РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _27.06._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и седми юни_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_222_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на К.К.Ф. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343б, ал.3 от НК за това, че на 09.06.2017 г., около 00 часа и 35 минути в гр.Б., област П., по ул.*****, до кръстовището, образувано с ул.***** и ул.*****, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил ***** с рег. № *****, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство ******, номер *****.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл.78а от НК и следва на обвиняемия да бъде наложено административно наказание, при съобразяване на обстоятелството, че същият е ученик и няма доходи и имущество на свое име.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява за извършеното.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         К.К.Ф. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, ученик в 11-ти клас в *****, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

На 09.06.2017 г. при извършена проверка от служители на РУ-Белене било установено, че Ф. управлява МПС след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, което било установено с техническо средство. На обвиняемия е бил издаден талон за медицинско изследване, но същият отказал да даде кръвна проба за изследване. Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение. 

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

За извършеното от Ф. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба.

Тъй като К.К.Ф. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Ф. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание чл.343г, във връзка с чл.37, ал.1, т.7 от НК следва да бъде лишен К.К.Ф. от правото да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от датата на отнемане на СУМПС – 09.06.2017 г.

Следва приложеното като веществено доказателство 1 брой техническо средство – *****, номер *****, направен на водача К.К.Ф., поставен и запечатан в бял хартиен плик, след влизане в сила на решението да се унищожи.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА К.К.Ф., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, ученик в 11-ти клас в *****, неженен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.343б, ал.3 от НК за това, че на 09.06.2017 г., около 00 часа и 35 минути в гр.Б., област П., по ул.*****, до кръстовището, образувано с ул.***** и ул.*****, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил ***** с рег. № *****, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство ******, номер ***** и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

На основание чл.343г, във връзка с чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА К.К.Ф. от правото да управлява МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА времето, през което К.К.Ф. е лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 09.06.2017 г., при изпълнение на наказанието лишаване от право да управлява МПС. 

СЛЕД влизане в сила на решението приложеното като веществено доказателство 1 брой техническо средство – *****, номер *****, направен на водача К.К.Ф., поставен и запечатан в бял хартиен плик, да се унищожи.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: