Мотиви към присъда №30/18.07.2011 г., постановена по НОХД №228 по описа за 2011 г. на Районен съд – гр.Левски

 

Срещу подсъдимия Т.Б. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 11.02.2011 г., в землището на гр.Левски, обл.Плевен, местността „Караман дол”, без редовно писмено позволително извозил от горския фонд 1 /един/ куб.метър дъбови дърва за огрев на стойност 60 лева, като деянието представлява маловажен случай.

Престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа повдигнатото обвинение срещу подсъдимия. Моли за осъдителна присъда, като определянето на наказанието по вид и размер от алтернативно предвидените три вида наказания в състава на извършеното престъпление, предоставя на преценката на съда.

            Подсъдимият Т.Б. разбира повдигнатото обвинение, признава вината си, съжалява за извършеното и моли съда да му наложи минимално по размер наказание глоба.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимият Т.Б. ***, с ЕГН **********.

            На 11.02.2011 г., подсъдимият отишъл с конската си каруца в местността „Караман дол”, находяща се в землището на гр.Левски /до ж.п. линията за гр.Свищов/, за да събира дърва за огрев. След като натоварил около един кубичен метър дърва, които били предварително нарязани с ръчен трион от други лица, си тръгнал към дома. По пътя бил спрян за проверка от служител при РУП – Левски – свидетелят М.М., който му поискал документ за произход на дървата, но подсъдимият не представил, тъй като нямал такъв. Свидетелят М. поканил Б. пред сградата на полицейското управление в града, където изчакали пристигането на горските надзиратели към ДГС – гр.Плевен: свидетелите Д.Д. и А.М.. При пристигането си на място констатирали, че намиращите се в каруцата на подсъдимия дърва за огрев са по вид - дъбови, без експедиционна горска марка и документ, доказващ произхода им, и в количество един кубичен метър, установено след измерването им с рулетка. За констатираното нарушение на Закона за горите, свидетелят М. съставил на Б. два акта за установяване на административно нарушение – за това, че дървата са без поставена експедиционна горска марка и за това, че се извозват без документ, доказващ произхода им. Вторият съставен акт на подсъдимия бил изпратен по компетентност на РП – Левски, като по случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на обвинителен акт срещу него за престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК.

Изложената фактическа обстановка се подкрепя от всички събрани по делото доказателства.

Видно от акт за установяване на административно нарушение №273/11.02.2011 г. е, че е съставен на подсъдимия за това, че на инкриминираната дата транспортирал с конска каруца от землището на гр.Левски един кубичен метър дъбови дърва за огрев, нарязани с моторен трион, без документ доказващ произхода им. Отразено е, че горното съставлява нарушение на чл.80 от ЗГ, както и, че е иззет и оставен на съхранение предмета на престъплението.

Изложените обстоятелства в акта, относно вида на описаните дърва за огрев /дъб/, тяхното количество /1 куб.м./ и мястото, откъдето са натоварени от подсъдимия, а именно от гора в землището на гр.Левски, местността „Караман дол”, представляваща част от държавния горски фонд, се установяват от показанията на разпитаните свидетелите М., Д. и М., които от една страна са последователни, логични и непротиворечиви, а от друга страна напълно кореспондират на дадените обясненията от подсъдимия в съдебно заседание, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

От приетото в съдебно заседание, като вярно и обективно заключение по съдебно – оценителна експертиза се установява, че стойността на предмета на престъплението по пазарни цени, към датата на извършване на деянието е в размер на 60 лева.

 От събраните по делото доказателства се установява по един безспорен и несъмнен начин, че Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1 от НК. С оглед минималното количеството на извозваните дърва за огрев, ниската му стойност и наличието на други смекчаващи вината и отговорността на подсъдимия обстоятелства, деянието представлява маловажен случай. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл и подсъдимият следва да носи наказателна отговорност.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до една година или прабация или глоба от сто до триста лева. При определяне вида и размера на наказанието на подсъдимия, съдът съобрази наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства. Като такива следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, ниската стойност на предмета на престъплението, тежкото му семейно положение - същият живее на семейни начала и полага грижи за едно дете, тежкото му имотно състояние – подсъдимият е безработен, като единствените постоянни доходи в семейството са в размер на една минимална работна заплата, осигурявани от съпругата му, както и изразеното съжаление за извършеното.

            Съдът, като отчете и наличието на едно отегчаващо вината и отговорността на Б. обстоятелство, а именно преходните му осъждания счита, следва да му бъде определено наказание пробация, което на основание чл.55, ал.1, т.2, б.”в” от НК да бъде заменено с наказание глоба в полза на държавата. Предвид причините за извършване на деянието от подсъдимия – за собствено отопление, поради липса на финансови средства за закупуване на дърва за огрев с тази цел през зимния, отоплителен сезон, съдът приема, че глоба в размер към минималния такъв, предвиден в закона за този вид наказание, а именно в размер на сто лева, ще способства в пълна степен за постигане целите на наказанието, визирани в разпоредбата на чл.36 от НК.

            На основание чл.235, ал.7 от НК, съдът е постановил отнемане на предмета на престъплението в полза на държавата.

            При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът е осъдил подсъдимия Т.Б. да заплати направените деловодни разноски в размер на 100 лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                               

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: