РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,  24.07. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на                         двадесет и четвърти юли 2013 г. в състав:

         

Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                  Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря В.Д. и прокурора Цветомир Папурков, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № 290 по описа  за 2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

На основание данните по делото и закона, съдът

 

                                                  Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Г.Г., ***, ЕГН********** за ВИНОВЕН в това, че на 12.02.2013 г., в гр.Левски, обл.Плевен, около 02.10 ч. , по ул.”Лазар Станев”, управлявал МПС лек автомобил, „Ауде *”, с рег.№ *, собственост на В.В. от ***, без съответно свидетелство да управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, наложено с НП №392/10.07.2012 г. на Началник Група „ОП” в РУП – Левски при ОД на МВР – Плевен, влязло в законна сила на 13.08.2012 г., поради което и на основание чл.78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА  ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на Г.Г. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

МОТИВИ към Решение №84 от 24.07.2013 г., постановено по н.а.х.д. №290/2013 г. по описа на Районен съд – гр.Левски.

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Г.Г. ***, ЕГН **********, за това, че на 12.02.2013 г., в гр.Левски, обл.Плевен, около 02.10 ч. , по ул.”Лазар Станев”, управлявал МПС лек автомобил, „Ауди *”, с рег.№ *, собственост на В.В. от ***, без съответно свидетелство да управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, наложено му с НП №392/10.07.2012 г. на Началник Група „ОП” при РУП – Левски при ОД на МВР – Плевен, влязло в сила на 13.08.2012 г.

Престъпление по чл.343 в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Представителят на РП – Левски, след приключване на съдебното следствие, поддържа внесеното предложение. Излага доводи, че обвинението за извършено престъпно деяние от Г. се установява от събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства. Моли съда да го освободи от наказателна отговорност с налагане на административно наказание в справедлив размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

На 12.02.2013 г., служители при РУП – Левски: свидетелите В.Т. и В.П., изпълнявали служебните си задължение по предварително утвърден работен график на територията на Община – Левски. Около 02.10 часа, при обход на маршрут със служебния автомобил на ул.”Лазар Станев”, спрели за проверка водача на процесния автомобил, който се движел по ул.”Лазар Станев”.

В хода на проверката, полицейските служители установили самоличността на водача – Г.Г. ***. Поискали от Г. свидетелство за управление на МПС, като същият заявил, че няма, тъй като през 2011 г. го е изгубил. При извършена служебна проверка в информационните масиви на МВР се установило, че по отношение на Г. е издавано свидетелство за управление на МПС през 2009 г., но същото е било обявено за невалидно, поради изгубването му, за което обстоятелство имал издаден акт и съответно влязло в сила НП. Било установено още, че водачът е неправоспособен, тъй като е загубил всичките си контролни точки. За констатираното нарушение, свидетелят Т. му съставил акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП №38/12.02.2013 г. Като свидетел при съставяне на акта се подписал свидетеля В.П..

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства. Видно от акт за установяване на административно нарушение №38/12.02.2013 г. е, че такъв е съставен против обвиняемия за това, че на посочените дата, час и място управлява процесния лек автомобил, марка „Ауди *”, без свидетелство за управление на МПС, като неправоспособен.

За същото деяние – за това, че управлява МПС като неправоспособен, обвиняемият е наказан с наказателно постановление №392/.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 13.08.2012 г. Видно от справката за нарушител от региона, издадена от Сектор КАТ – ОДП – гр.Плевен е, че Г.Г. *** е с издадено свидетелство за управление на МПС от 2009 г., но е загубил всичките си контролни точки получени на 19.12.2009 г. и му остават минус четири контролни точки.

Обвинението се подкрепя и от показанията на разпитаните на досъдебното производство в качеството на свидетели полицейски служители: В.Т. и В.П., както и от другите приложени писмени доказателства по делото.

Предвид гореизложеното, и предвид обстоятелството, че от събраните по делото доказателства се установява по безспорен и несъмнен начин, че Г. е извършил престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, съдът го е признал за виновен и го е освободил от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Г. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията по чл.78а, ал.1 от НК.

При определяне размера на административното наказание, което следва да се наложи на обвиняемия, съдът съобрази превеса на смекчаващите вината и отговорността му обстоятелства. Като такива следва да се отчетат признанието на вината от негова страна, указаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, както и тежкото му имотно състояние, а именно същият е безработен и без постоянни доходи. При това положение по отношение на Г. следва да бъде наложено глоба в полза на държавата в минимален размер, а именно в размер на 1000 лв.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.                           

                                                

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: