Р Е Ш Е Н И Е

гр. Л., 13.07. 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Л., в публичното съдебно заседание на тринадесети юни 2017 г. в състав:

                                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №175 по описа за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба от Д.П.П., ЕГН**********,***, против наказателно постановление №17-0293-000074/07.03.2017 г. на началник РУП към ОДМВР Плевен РУ Л..

          Жалбоподателят твърди, че описаното в НП, издадено въз основа на АУАН, че на 15.02.2017 г., в 17:30 часа, като водач  на МПС е управлявал без свидетелство за управление на МПС – неправоспособен, както и че при извършената проверка не е представил свидетелство за регистрация на МПС част ІІ категорично не отговаря на обективната истина, поради което счита, че както АУАН, така и обжалваното постановление са съставени в противоречие със Закона и поради тази причина издаденото против него наказателно постановление се явява незаконосъобразно.

Моли съда да отмени обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

          Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и се явява процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставяне на АУАН на 24.02.2017 г. за това, че на 15.02.2017 г., около 17:30 часа, в гр. Л., на ул. „***”, като водач на МПС лек автомобил „***” с рег. № ***, собственост на Р. М. П. от гр. Л., управлява без свидетелство за управление на МПС – неправоспособен. При извършената проверка на документите на МПС водачът не представя свидетелство за регистрация на МПС част ІІ. Посочени като нарушени са разпоредбите на чл.100, ал.1, т.2 и чл. 150, от ЗДвП.

Въз основа на направените в него констатациите, административно наказващият орган е издал наказателното постановление, с което наложил на П. административни наказания:

1. На основание чл. 177, ал.1 т.2 пр.2 от ЗДвП - глоба в размер на 300 лв., за нарушение на чл.150 от ЗДвП  

 2. На основание чл.183, ал.1, т.1, предл.3 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 10 лева, за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП;

И АУАН и НП са издадени от компетентни органи, в кръга на техните правомощия.

От показанията на разпитаните свидетели служители в РУ Л. се установява, че изпълнявайки служебните си задължения, на ул. *** спрял лек автомобил. От  шофьорското място слязло непознато за тях лице, като от мястото до шофьора отпред вдясно слязъл Д.П.П. и се качил на шофьорското място и потеглил с автомобила. Тъй като на свидетелите бил известен фактът, че П. е с отнето СУМПС последвали автомобила на П. с цел да му извършат проверка. След като го доближили на около 50 метра, автомобилът потеглил  с голяма скорост и продължил движението си.

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, които са очевидци на нарушението, извършено от страна на П.. Същите са възприели, че е седнал на шофьорското място и е потеглил с управляваното от него МПС.

Показанията на свидетелите са логични, последователни, вътрешно непротиворечиви. Дадени са добросъвестно, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

    С издаденото наказателно постановление жалбоподателят е санкциониран на основание 177, ал.1, т.1 от ЗДвП, според която „Наказва се с глоба от 100 до 300 лева който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред” за нарушение на чл.150 от същия закон Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач..., , изразяващо се според наказващия орган в това, че жалбоподателят не е бил правоспособен водач, тъй като свидетелството му за управление на моторно превозно средство е било отнето по реда на чл.171, т.1.

          Цитираната разпоредба на чл. 177, ал.1 от ЗДвП предвижда административно наказание глоба от 100 до 300 лв., като за твърдяното нарушение на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. От представената по делото справка за нарушител се установява, че с решение на РС Л. по а.н.д. 47/3027 г. П. е  лишен от право да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от 17.09.2016 г.

Съдът намира, че от представените по делото писмени доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин наличието на виновно извършено от страна на жалбоподателя нарушение, поради което наказателното постановление в тази му част следва да бъде потвърдено като законосъобразно.

По отношение на вмененото на жалбоподателя нарушение по чл. 100 ал1, т.2 от ЗДвП същото е недоказано, като в тежест на административнонаказващия орган е да докаже наличието на всички релевантни за съставомерността на деянието факти и обстоятелства, обуславящи административнонаказателната отговорност.

По отношение на жалбоподателя е вменено нарушение, че не представя свидетелство за регистрация на МПС. От показанията на свидетелите се установява, че в деня на констатиране на нарушението не е извършена проверка на документите на жалбоподателя, поради което се явява недоказано в тази му част, поради което следва да бъде отменено.

В конкретния случай административнонаказващия орган не е доказал по несъмнен и безспорен начин извършване на нарушението от страна на жалбоподателя.

Водим от горните мотиви, съдът:

                                                    Р Е Ш И:

На основание чл.63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №17-0293-000074/07.03.2017 г. на началник РУП към ОДМВР П. РУ Л., в частта, в която на Д.П.П., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание на основание чл. 177, ал.1 т.2, пр.2 от ЗДвП-глоба в размер на 300 лв., за нарушение на чл.150 от ЗДвП като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          ОТМЕНЯ наказателно постановление  №17-0293-000074/07.03.2017 г. на началник РУП към ОДМВР П. РУ Л. в частта, в която на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.3 от ЗДвП на Д.П.П.,  ЕГН ********** е наложено  административно наказание глоба в размер на 10 лева, за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: