МОТИВИ по НОХД № 337/2013 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия И.К. *** е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 14.08.2013г. в гр.Левски, обл.Плевен, на кръстовището на улиците „Н. Вапцаров” и „Шипка” в 15:50 часа, управлявал МПС – лек автомобил „Фолксваген *” с номер на рама *, (бракуван), като си служил с контролни знаци – рег. табели № *, издадени за друго МПС – лек автомобил „Фолксваген *” с номер на рама *, собственост на Д.Ц., ЕГН ********** – престъпление по чл.345 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен, да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание глоба в размер на 300 лв.

Подсъдимият се признава за виновен. Съжалява и изразява съгласие с предложеното от прокурора.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият И.К. ***, ЕГН **********

На 14.08.2013 г. Л.Д. бил с косачката на нивата, където спукал гума. Той се обадил на К. по телефона да отиде и да му помогне. К. отишъл в базата, в която св. Д. си държи машините и взел автомобила на Д., отишъл на полето и му помогнал да сменят спуканата гума, която след това трябвало да се ремонтира. Натоварил с помощта на св. Д. гумата в автомобила на Д., който бил бракуван и на който Д. преди това бил поставил намерени от него регистрационни табели и К., управлявайки автомобила отишъл в гр. Левски при майстор, който да ремонтира спуканата гума. На кръстовището на улиците „Н. Вапцаров” и „Шипка” в гр. Левски в 15:50 часа К. бил спрян за проверка от служители на РУП Левски, които  заедно с К. посетили ПУ в гр. Левски и след извършване на съответната проверка, установили, че К. управлявал МПС – лек автомобил „Фолксваген *” с номер на рама *, (бракуван), като на същото били поставени регистрационни табели с № *, издадени за друго МПС – лек автомобил „Фолксваген *” с номер на рама *, собственост на Д.Ц., ЕГН **********. След установяване на горното, св. В.С. съставил АУАН на К., а в последствие започнало и настоящото производство.

          Изложената фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, свидетелските показания и представените по делото веществени и писмени доказателства.

Деянието, извършено от подсъдимия, следва да се квалифицира като престъпление по чл. 345 от НК. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е знаел предварително, че поставените на автомобила рег. табели не са издадени за този автомобил, но въпреки това е използвал автомобила, като си е послужил с тези контролни знаци /регистрационни табели/, издадени за друго МПС.

За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или глоба  от 100 до 300 лв.

В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди, деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел 4, глава 8 от НК, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване на К. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Съдът, съобразявайки разпоредбата на чл. 78а ал.1 от НК която предвижда минимален размер от 1000 лв. на глобата, която се налага като административно наказание, както и разпоредбата на ал. 5 на чл. 78а от НК, съгласно която размера на глобата не може да надвишава размера на глобата предвидена  в съответния състав за извършеното престъпление, намира, че по отношение на К. следва да бъде наложена максималната предвидена в разпоредбата на чл. 345 от НК глоба, а именно глоба в размер на 300 лв.

По отношение на  веществените доказателства – 2 бр. регистрационни табели с № *, съдът е постановил след влизане на присъдата в законна сила да се върнат на ПП КАТ при ОД на МВР гр. Варна.

По делото няма данни да са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

Воден от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                               

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: