Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, 13.08.2013 г.

 

          ЛЕВЧЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, първи граждански състав, в публичното заседание на тринадесети август 2013 г. в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря Р.П. и в присъствие на прокурора…, като разгледа докладваното от съдия Панчева Н.А.Х.Д. №332 по описа за 2013 г. по описа на РС – Левски, за да се произнесе, съобрази следното:

 

          Производството е по реда на УБДХ.

Акт за констатиране на дребно хулиганство е съставен на 12.08.2013 г. от П.П., * при РУП-Белене, срещу Р.М., ***, ЕГН **********, за това, че на 12.08.2013 г. около 14:30 часа в гр.Белене, на ул.”България” №45, е извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на неприлични изрази на висок тон - закани за уволнение, на публично място в бар ”Класик” на ЕТ „А.”***, към орган на властта – * в РУП - Белене П.П., като с държанието си и поведението си нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, а е нарушение по чл.1 от УБДХ.

За РУП – Белене не се явява Началникът, не се представлява.

Нарушителят Р.М. – доведен от органите на МВР – лично, не се представлява.

РП-Левски – уведомена по телефона – не се явява представител.

          Съдът като съобрази събраните по делото доказателства, обясненията дадени от нарушителя в с.з., показанията на разпитаните свидетели, намира за установено  следното от фактическа страна:

Р.М. ***, ЕГН **********.

М. е безработен, като получава социални помощи от Дирекция „Социално подпомагане” Белене. Повечето от свободното си време прекарвал в питейни заведения на *. Имал трудова заетост по временната заетост, осъществявана от ДСП – Белене, само за 5 дни от месеца. Същият има трайно установено негативно отношение към своите близки, за което бил многократно наказван по ЗЗДН. Налагани му били наказания, различни по размер и вид, които не го поправили и превъзпитали.

На 12.08.2013г. М. сутринта изпълнявал задълженията си към Община Белене по програмата за временна заетост. Около обяд същият седнал в заведение, намиращо се на ул.”България” срещу РУП – Белене. Заедно със свидетеля К. започнали да пият ракия. Употребили значително количество алкохол. Алкохолната употреба повлияла на емоционално волевите задръжки на М. и същият имал външно изразени белези на човек, злоупотребил с алкохол - станал агресивен, раздразнителен, скандален. по това време и на това място, около 14:00 – 14:20 часа полицейският служител П., който работи в РУП – Белене, което се намирало срещу заведение „Класик”, минал през пешеходната алея към РУП. Забелязал, движейки се по алеята, че на маса в заведението седели Р.М. и Д.К.. Когато приближил заведението, без какъвто и да е повод М. се нахвърлил към него с думите: „Искаш ли да те уволня?” Полицейският служител погледнал М. учуден от поведението му и М. го посочил с ръка и отново извикал силно: „Искаш ли да те уволня?”. Намиращият се на масата до него Д.К. направил опит да възпре М., помолил го да преустанови заканите си по адрес на нищо непредизвикалия го полицай П., но М. не преустановил това си поведение и продължил да се държи скандално, като говорил на висок глас, дърпал се, държал се грубо, провокативно, скандално. На съседните маси в заведението имало и други посетители. На маса до М. седял С.Н. с компания. На друга маса в близост до тях имало гражданка, която обядвала. На останалите маси се намирал и други посетители на заведението. Масите на питейното заведение „Класик” били разположени и на тротоара, пред заведението, в близост до уличното платно и пешеходната алея, намираща се между РУП-Белене и заведението „Класик”. Свидетели на това поведение на М. станали потърпевшият полицай П., намиращите се на улицата и пешеходната алея граждани и посетителите на заведението. Свидетелят К. направил опити да успокои нарушителя ида преустанови това си поведение, но нарушителят М. не преустановил с грубия тон и продължил на висок глас да произнася думите: „Ще те уволня! Искаш ли да те уволня?” Тези реплики нарушителят М. отправил към полицейския служител П. в присъствието на намиращите се в заведението други граждани и на минаващите по улицата такива, тъй като масите по това времена годината и този час били изнесени на тротоара пред заведението. Без да е провокиран по някакъв начин с думи или действия нарушителят М., въпреки намесата на приятеля му – св. К., продължил със заканите по адрес на полицейския служител П., като изрекъл неколкократно заканата: „Искаш ли да те уволня?” на висок глас, с груб тон.

Свидетели на това поведение на нарушителя М. станали намиращите се в заведението клиенти на последното, гражданите, минаващи в този момент на ул. „България” и обектът на посегателството върху неговата личност – * П.П.. При това с нищо не предизвикано от полицейския служител агресивно, грубо, арогантно поведение на М., полицейският служител П. вдигнал ръце и помолил учтиво М. да го придружи до полицейския участък. Вместо да преустанови неприличното си поведение, М. започнал да се държи агресивно, арогантно, грубо, скандално, да говори на висок тон, да сипе закани срещу П., като непреставал да изрича думите: „Искаш ли да те уволня? Ще те уволня!” Това поведение било преустановено след като полицейският служител П. заявил на М., че ще извика полицейски патрул, за да преустанови неприличното си и скандално поведение. След това нарушителят М. тръгнал с П. към РУП – Белене.

Нарушителят и полицейският служител П. се явили в полицейското управление, като за случилото се П. написал докладна до главен разследващ полицай, началник на отдел ДП на ОД на МВР Плевен, която била заведена под №6357/12.08.2013г. на РУП - Белене. Началникът на РУП – Белене наредил незабавна проверка. * на група ООРТП при РУП гр.Белене - П.П. извършил проверка незабавно по повод докладната записка.

Държанието и поведението на нарушителя били окачествени като нарушение на обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята ниска степен на обществена опасност началникът на РУП – Белене преценил, че те не представляват престъпление по чл.325 от НК, поради което не било образувано ЗМ, а приел, че е нарушение по чл.1 от УБДХ и разпоредил да бъде съставен АУАН на М..

Горната фактическа обстановка се установява от подписания без възражения АУАН №1/12.08.2013г., докладна записка №6357/12.08.2013г., заповед №10/13.08.2013г., сведения от Д.К., С.Н., обяснение от Р.М., приложени към справка с рег. №6359/13.08.2013г. на РУП Белене и показанията на разпитаните свидетели.

От приложения АУАН №1/12.08.2013г. се установява, че същият е съставен на 12.08.2013г. около 14:30 часа от полицейски служител при РУП – Белене, връчен на нарушителя и подписан от него без възражение. Актът съдържа всички реквизити и представлява годно доказателствено средство за отразените в него факти и обстоятелства.

От справка за съдимост №339/13.08.2013г. на РС-Левски се установява, че Р.М. е осъждан многократно, като са му наложени наказания по н.о.х.д.№43/2000г., №521/2010г., №129/2012г., №277/2012г., №268/2012г., №123/2013г., като в момента на извършване на административното нарушение същият търпи присъда „пробация” по н.о.х.д. №123/2013г.

От показанията на разпитаните свидетели П., К. и Н. се установява, че на 12.08.2013 г. около обяд за времето между 11:00 – 15:00 часа в гр.Белене, на ул.”България” №45 нарушителят М., заедно със свидетелите Д.К. и С.Н. са се намирали в питейно заведение в гр.Белене – бар „Класик”, находящ се на ул.”България” №45, собственост на А.П.. Нарушителят М. и свидетелят К. седели на една маса, на съседна до тях маса седял С.Н., заедно с други свои приятели. По същото време и на същото място в това заведение на маси имало и други граждани, които били клиенти на заведението. В близост до масите на нарушителя и свидетелите се намирала и непозната за всички тях *, която обядвала и други посетители, които консумирали. Нарушителят и свидетелят К. консумирали гроздова ракия от 11:00 часа и били алкохолно опиянени. Заведението се намирало на центъра на гр.Белене, срещу полицейското управление. Тази улица и пешеходната зона около нея била оживена. По нея се движили граждани по това време на деня. Около 14:30 часа на улицата се появил * П.П.. При вида на полицейския служител, без какъвто и да е повод или провокация от негова страна, нарушителят Р.М. насочил ръката си срещу полицая и започнал да вика на висок глас: „Аз теб ще те уволня!” Свидетелят К. направил опити да успокои нарушителя ида преустанови това си поведение, но нарушителят М. не преустановил с грубия тон и продължил на висок глас да произнася думите: „Ще те уволня! Искаш ли да те уволня?” Тези реплики нарушителят М. отправил към полицейския служител П. в присъствието на намиращите се в заведението други граждани и на минаващите по улицата такива, тъй като масите по това времена годината и този час били изнесени на тротоара пред заведението. Без да е провокиран по някакъв начин с думи или действия нарушителят М., въпреки намесата на приятеля му – св. К., продължил със заканите по адрес на полицейския служител П., като изрекъл неколкократно заканата: „Искаш ли да те уволня?” на висок глас, с груб тон. Съдът напълно кредитира показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели, тъй като те са логични, непротиворечиви и се подкрепят и от останалите събрани поделото писмени доказателства, дадени са от непредубедени лица.

М. извършил проявата си на публично място – на главната улица на гр.Белене в питейно заведение. Поведението си изразяващо се в действия и думи, описано по-горе, същият извършил пред повече хора - свидетели на това поведение на нарушителя М. станали намиращите се в заведението клиенти на последното, гражданите, минаващи в този момент на ул. „България”. Тези си действия, изразяващи се в оскърбително отношение и държание, М. извършил към лице, представляващо органите на властта - обектът на посегателството му, била личността на старши разследващ полицай П.П.. Ето защо съдът намира, че с това си поведение М. напълно е осъществил състава на административното нарушение „дребно хулиганство”, тъй като е осъществил от обективна и субективна страна всички негови белези. Налице е непристойна проява, изразяваща се в ругатни, нанесена на публично място и оскърбително отношение и държание към орган на властта, с което е скандализиран общественият ред и спокойствие и приема, че М. е извършил проява на дребно хулиганство по смисъл на чл.1, ал.2 от УБДХ.

При така установеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира, че с поведението си М. е извършил непристойна проява, изразена в употреба на ругатни и други неприлични изрази на публично място, пред повече хора, в оскърбително отношение към орган на властта – старши полицейски служител П., с които прояви е нарушил обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасното не представлява престъпление по чл.325 от НК, а представлява нарушение по чл.1, ал.2 от УБДХ. Нарушението е извършено на 12.08.2013г. в 14:30 часа, като искането е внесено в законноустановения 24-часов срок, поради което съдът намира, че то е направено своевременно при спазени законови изисквания.

Съдът намира, че в АУАН №1/12.08.2013г. правилно е отразено поведението на нарушителя и окачествено като дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, тъй като с действията си, посочени в акт №1/12.08.2013 г. е нарушил обществения ред и спокойствие, като поради своята по-ниска степен на обществена опасност деянието не представлява престъпление по чл.325 от НК.

При индивидуализацията на наказанието съдът съобрази от една страна интензивността на хулиганските действия на нарушителя Р.М., от друга факта, че нарушителят е осъждан неколкократно за престъпления против обществения ред и спокойствие за престъпление по чл.325, ал.2 - грубо хулиганство, за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, както и че са му налагани разнообразни по вид наказания, вариращи от  „глоба”, през „пробация” до „лишаване от свобода”, в различни размери и периоди, намира че се касае до личност с висока степен налична обществена опасност, тъй като налаганите наказания не са поправили и превъзпитали нарушителя, намира че на нарушителя следва да бъде наложено съответно на непристойната проява наказание. На същия следва да бъде наложено административно наказание по първото предложение на чл.1, ал.1, т.1, визирано като „Задържане в структурно звено на МВР”. Наказание административно посочено като „глоба” в размер от 100 до 500 лв., не би изиграло превъзпитателна функция по отношение на нарушителя М., тъй като за грубо хулиганство същият вече е осъждан на „глоба” в размер на 150 лв. и този вид наказание с оглед обществената опасност на дееца, е неподходящо. С оглед високата обществена опасност на дееца съдът намира, че на същия следва да се определят по размер 5 /пет/ денонощия „задържане в структурно звено на МВР”. По-висок размер не би способствал за постигане целите на наказанието и за поправяне на дееца.

Съдът намира, че така определеното наказание би способствало за постигане на целите, както на личната, така и на генералната превенция. Налагането на наказание “Задържане в структурното звено на МВР” отговаря на обществената опасност на деянието и дееца.

Следва съгласно задължения по чл.9 от УБДХ да бъде съобщено за наложеното наказание на Началника на РУП - Белене, който следва да изпълни съдебното решение, на Кмета на Община Белене, ДСП - Белене, БТ - Белене и на пробационната служба, тъй като в момента нарушителят М. търпи наказание „пробация” за срок от шест месеца по н.о.х.д. №123/2013г., в сила от 21.03.2013г., за сведение и изпълнение.

Водим от горното, съдът

                                     

Р Е Ш И :

 

НАЛАГА на основание чл.6, б.”а”, във вр. с чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ на Р.М., ***, ЕГН **********, за това, че на 12.08.2013 г. около 14:30 часа в гр.Белене, на ул.”България” №45 е извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на неприлични изрази на висок тон, закани за уволнение, на публично място в бар ”Класик” на ЕТ „А.”***, към орган на властта – * в РУП - Белене П.П., като с държанието си и поведението си нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, а е нарушение по чл.1 от УБДХ. – административно наказание „Задържане в структурно звено на МВР” за срок от 5 /пет/ денонощия.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред съответния окръжен съд, като жалбата не спира изпълнението.

Препис от решението да се изпрати до Началника на РУП –Белене за изпълнение.

На основание чл.9 от УБДХ препис от решението да се изпрати на Кмета на Община – Белене, на Директора на Дирекция „Социално подпомагане”, „Бюро по труда” гр.Белене и пробационна служба за сведение и изпълнение.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: