РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _11.08._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети юли_ 2016 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_239_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба  от М.С.В. *** против НП № 16-0293-000163/20.05.2016 г. издадено от Началника на РУ на МВР Левски.

В жалбата се твърди, че В. не е извършил нарушението, за което му е наложено административно наказание. Моли се съда да постанови решение, с което да отмени издаденото НП, а алтернативно се моли да бъде намалено наложеното наказание.

Жалбоподателят се явява в съдебно заседание и поддържа подадената жалба.

          За ответника по жалбата – редовно призован, представител не се явява и не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното.

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН , поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е основателна, но не по изложените в нея съображения.

          Видно от представеният по делото акт за установяване на административно нарушение е, че на 27.04.2016 г. срещу М.С.В. е съставен акт затова, че   на 27.04.2016 г. около 10.10 часа в гр. Левски ул. „Н. Й. Вапцаров” като водач на МПС лек автомобил ВАЗ *, с рег. № *, предприема завиване на дясно от лява лента и удря правилно движещият се лек автомобил ВАЗ * с рег. № *, като прави ПТП с материални щети.

В акта е отразено, че водача е нарушил разпоредбата на чл. 37 ал.1 от ЗДП.

По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за констатираното с акта /цитиран по-горе/ на водача е наложено административно наказания глоба в размер на 150 лв. В НП е описана фактическа обстановка, съответна на изложеното в АУАН, след което е отразено, че нарушителя не пропуска насрещно движещото се ППС при завиване на ляво за навлизане в друг път, с което виновно е нарушил чл. 37 ал.1 от ЗДП и е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв. на основание чл. 179 ал.2 във връзка с чл. 179 ал.1 т.5 пр. 4 от ЗДП.

Видно от словесното описание на фактическата обстановка и на нарушението на В. е, че същия е предприел завиване на дясно от лява лента и удря правилно движещ се автомобил. Тази фактическа обстановка се установява и от показанията на разпитаните по делото свидетели. Това нарушение, обаче съответства не на отразения в акта и в НП чл. 37 ал.1 от ЗДП, а на чл. 35 ал.1 от ЗДП.   

          Предвид установеното противоречие в твърденията за извършено нарушение в текстовата част и цифровото изражение на законовата разпоредба, която е нарушена, както в АУАН, така и в обжалваното НП, съдът приема, че обжалваното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Съгласно чл. 42 ал.1 т.5 и чл. 57 ал.1 т.6 от ЗАНН, както в акта, така и в наказателното постановление следва да бъдат посочени законовите разпоредби, които са нарушени. Необходимо е да е налице правно единство между текстовата част и цифровата квалификация на нарушението, посочена в акта и тази, отразена в наказателното постановление.

          Воден от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 63 ал.1 от ЗАНН ОТМЕНЯ изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0293-000163/20.05.2016 г. на Началника на РУ Левски, с което на М.С.В. с ЕГН **********,*** е наложено административно наказание  - глоба в размер на 150 лв. за нарушение на ЗДП при управление на лек автомобил ВАЗ * с рег. № * на 27.04.2016 г., за което е съставен АУАН Г 310592/27.04.2016 г., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: