят - свидетелят Ц.О., който бил чул шум попитал: „Какво става?” Подсъдимият И. запушил устата на свидетеля А., а подсъдимият Х. отговорил: „Няма проблем. Разбрахме се.”

В резултат на нанесените множество удари съпротивата на свидетеля А. била сломена. Тогава подсъдимият Б.И. пристъпил към извършване на действия на полово удовлетворяване - съблякъл му потника, въпреки съпротивата на свидетеля А., започнал да го целува по гърба и след това го заставил да му прави орален секс. Свидетелят А. се страхувал, че ако откажел да го стори, ще последва нов побой и затова поставил е********** ч*** на подсъдимия И. в устата си. Подсъдимият И. бил легнал по гръб. След няколко минути му заповядал да седне на ч**** му, като преди това му събул панталоните и слипа. Отново под страх от побой и против волята си свидетелят А. изпълнил заповедта и осъществили полово сношение - „седнал” на е********** му ч*** и усетил остра болка в задния проход /а*****/ в резултат на сексуалното проникване. Подсъдимият И. го държал за кръста с двете си ръце и го натискал надолу и го повдигал нагоре. След няколко минути е******** в а**** на свидетеля А. и му казал: „Готов, свърших, ставай да се миеш”. Свидетелят А. се избърсал в бялата си хавлиена кърпа, облякъл се и отишъл до тоалетната, където бил придружен от подсъдимия И..

След това подсъдимият И. го дръпнал отново в т.нар. каре, където подсъдимият Х. го заставил да легне при него в леглото. Подсъдимият Х. го съблякъл и започнал да го целува по гърдите и задните части. След това го заставил той да го целува по същите части на тялото. След тези действия на полово удовлетворение подсъдимият Х. го заставил да му прави орален секс. Свидетелят А. сложил ч**** му в устата си. Тези действия на полово удовлетворение продължили до около 05:30 часа, когато подсъдимият Х. е******** в устата на свидетеля. Последният изплюл с******** течност в потника си и си избърсал лицето с него. След това свидетелят А. си легнал.

Около обяд на 01.01.2011г. съобщил за инцидента на свидетеля П. - заемащ длъжност „командир на отделение” към Затвора-Белене, който докладвал на дежурния главен надзирател - свидетелят М.М.. Последният разпоредил свидетелят А. да бъде преместен в зоната за повишена сигурност /ЗПС/.

С протокол за доброволно предаване от 03.01.2011г. П.А. предал на А.К. - разследващ полицай при РУП-Белене 1 бр. бял потник, мръсен, с петна по него; 1 бр. син слип, замърсен, скъсан.

От подсъдимите Г.Х. и Б.И. и от свидетелят П.А. с протокол за вземане на образци за сравнително изследване, бил взет биологичен материал - кръв и слюнка.

Видно от заключението на вещото лице по назначената съдебно-медицинска експертиза за изследване на петна от с***** е, че:

1. По предоставения за изследване мъжки потник, предаден на 03.01.2011г. с протокол за доброволно предаване в Затвора-Белене от л.св. П.А. с ЕГН **********, от изследваните две петна се установило наличието на слюнка и човешка с***** /от СМЕ №2/2011г./ По метода на Холцер в петната с***** и слюнка са доказани А антигени, т.е. лицето оставило с******* и слюнката е А секретор или с кръвногрупова принадлежност - А /бета/.

2. По предоставения за изследване тъмносин мъжки слип не се установило наличие на слюнка.

3. Лицето П.А. с ЕГН ********** е с кръвногрупова принадлежност - А /бета/ и е Несекретор, т.е. в своите секрети /пот, слюнка, с***** и др./ не отделя антигени.

4. Лицето Б.И. с ЕГН **********, е с кръвногрупова принадлежност - О /алфа, бета/ и е Несекретор, т.к. антигените генетично липсват.

5. Лицето Г.Х. с ЕГН **********, е с кръвногрупова принадлежност - А /бета/ и е А секретор, т.е. в своите секрети /пот, слюнка, с***** и др./ отделя антигени.

Видно от заключението на вещото лице по назначената съдебно-медицинска експертиза е, че:

1. По предоставения за изследване мъжки потник, предаден на 03.01.2011г. с протокол за доброволно предаване в Затвора-Белене от л.св. П.А. с ЕГН ********** се установило наличие на човешка с*****. По метода на Холцер в петната с***** са доказани А антигени, т.е. лицето оставило с******* е А секретор или с кръвногрупова принадлежност - А /бета/.

2. По предоставения за изследване тъмносин мъжки слип не се установило наличие на с*****.

3. Лицето П.А. с ЕГН ********** е с кръвногрупова принадлежност - А /бета/ и е Несекретор, т.е. в своите секрети /пот, слюнка, с***** и др./ не отделя антигени.

4. Лицето Б.И. с ЕГН **********, е с кръвногрупова принадлежност - О /алфа, бета/ и е Несекретор, т.к. антигените генетично липсват.

5. Лицето Г.Х. с ЕГН **********, е с кръвногрупова принадлежност - А /бета/ и е А секретор, т.е. в своите секрети /пот, слюнка, с***** и др./ отделя антигени.

Видно от заключението на вещото лице по назначената съдебно-медицинска експертиза е, че на 03 януари 2011г. при прегледа и освидетелстването на лицето П.А. на * г. от *, понастоящем лишен от свобода в Затвора-Белене се установило: хематом на клепачите на едното око, слабо изразени болезнени отоци на окосмената част на главата, кръвонасядания на неголяма площ в областта на горните крайници и гръдния кош, липса на травматични увреждания по и около задния проход /а****/. Уврежданията са резултат от тъпи травми и могат да се получат от удари с ръце, крака, дърпане, стискане, блъскане, както съобщава пострадалият. Давността на уврежданията е поне 2-3 денонощия и отговаря на съобщения от пострадалия срок на инцидента. Сами по себе си описаните травматични увреждания са причинили болки и страдания за срок около една седмица. Локализацията и морфологията на описаните травматични увреждания не са характерни за самоувреждане. По и около а**** не били установени следи от травматични увреждания /охлузвания, кръвонасядания, ранички, цепки, рагади/. От медицинска гледна точка това не изключва възможността за извършване на „а***** полов акт”, в срока който се съобщава.

От заключението на вещите лица по назначената комплексна съдебна психолого-психиатрична експертиза е видно, че подсъдимият Г.Х., с ЕГН ********** ***, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора-Белене страда от *. Заболяването е с неясно начало и давност, но възниква преди 2005г. Лечението на подсъдимия Г.Х. може да се провежда в условията на Затвора-Белене от специалист - психиатър. В състояние е правилно да възприема, да запаметява и да възпроизвежда факти от значение за разкриване на обективната истина в хода на наказателното производство. Към момента на криминализираното деяние е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Не съществува медицинска пречка да участва в наказателното производство.

С приемно-предавателен протокол от 18.01.2011г. А.К. - разследващ полицай при РУП-Белене предала на Н.П. *** следните веществени доказателства, а именно: 3 бр. пликове с иззета слюнка върху филтрираща хартия от 3 лица за сравнително изследване; 1 бр. потник; 1 бр. слип.

         Подсъдимите и защитникът им са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещите лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимите Г.Х. и Б.И. са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са се съгласили да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимите, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от тях самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Налице е извършено деяние. С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимите са осъществили от обективна и субективна страна състава на чл.157, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

Деянието е извършено от подсъдимите Г.Х. и Б.И.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимите са съзнавали общественоопасния характер на деянието, предвиждали са неговите общественоопасни последици и са искали настъпването на тези последици. Двамата са съзнавали, че извършват съответните действия: подсъдимият Б.И. е целял полово сношение и полово удовлетворение, а подсъдимият Г.Х. – целял полово удовлетворение. Съзнавали са, че извършват съответните действия с лице от същия пол, несъгласието на пострадалия да участва в такива действия, като за да постигнат целта си са употребили сила.

Причина за извършване на престъплението е неспазване на установения в страната правов ред, гарантиращ половата неприкосновеност и свободата на избор на полово общуване.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия Б.И. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието, изразеното разкаяние. Съдът взе предвид и съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на досъдебното и съдебно производство за разкриване на обективната истина. Като съобрази горното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при приложение разпоредбата на чл. 55 от НК, поради наличие на многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, при наличието на които и най – лекото предвидено в закона наказание ще се окаже несъразмерно тежко. Изложеното мотивира съда да наложи по отношение на Б.И. наказание лишаване от свобода под предвидения в закона минимум, а именно: една година и два месеца лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия Г.Х. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието, изразеното разкаяние. При индивидуализация на наказанието съдът съобрази и здравословното състояние на подсъдимия, както и съдействието, което е оказал Х. на органите на досъдебното и съдебното производство. И по отношение на този подсъдим съдът счита, че следва наказанието да бъде определено при условията на чл. 55 от НК. На основание изложеното съдът налага по отношение на Г.Х. наказание лишаване от свобода за срок от една година, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Следва приложените веществени доказателства:1 бр. мъжки потник и 1 бр. слип след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на собственика им П.А..

При този изход на делото следва подсъдимите да бъдат осъдени да заплатят направените деловодни разноски както следва: двамата подсъдими солидарно да заплатят сумата от 203.68 лв., а подсъдимият Г.Х. – направените деловодни разноски в размер на 325.10 лв.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: