Мотиви към Решение № 58/27.06.2016 г., постановено по а.н.д. № 192/2016 г. по описа на РС гр. Левски

 

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Г.Б.И. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.354а, ал.5, във връзка с  ал.3, т.1 от НК, във връзка с чл.63, ал.1, т.5 от НК за това, че на 14.01.2016 г. в *, в жилище, находящо се на ***, като непълнолетна, но могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбата на чл.30 от същия закон държала високорискови наркотични вещества – наркотичен коноп (марихуана) с тегло 3,845 грама, със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 4,96 % - на стойност 23,07 лв. – маловажен случай.

 Обвиняемата се явява в съдебно заседание. Дава обяснения и признава вината си. Съжалява.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемата, че обвиняемата е осъществила състава на престъплението, за което е била предадена на съд и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемата да бъде наложено административно наказание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Обвиняемата Г.Б.И. е родена на ***г***, с постоянен и настоящ адрес:***, българка, с българско гражданство, с основно образование, ученичка в ***, неомъжена, не работи, неосъждана, ЕГН **********.

          На 14.01.2016 г. в РУ на МВР гр.Белене била получена оперативна информация, че в дом, находящ се в ***, обитаван от обвиняемата И., се държат наркотични вещества. Служители при РУ на МВР гр.Белене посетили посочения адрес и извършили полицейска проверка. Извършили претърсване, при което намерили червено пакетче, съдържащо жълтокафеникава тревиста маса. След направен наркополеви тест, жълтокафеникавата тревиста маса реагирала на канабис. В същото помещение било намерено и цилиндрично метално тяло, представляващо мелничка за марихуана, която била празна. Намерените вещи били иззети и впоследствие била назначена физико-химична експертиза, при която било установено, че тревистата маса представлява наркотичен коноп (марихуана). Същата е с общо тегло 3,845 грама и е на стойност 23,07 лв. При проведените разговори с Г.Б.И. същата признала, че марихуаната е нейна и е за нейна лична употреба.

Марихуаната подлежи на контрол съгласно Единната конвенция за упойващите вещества на ООН от 1961 г., изменена с протокола от 1972 г., ратифицирана от Република България. В Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл.3, ал.2 и 3 от 10.11.2011 г. и съгласно Приложение № 1 към чл.3, т.1 – Списък 1 – марихуаната е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина”.

Съгласно чл.93, т.9 от НК – „маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпления от съответния вид”.

Съдът счита, че не е налице хипотезата на чл. 9, ал.2 от НК. Количеството и стойността на марихуаната и чистото съдебно минало на обвиняемата са обстоятелства, даващи основание за приложение на чл.93, т.9 от НК. Законодателят е криминализирал в разпоредбата на чл.354а, ал.5 от НК и маловажните случаи на този вид престъпления. Същите засягат обществени отношения, свързани със здравето на гражданите. Този предмет на престъплението обуславя обществената опасност на деянията от този вид.

При така установената фактическа обстановка и всички доказателствени средства и материали по досъдебно производство № ЗМ-6/2016 г. по описа на РУ на МВР гр.Белене, пр.пр. № 72/2016 г. по описа на РП гр.Левски, се налага извода, че с деянието си обвиняемата И. е осъществила от обективна и субективна страна признаците на престъпление по чл.354а, ал.5, във връзка с ал.3, т.1 от НК, за което е предвидено наказание глоба до хиляда лева. Тъй като обвиняемата е непълнолетна, по отношение на нея следва да се приложи и разпоредбата на чл.63, ал.1, т.5 от НК. И., макар и непълнолетна, е могла да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. Това се установява от представената по досъдебното производство психиатрична експертиза.

От субективна страна деянието е извършено от обвиняемата при пряк умисъл.

Обвиняемата се признава за виновна. Обвинението се доказва и от събраните в хода на досъдебното производство доказателства и доказателствени средства – извършен оглед и претърсване, разпит на обвиняем, разпит на свидетели, заключенията на вещите лица по назначените експертизи и други писмени доказателства.

Обвиняемата И. не е осъждана. Към момента на извършване на деянието не е била освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемата И..

          При определяне вида и размера на административното  наказание, съдът съобразява разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК, поради което след като е освободил И. от наказателна отговорност и е наложил административно наказание „Обществено порицание”.

При този изход на делото съдът е постановил да се отнемат в полза на държавата веществените доказателства:

          - 3,745 грама коноп (марихуана) със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 4,96 % – количество, останало след извършване на експертното изследване, за нуждите на назначената физико-химична експертиза – предадена с приемо-предавателен протокол на ст.разследващ полицай при ОД на МВР гр.Плевен – М.Д. – за предаване на представител на Агенция „Митници” – ЦМУ, отдел „Борба с наркотрафика” гр.София;

          - 1 брой прозрачен запечатан плик, с находящата се в него – метална мелничка – цилиндрично метално тяло (сребристо) с шест броя цилиндрични форми (в долната и горната му част) с диаметър 5 см и височина 4 см, разглобяемо на три отделни части;

          - 1 брой кафяв запечатан плик, с находящата се в него – червена найлонова опаковка с размери 8х4 см, пликът запечатан със силиконов печат с надпис „237 РДВР Плевен”,

които след влизане в сила на решението да бъдат  унищожени.

          Тъй като обвиняемата е непълнолетна и не реализира доходи, същата не следва да бъде осъждана да заплаща разноски.

          На основание изложеното, съдът постанови решението си.

 

                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: