Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _18.07._ 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

         

Левченски районен съд в съдебно заседание на _осемнадесети юни_ две хиляди и тринадесета година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №_196_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

       

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Д.Д. ***, ЕГН ********** против НП №106/17.04.2013г., на началник група ОП в РУП п ри ОДМВР - Плевен.

          В жалбата се твърди, че на основание чл. 175, ал.1 т.4 от ЗДвП на Д.Д. е наложено наказание „глоба” в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, като счита, че същото е незаконосъобразно.

          Моли съда да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

          В съдебно заседание жалбоподателят чрез процесуалния си представител  поддържа жалбата и моли съда ако прецени, че са налице условията да отмени като незаконосъобразно обжалваното  наказателно постановление. Прави алтернативно искане ако съдът не  отмени изцяло обжалваното наказателно постановление, да го измени, като намали размера на наказанието в предвидения в закона минимум.  

          За административно-наказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна, поради което наказателното постановление следва да бъде изменено, като бъдат намалени наложените наказания.

          Видно от представените по делото доказателства е, че на 20.03.2013г. против жалбоподателя Д.Д. е съставен АУАН за това, че на същата дата в 14:55ч. в гр. Левски управлява лек автомобил „Мерцедес”, като не спира на подаден сигнал със стоп-палка от униформен служител по образец, с което е нарушил чл.103 от ЗДвП.

По делото е представено и обжалваното наказателно постановление №106/17.04.2013г., издадено от началник група ОП в РУП при ОДМВР - Плевен, видно от което е, че за извършеното нарушение на  Д.Д. е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП на жалбоподателя му е наложена глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

От показанията на разпитаните свидетели – служители в РУП - Левски се установява, че на посочената в акта дата са изпълнявали служебните си задължения. Около 14:55 часа свидетелят М. е подал сигнал със стоп палка, като сигналът е бил възприет от жалбоподателя, но вместо да спре, последният е ускорил движението си. Свидетелите са посетили къщата, в която живее нарушителят, уведомили са баща му и същия ден са му съставили акт за установяване на административно нарушение. Според показанията на свидетелите жалбоподателят не се е държал агресивно, изразил е съжаление. Извинение е поднесъл дори и бащата на Д..

Показанията на свидетелите са последователни, логични, вътрешно непротиворечиви, дадени въз основа на непосредствени възприятия на фактите и съответстващи на представените по делото писмени доказателства.

По изложените съображения съдът кредитира показанията на свидетелите М. и Т. като достоверни.

          Наказателното постановление е издадено от компетентен орган, в изпълнение на функциите му, като в него се съдържат всички изискуеми от закона реквизити.

          По делото е безспорно установено, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение. Управлявал е моторно превозно средство и не е спрял на подаден сигнал със стоп палка по образец от полицейски служител. Водачът е възприел сигнала, но въпреки това не е изпълнил полицейското разпореждане, а е продължил движението си.

Съдът счита, че при съставяне на акта и наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да водят до отмяна на последното.

Размерът на наказанието обаче не е съобразен с тежестта на нарушението. Жалбоподателят е в млада възраст, с добри характеристични данни. Изразил е съжаление и разкаяние по време на съставяне на АУАН, в какъвто смисъл са показанията на водените от негова страна свидетели. От деянието не са настъпили общественоопасни последици. Предвид изложеното съдът счита, че наказанията, наложени на Д. на основание чл. 175, ал.1,т.4 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца следва да бъдат определени към минималния предвиден в закона размер, като следва да бъде намален размера на глобата на 50 лв., а лишаването от правоуправление – за срок от един месец.

На основание изложеното, съдът

 

РЕШИ:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ наказателно постановление №106/17.04.2013г., на началник група ОП в РУП при ОДМВР – Плевен, с което на Д.Д. ***, ЕГН **********, на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП е наложена глоба в размер на ДВЕСТА ЛЕВА и лишаване от право да управлява МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, като НАМАЛЯВА размера на глобата от 200 лв. на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА и срока на лишаване от право да управлява МПС от 6 месеца на ЕДИН МЕСЕЦ.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                           СЪДИЯ: