Мотиви по НОХД 324/2016 г.

          Срещу подсъдимия К.С.З. е повдигнато и предявено обвинение, затова, че на 31.08.2016г. в гр.Левски, обл.Плевен по ул.”Трети март”, на кръстовището с ул.”Христо Ботев”, управлявал лек автомобилМерцедес *” с рег. № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,98 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средствоАлкотестдрегер 7510” с фабр.№0260- престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи минималното предвидено в закона наказание за този вид престъпление.

          Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          К.С.З. роден на *** ***, с постоянен адрес:***, настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, разведен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

          На 31.08.2016 г. около 10.36 часа в гр. Левски на кръстовището на ул. „Трети март” и ул. „Хр. Ботев” бил спрян водача на лек автомобил за проверка, тъй като бил без поставен предпазен колан, а автомобила без включени светлини. При проверката органите на РУ Левски установили, че водача е употребил алкохол. Проверката била извършена с техническо средство Алкотестдрегер 7510” с фабр.№0260 и показанието на техническото средство било 2,9 на хиляда. От извършената документална проверка се установило, че водач на автомобила е К.С.З.. Бил му съставен акт и издаден талон за медицинско изследване на кръвта, но З. отказал да даде кръвна проба.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните по делото свидетели и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 343б ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият не е осъждан за други такива престъпления, прави пълни признания, има добро процесуално поведение, както по време на проверката и предварителното производство, така и по време на съдебната фаза. При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено минималното предвидено в закона наказание за този вид престъпление, а именно 1 година лишаване от свобода и 200 лв. глоба. Подсъдимият не е осъждан и по отношение на него, съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение института на условното осъждани, поради което на основание чл. 66 ал.1 от НК, е отложил изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години, а на основание чл.67, ал.2 от НК е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на служител от РУ * отговарящ за района по местоживеенето му.

          На основание чл.343г във връзка с чл. 37 т.7 от НК, съдът е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от една година.

          По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: