РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 22.08. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и втори  август 2012 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №341 по описа  за 2012  год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.М. ***, с ЕГН **********, за това, че на 11.03.2012 г., около 00:30 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Иван Асен ІІ”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №292/20.05.2011 г. на Началник РУП – Пордим, влязло в законна сила на 20.08.2011 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Форд *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Районна прокуратура – Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие излага съобжения за доказаност на извършеното деяние от събраните доказателства на досъдебното производство. Пледира М. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба в минимален размер.

Обвиняемият М. разбира обвинението, дава обяснения и се признава за виновен. Моли съда да му наложи минимално по размер административно наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Обвиняемият С.М. ***, ЕГН **********.

На 11.03.2012 г., около 00:30 часа, М. тръгнал с лек автомобил „Форд *” с рег. № *, от гр.Левски за с.Обнова, обл.Плевен, за да се види с приятелката си. С него пътувал и свидетелят Е.М.. Преминавайки по ул.”Цар Иван Асен ІІ”, спрял да зареди гориво от бензиностанция „Лукойл” в гр.Левски, обл.Плевен, след което продължил към селото. Видял се с приятелката си, а свидетелят М. с негови приятели, след което двамата се върнали в гр.Левски с автомобила, отново управляван от М.. Сутринта на 11.03.2012 г., обвиняемият бил извикан в РУП – Левски, където имало постъпил сигнал. След служебно извършени справки, че е управлявал МПС като неправоспособен и по отношение на него има влязло в законна сила наказателно постановление за същото деяние в едногодишен срок, свидетелят С. – служител в РУП – Левски, съставил на М. акт за установяване на административно нарушение на ЗДвП и по случая било образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Описаната по – горе фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства. Видно от акт за установяване на административно нарушение №190/11.03.2012 г. е, че на М. е съставен такъв за това, че на инкриминираната дата, час и място, управлявал посоченият лек автомобил, без свидетелство за управление на МПС - неправоспособен, с което виновно е нарушил чл.150 от ЗДвП.

Видно от приложеното по делото наказателно постановление №292/20.05.2011 г. на Началник РУППордим, влязло в законна сила на 20.08.2011 г. е, че на С.М. е наложено административно наказание глоба, за това, че е управлявал МПС, без да притежава свидетелство за управление на МПС - неправоспособен.

Видно от приложената по делото справка от Сектор КАТ при ОД на МВР - гр.Плевен е, че обвиняемият няма нито една регистрирана категория, няма отпечатано свидетелство.

 От приложените по делото писмени доказателство безспорно се установява, че М., след като е наказан по административен ред с влязло в законна сила наказателно постановление на 11.03.2012 г., за това, че е управлявал, като неправоспособен, в едногодишен срок от влизането му в законна сила на 20.08.2011 г., е извършил същото деяние, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан /видно от справката му за съдимост/ и не е освобождаван от наказателна отговорност, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид доброто процесуално поведение на М., признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото и най - вече тежкото му семейно и имотно състония /М. е безработен, без постоянни доходи, живее на семейни начала и полага грижи за детето си/, както и изразеното съжаление за извършеното. Предвид изложеното, наказанието му следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно административно наказание глоба в полза на държавата към минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК - глоба в размер на хиляда лева.

Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА С.М. ***, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 11.03.2012 г., около 00:30 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Иван Асен ІІ”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №292/20.05.2011 г. на Началник РУП – Пордим, влязло в законна сила на 20.08.2011 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Форд *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

На основание чл.78а от НК ОСВОБОЖДАВА С.М. ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

На основание чл.78а от НК НАЛАГА НА С.М. административно наказание глоба в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                          

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: