Мотиви към Решение №62 от 01.07.2011г., постановено по н.а.х.д. №160/2011г. по описа на РС гр. Левски.

                  

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.Н.,***, ЕГН ********** от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.234в, ал.1 от НК, затова че на неустановен ден през месец октомври 2010г. в гр. Белене, обл. Плевен, *, осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителна система, с което създал условия за неотчитане на потребената вода.

 Обвиняемият Н. не се явява в с.з., същият е нередовно призован. Н. не е открит на адресите, известни на съда, поради което съдът му е назначил служебен защитник за разглеждане на делото в негово отсъствие.

За РП гр. Левски – редовно призовани, се явява представител. Становището на представителя на РП – Левски е, че деянието е безспорно установено. Налице са предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК и следва обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание глоба към минималния, предвиден в закона размер.

Назначеният служебен защитник счита, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК, като пледира на обвиняемия да му бъде наложено административно наказание глоба в минимален размер.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Н.Н. ***, ЕГН **********.

На 26.04.2011г. в гр. Белене служители на „В и К” гр. Плевен извършвали служебна проверка на абонати с прекъснати водомерни шахти. По този повод била извършена проверка на абонат №*, чието водоснабдяване било спряно през месец август 2010г. поради неплатени сметки Първо бил спрян водомерът посредством тапа, след което същият бил премахнат. По време на проверката било установено, че след спирателния кран на водопроводната тръба, която захранвала с вода от улицата, била монтирана пластмасова тръба ПВП, като посредством гумени муфи (гумени съединения), прикрепени с по 2 броя скоби е осъществено захващането и проводимост на водата. Тръбата ПВП била монтирана на мястото, определено за водомер, който водомер липсвал. Следвало трипътник с два броя отклонения. Тези отклонения водоснабдявали два броя сгради – едната жилищна, а другата – пристройка. В пристройката се ползвала вода в две помещения: първото помещение - баня с душ ½ цола на душа бил монтиран кран – чешма ½ цол. Кранът бил изпробван, като се установило, че тече вода по него. Второто помещение било кухня с чешма ½ цол, който също бил изпробван, като се установило, че по него тече вода. Жилищната сграда също било водоснабдена. Изпробвана била в кухнята чешма – ½ цол, по който също течала вода, но поради повреда в крана била поставена гумена тръба, захваната със скоба, а на тръбата – желязна тапа.

И в двете помещения проверката за ползване на вода била извършена от свидетеля Т. и свидетелката И. в присъствието на обвиняемия Н.. За констатираното нарушение е бил съставен констативен протокол, както и уведомени органите на РУП – Белене, пи което е започнало настоящото незабавно производство.

Така описаното неправомерно присъединяване е било извършено от обвиняемия Н.. По този начин и по описания механизъм обвиняемият Н. сам е извършил неправомерно присъединяване към водоснабдителна система на „М и К”, с което създал условия за непълно отчитане на потребената вода.

          Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №11/2011г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Н. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.234в, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до три години  и глоба до 10 000лв.

Престъплението е формално, като дори и да има причинени вреди, същите не са елемент от състава на престъплението, поради което и са несъставомерни.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият Н.Н. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Н..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Н.Н. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Н. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: