РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 04.06. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и втори май 2013 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №156 по описа за 2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Г.К. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №11011493/22.02.2013 г. на Директор на Агенцията за държавна финансова инспекция – гр.София.

            Жалбоподателят твърди, че наказателното постановление е издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и в противоречие с материалния закон, довели до нарушаване на правото му на защита. Излага съображения и по същество на спора в смисъл, че не е извършил вмененото му нарушение. Твърди, че са нарушени принципите, формулирани в разпоредбите на чл.2, ал.1, чл.3 и чл.32, ал.1 от ЗАНН, тъй като Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, въз основа на която е ангажирана отговорността му, е отменена с ПМС №38/23.02.2012 г., влязло в сила не само преди издаване на заповедта за започване на проверка от контролните органи, но и преди да бъде съставен против него акта за установяване на административно нарушение. В тази връзка сочи, че липсва нормативен акт, който да е заместил отменената наредба и да действа с обратна сила спрямо нарушители, извършили нарушения по отменения закон.

            Жалбата се поддържа в съдебно заседание лично от жалбоподателя. На изложените в нея основания моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

               Ответната страна по жалбата, чрез процесуалния си представител – юк Т., моли съда да потвърди издаденото против К. наказателно постановление. Излага съображения, че в хода на административно – наказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалния и материалния закон. В тази насока счита, че макар и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки да е отменена, считано от 26.02.2012 г., то урежданата с нея материя е изцяло пренесена в Закона за обществените поръчки, като всички задължения на възложителя по отменената наредба са и задължения по специалния закон. Отделно от това твърди, че при неизпълнението им в Закона за обществените поръчки са предвидени санкционни разпоредби, които са в много по – високи максимум и минимум, отколкото предвидените за нарушения по наредбата. По същество на спора взема отношение относно последиците от сключване на договор с изпълнител на поръчката, без да се изчака влизането в законна сила на определението на ВАС, с което е отказано налагането на временна мярка: спиране на процедурата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

            Разгледана по същество, жалбата е основателна.

            Административно – наказателното производство против Г.К. е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №11011493/25.09.2012 г., от компетентно длъжностно лице към АДФИ, за това, че в качеството си на * и възложител на обществени поръчки по смисъла на чл.7, ал.1 от Закона за обществените поръчки, на 19.07.2010 г., в * е сключил договор с „В.” ЕАД – * за възлагане на малка обществена поръчка с предмет: „Доставка на 190 броя контейнера тип „Бобър” и 500 броя кофи тип „Мева” за нуждите на *”, преди влизане в сила на окончателно Определение №11064 от 29.09.2010 г. на Върховния административен съд, с което се отхвърля искането на „Р.” ООД – *, за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на цитираната обществена поръчка.

Посочена е като виновно нарушена от К. разпоредбата на чл.31, ал.4 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки /обнародвана в ДВ, бр.84/2004 г., изм. ДВ, бр.53/2006 г./. Актът е връчен лично на жалбоподателя, срещу подпис. Последният е депозирал общо възражение пред наказващият орган за съставените против него 26 броя актове, в качеството му на *, ***, за нарушения при провеждането на пет процедури за обществени поръчки в общината през 2010 г.

Въз основа на направените констатации в акта, административно – наказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление, с което на Г.К., на основание чл.65 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, във вр. с чл.32, ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.66, ал.2 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Заповед №ЗМФ-450/10.04.2012 г. на министъра на финансите, е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева, за нарушение на чл.31, ал.4 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Съдът констатира, че образуваното административно – наказателното производство против жалбоподателя е опорочено още в неговата начална фаза, чрез допускане на съществени нарушения на процесуалните правила, уредени с императивни правни норми в ЗАНН.

Към датата на  съставяне на акта за установяване на административно нарушение - 25.09.2012 г., описаната Наредба за възлагане на малки обществени поръчки е отменена с ПМС №38/23.02.2012 г., считано от 26.02.2012 г. Въпреки това, разпоредба от този несъществуващ вече подзаконов нормативен акт е посочена като виновно нарушена от К.. Вярно е, че съгласно чл.3, ал.1 от ЗАНН за всяко административно нарушение се прилага нормативния акт, който е бил в сила по време на извършването му. Но факта, че към датата на деянието – 19.07.2010 г. наредбата е била действаща, това не я прави приложима към нарушение, констатирано след нейната отмяна. Тъкмо обратното, приложението й е довело до съставяне на акт при грубо нарушаване на принципа за законоустановеност на нарушенията, формулиран в разпоредбата на чл.2, ал.1, във вр. с чл.32 от ЗАНН.

Констатираното съществено нарушение на процесуалните правила при съставяне на акта е допуснато и при издаване на обжалваното наказателно постановление. Видно от същото е, че административното наказание глоба е наложено на жалбоподателя на основание разпоредба от същата, вече отменена Наредба за възлагане на малки обществени поръчки. Следователно и към датата на издаване на санкционния акт – 22.02.2013 г., съответно датата на налагане на санкцията, наредбата не е съществувала и основанието за санкционирането на жалбоподателя е отпаднало. В този смисъл е правно необосновано направеното възражение от процесуалния представител на ответната страна, че уредбата регулираща малките обществени поръчки е отнесена вече в ЗОП. С наказателното постановление санкцията не е наложена по действащия ЗОП, а на основание отменения подзаконов нормативен акт. Това от своя страна е довело до издаване на санкционния акт при грубо нарушаване на принципа за законоустановеност и на наказанията, формулиран в разпоредбата на чл.2, ал.1, във вр. с чл.32 от ЗАНН. В тази връзка, макар и безпредметно да се коментира, правно необосновано се явява и направеното възражение от процесуалния представител на ответната страна в смисъл, че жалбоподателят е едва ли не по – благоприятно третиран, предвид факта, че при неизпълнение на задължение по ЗОП са предвидени санкционни разпоредби в много по – високи максимум и минимум, отколкото предвидените за същите нарушения по отменената наредба. В тази връзка отново следва да се отбележи, че с наказателното постановление санкцията не е наложена по действащия ЗОП. Но дори и да беше процедирал наказващият орган по този начин, по аргумент от чл.3, ал.2 от ЗАНН, последващи нормативни разпоредби са приложими, но само ако сред тях има такива, които се явяват по – благоприятни за нарушителя. В конкретния случай очевидно не се касае за такива.  

Констатираните по – горе пороци, допуснати в хода на административно – наказателното производство не могат да бъдат преодолени или поправени от съда и същевременно са пречка за произнасяне по същество на спора. Те са довели до накърняване правото на защита на наказаното лице до степен последното да не може да разбере в извършването на какво точно нарушение е обвинен, поради което съставляват самостоятелни основания за цялостна отмяна на издаденото наказателно постановление, като неправилно и незаконосъобразно.

            Водим от горните мотиви, съдът

                                              

                                Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №11011493/22.02.2013 г. на Директор на Агенцията за държавна финансова инспекция – гр.София, с което на Г.К. ***, с ЕГН **********,  в качеството му на * и възложител на малки обществени поръчки по смисъла на чл.7, ал.1 от ЗОП, е наложено на основание чл.65 от НВМОП, във вр. с чл.32, ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.66, ал.2 от НВМОП и Заповед №ЗМФ-450/10.04.2012 г. на министъра на финансите, административно наказание глоба в размер на 100 лева, за нарушение на чл.31, ал.4 от НВМОП, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

 

 

       РАЙОНЕН СЪДИЯ: