РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,   13.09.    2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _тринадесети септември_ две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

    ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н..дело №_258_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

        В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против А.Б. *** за това, че на 12.09.2014 г.,  около 20 часа в с.Кулина вода, извършил непристойни действия, изразяващи се в отправяне на закана с убийство към В.П. от ***.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. В съдебно заседание са разпитани двама свидетели.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 12.09.2014 г., около 18,30 часа свидетелите Р. и Д., които изпълнявали служебните си задължения като служители на РУП-Белене, посетили с.Кулина вода, във връзка с възникнал битов скандал. При пристигането си на място установили, че скандалът е възникнал между Б. и неговия зет – В.П., който впоследствие бил прераснал в побой между тях. В резултат на случилото се А.Б. и неговата сестра П.Т. решили да напуснат дома на В.П. и за да не се задълбочи конфликта между тях, Р. и Д. останали при изнасянето на багажа на Б. и сестра му. Били предупредени, че не следва да се саморазправят, да се обиждат и заплашват, но въпреки това Б. отправил обидни думи и заплахи по адрес на П., че ще се върне и ще го убие. След стореното от Б., на същия били поставени белезници, за да бъде отведен в РУП-Белене. При влизането му в полицейската кола, Б. започнал да отправя заплахи и по отношение на Р., че „ще види той, ще го уволни” и др. от този род. След отвеждането на Б. в РУП-Белене, по отношение на него били предприети съответните действия „задържане за 24 часа” във връзка с осъщественото от него дребно хулиганство. Били снети писмени сведения, а на 13.09.2014 г. на А.Б. бил съставен акт по УБДХ.    

         Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели, представената преписка и признанията на нарушителя.

Показанията на свидетелите си кореспондират, няма налице противоречие с обясненията им, дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ и съдът им дава вяра. Свидетелите не са заинтересовани от изхода на делото.

         С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че на 12.09.2014 г., около 20 часа в с.Кулина вода, община Белене, А.Б. е извършил с действията си акт на дребно хулиганство, за което следва да бъде наказан по реда на УБДХ.

Предвид степента на обществена опасност, съдът счита, че проявата е акт на дребно хулиганство и не представлява престъпление по смисъла на чл.325 или друг текст от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ на А.Б. следва да бъде наложено административно наказание “глоба” в полза на държавата в размер на 200 лв. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобразява доброто процесуално поведение на Б., обстоятелството, че съжалява за случилото се, както и това, че същият е безработен и налагането на наказание глоба в по-висок размер, би било несъразмерно тежко по отношение на него.  

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на А.Б. ***, ЕГН **********, ГЛОБА в полза на държавата в размер на ДВЕСТА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 16.09.2014 г. от 14.00 ч., за когато нарушителят е уведомен. Да се уведоми РП-Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: